Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2019, 17:01
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Kňazi za 50 rokov znásilnili tisíce detí, pedofilom sa nevyhlo ani Slovensko. Ako to vyzerá v našej cirkvi?

Kňazi za 50 rokov znásilnili tisíce detí, pedofilom sa nevyhlo ani Slovensko. Ako to vyzerá v našej cirkvi?
ZAUJÍMAVOSTI KŇAZ
Uložiť Uložené

Pedofili v cirkvi sú veľký problém a začal si to uvedomovať aj Vatikán.

Sexuálne škandály v katolíckej cirkvi začali na verejnosť prenikať na prelome tisícročí. Môže za to pravdepodobne dostupnejší internet, otvorenejšia spoločnosť a fakt, že ľudia už nechceli mlčať. V roku 2002 bola na pretrase bostonská diecéza, ktorá to všetko v podstate začala.


Vyšlo najavo, že bostonský arcibiskup kardinál Bernard Francis Law sa snažil zneužívanie detí vo veľkom ututlať. Neskôr rezignoval a Konferencia amerických biskupov informovala o 10 667 prípadoch sexuálneho zneužívania detí kňazmi v priebehu rokov 1950 až 2002, za ktoré cirkev vyplatila odškodné vo výške 2 miliardy dolárov.

Čísla sú hrozivé

O škandáloch cirkvi sa odvtedy začalo rozprávať nahlas po celom svete. Írsko v roku 2009 zverejnilo tzv. Murphyho správu, ktorá opisovala, ako cirkev systematicky zahladzovala stopy po pedofilných kňazoch. Zmapovali obdobie od 1975 – 2004, v ktorom diecézy 46 pedofilných kňazov presúvali z miesta na miesto tak, aby sa nezistili ich škandály. 

Kňazi za 50 rokov znásilnili tisíce detí, pedofilom sa nevyhlo ani Slovensko. Ako to vyzerá v našej cirkvi?
Zdroj: TASR

V Nemecku sa pedofília v cirkvi začala vo veľkom riešiť v roku 2010. Najväčší škandál v rámci sexuálneho obťažovania sa vtedy týkal slávneho chlapčenského zboru Regensburger Domspatzen. Bývalí členovia uviedli, že ich kňazi sexuálne zneužívali.  V uplynulých 70 rokoch takmer 1  700 duchovných v Nemecku sexuálne zneužilo najmenej 3 677 detí, väčšinou chlapcov. Potvrdila to správa nemeckej biskupskej konferencie, týka sa to rokov 1946 až 2014.

V Nemecku za 70 rokov zneužilo deti takmer 1 700 kňazov, čo predstavuje až 4,4  % zo všetkých duchovných slúžiacich v danom období.

Počet obetí je ale určite vyšší. Nedávno sa predseda nemeckej biskupskej konferencie kardinál Reinhard Marx vyjadril, že cirkev utajovala prípady pohlavného zneužívania detí duchovnými. „Záznamy, ktoré mohli dokumentovať tieto strašné skutky a uvádzali mená osôb za ne zodpovedných (kňazov obvinených zo zneužívania), boli zničené alebo dokonca ani nevznikli," povedal kardinál.

Podobné správy, ktoré mapovali zneužívanie v cirkvi, vydali aj Holandsko a Austrália, výsledky sú zhruba rovnaké – stovky zneužitých detí, zahladzovanie stôp a väčšina pedofilných kňazov je už po smrti.

Slovenská cirkev sa sexuálnym škandálom nevyhla

Domov
Zdieľať
Diskusia