Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2019, 13:16
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Záver Game of Thrones je záhadou aj pre Georgea R. R. Martina. Scenár nečítal, pretože pracoval na knihe

Záver Game of Thrones je záhadou aj pre Georgea R. R. Martina. Scenár nečítal, pretože pracoval na knihe
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Rozdielov medzi knižným a seriálovým zakončením bude určite množstvo.

Na svete je len niekoľko ľudí, ktorí vedia, ako skončí fantasy seriál Game of Thrones. Medzi nich ale nepatrí otec knižnej predlohy George R. R. Martin. Nie že by nemal prístup k scenáru, no jednoducho na jeho čítanie nebol čas. Poctivo totiž pracuje na dlho očakávanom Winds of Winter.

Scenár (k finálnej sérii) som nečítal a nebol som schopný ani navštíviť natáčanie, pretože som pracoval na Winds of Winter,“ prehlásil autor ságy Pieseň ľadu a ohňa, z ktorej HBO vytvorila svetovo známy seriál Game of Thrones. Zdá sa, že Georgeovi už tečie do topánok a uvedomil si, že so 6. knižným dielom skutočne mešká.

Som si vedomý niektorých vecí, ale je tu (v seriáli) taktiež veľa príbehov vedľajších postáv, ktoré prichádzajú s vlastnou cestou. A samozrejme ma už pred niekoľkými rokmi predbehli. Môže ísť teda o dôležité rozdiely,“ dodal ku knižným a seriálovým odlišnostiam spisovateľ.

Samozrejme, mnohé dôležité dejové zvraty budú v knižnej aj seriálovej verzii rovnaké. Ak patríš medzi čitateľov predlohy, priprav sa na to, že v knihe sa dočkáš taktiež rovnakého odhalenia Jonovho pôvodu a objasnenia Hodorovej „minulej budúcnosti“.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) 17. marca 2023, 14:30

Nemusíš sa ale obávať, že by tvorcovia seriálu mali v pláne vyzradiť všetky podstatné detaily, v ktorých sa záver seriálu líši od plánovanej Martinovej vízie. 

V aktuálnom období, kedy už seriál predbehol predlohu, sa môže zdať, že ľuďom zruinuje knihy. Preto sme sa Georgeom rozprávali o tom, že ľudom neprezradíme rozdiely medzi seriálom a knihami. Takže keď budú (knihy) publikované, čitatelia budú môcť okúsiť čerstvý zážitok,“ vyjadril sa showrunner David Benioff.

Ako je to teda aktuálne s knižnou predlohou? Poslednú časť s názvom A Dance with Dragons George R. R. Martin publikoval v roku 2011, a to už je, priznajme si, naozaj pomerne dávno. 

Okrem Winds of Winter navyše plánuje ešte napísať záverečný diel A Dream of Spring, pričom vzhľadom na jeho vyšší vek (70 rokov) sa fanúšikovia právom obávajú toho, že by sa konca knižnej ságy nemuseli nikdy dočkať. 

To s humorom v srdci nepodceňuje ani samotný autor: „Radšej by som mal žiť ešte dlho, pretože mám stále množstvo práce.

Záver Game of Thrones je záhadou aj pre Georgea R. R. Martina. Scenár nečítal, pretože pracoval na knihe
Zdroj: www.flickr.com

Martin priznáva, že knihy plánoval dokončiť ešte predtým, než sa seriál dostane k svojmu vrcholu, no v súčasnej dobe je už zbytočné nad niečim podobným vôbec uvažovať.

Odporúčané
Žiadna čokoláda, hitom sú sexuálne pomôcky a drinky. Týchto 10 adventných kalendárov môže byť netradičným darčekom pre blízkych Žiadna čokoláda, hitom sú sexuálne pomôcky a drinky. Týchto 10 adventných kalendárov môže byť netradičným darčekom pre blízkych 16. novembra 2022, 14:30

Mám ohľadom toho zmiešané pocity. Bola to neuveriteľná jazda. A takmer všetko na nej bolo skvelé. Samozrejme som si želal, aby som dokončil knihy skôr a seriál ma nepredbehol. Nikdy som to nepredpokladal,“ povedal autor k skutočnosti, že seriál skončí skôr ako knižná predloha.

Podľa jeho posledných vyjadrení na Winds of Winter pracuje naozaj tvrdo, a tak dúfajme, že nás od publikovania 6. časti Piesne ľadu a ohňa delí čo najkratšie možné časové obdobie. Prvý diel záverečnej série Game of Thrones k nám dorazí 14. apríla 2019. Viac informácií o seriáli nájdeš v tomto vlákne.

Domov
Zdieľať
Diskusia