Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2019, 13:44
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Captain Marvel je klasickou marvelovkou so všetkými silnými aj slabými stránkami. Pre fanúšikov MCU ide o povinnosť (Recenzia)

Captain Marvel je klasickou marvelovkou so všetkými silnými aj slabými stránkami. Pre fanúšikov MCU ide o povinnosť (Recenzia)
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Najnovší origin príbeh od Marvelu ťahá za kratší koniec.

3. Fáza MCU je plná origin príbehov. Najprv sme dostali Strangea v podaní Cumberbatcha, pričom nasledoval Chadwick Boseman ako Black Panther. Dá sa povedať, že aj Spidey je akýmsi origin filmom (z hľadiska predstavenia novej postavy v samostatnom filme, keďže hrdinom so schopnosťami už dávno bol). Všetky tieto snímky majú okrem iného spoločné to, že sú lepšie ako Captain Marvel.

Tá síce nijako neurazí, ale tá zabehnutá formulka Marvelu už predsa len časom prestane stačiť a aj veľkí fanúšikovia si začnú klásť otázky, či najnovšie „emcéúčko“ dokázalo do žánru či filmového sveta priniesť niečo nové a originálne. A Captain Marvel tým filmom bohužiaľ nie je. Nie je ani tým, čo nám tvorcovia sľubovali. Trailery prakticky zhrnuli celý film a okrem jedného celkom očakávaného zvratu sa žiadneho prekvapenia nedočkáš. 

Okrem toho sa však nedočkáš ani žiadnej vojny medzi rasami, ako stojí v oficiálnej synopse a ani veľkých akčných scén, ktorým je Marvel známy. Kde to Panther na konci prehnal, tam Carol Danvers ubrala. V prípade intergalaktického sci-fi sa však blockbusterové a deštruktívne zábery hodili ako soľ. Len kvôli generickej akcii, ktorú nájdeš v každom druhom podobnom filme, predsa Dominik nemôže tvrdiť, že ide o slabší film než vyššie spomínané originy. Tak, tak. A preto sa rovno pustíme do hlavnej hrdinky.

Captain Marvel je klasickou marvelovkou so všetkými silnými aj slabými stránkami. Pre fanúšikov MCU ide o povinnosť (Recenzia)
Zdroj: Marvel Studios

Ňou je Carol Danvers alebo aj Vers, bojovníčka na strane rasy Kree pochádzajúca zo Zeme. Oplýva nadprirodzenými schopnosťami, ktoré musí 95% filmu tlmiť, bojovými schopnosťami, ktoré častokrát nevyužije a príliš nízkymi zásobami charizmy či sympatií. A hoci tomu inak skvelá herečka Brie Larson veľmi nepomáha, na vine je skôr scenár a to, ako postavu túžia v Marvel a Disney predstaviť. Ak ti totiž Gal Gadot so svojím hereckým registrom dokáže otvoriť a predať postavu viac ako oscarová Brie Larson, niečo nie je v poriadku.

Carol nemá žiadne koníčky a ani výraznú osobnosť. Trpí stratou pamäte, nemá žiadne osobné ciele a jej jedinou motiváciou je záchrana ľudí/sveta a podobne. Áno, je hrdinka v pravom slova zmysle. Môže to fungovať na stránkach farebných komiksov, ktoré si kúpiš za pár eur, no vo filme za nejakých 250 miliónov dolárov, ktorý má do budúcna predstavovať vlajkovú loď Disneyho biznisu, by to malo fungovať inak. 

Carol ma nechytila za srdce a fandiť som jej začal až na samom konci, kedy sa v plnej sile začala drať cez mimozemské lode a ničiť všetko na prach. Inak povedané, keď prestala rozprávať. Nie že by bola otravná, ale nie je ničím zaujímavá a už vôbec nie originálna postava. Marvel Studios sa cez ňu veľmi zreteľne snaží svetu ukázať ďalšiu sebavedomú, silnú a nezávislú hrdinku.

Captain Marvel je klasickou marvelovkou so všetkými silnými aj slabými stránkami. Pre fanúšikov MCU ide o povinnosť (Recenzia)
Zdroj: Marvel Studios

Takú, ktorá s pohnutím palca zničí celú flotilu mimozemšťanov (som si však istý, že budúce scenáre ju zase krásne obmedzia v momentoch, kde sa im to bude hodiť). Nedokáže však byť dostatočne hlbokým a prepracovaným charakterom. Je pekná a žiarivá len na povrchu a môže byť vzorom dievčat vo veku 6-12 rokov, ale to je asi tak všetko, čo môže ako hrdinka priniesť.

Na poli nových postáv teda rozhodne vyhráva záporák Talos v podaní Bena Mendelsohna, ktorý si tieto roly začal náramne užívať. Nebyť jeho, film by na emocionálnej stránke absolútne vôbec nefungoval. Je nesmierne charizmatický a dúfam, že ho nejakým spôsobom ešte v MCU stretneme.

Celá rasa Skrullov je oveľa viac zaujímavejšia ako Kree. Tí sa mohli volať akokoľvek inak, nie sú charakteristickí takmer ničím a doslova mohli predstavovať jednotvárne bledé bytosti hladné po moci bez akéhokoľvek charakteru. Navyše zamrzí, že sme nevideli nič z vesmíru a dej sa takmer výlučne odohráva na Zemi.

Captain Marvel je klasickou marvelovkou so všetkými silnými aj slabými stránkami. Pre fanúšikov MCU ide o povinnosť (Recenzia)
Zdroj: Marvel Studios

Pri MCU sme si už zvykli, že niektoré veci jednoducho nedávajú význam a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Netreba sa do nich ponárať a premýšľať nad nimi, je to zbytočné. V Marvel sú si taktiež vedomí, že vzhľadom na prepájanie starších a novších filmov neodmysliteľne vznikajú aj logické/časové a iné nezrovnalosti v príbehu. Stále napríklad netušíme, prečo Fury nezavolal svoju priateľku na pomoc, keď hrozilo zotročenie ľudstva počas útoku na New York. Tieto veci sa však dajú prehliadnuť.

Neprehliadnuteľným je ale Samuel L. Jackson a jeho omladzovacia kúra. Marvel začal omladzovať svoje postavy už dávnejšie, pričom vždy šlo o pár minút flashbackových scén. S Captain Marvel však dvíha latku a posúva technológiu niekam úplne inam. Nick Fury je druhou hlavnou postavou a na plátne sa pohybuje väčšinu času. A to CGI omladený tak, že ti to po pár minútach príde úplne prirodzené. Sme zvedaví, kedy túto technológiu začne Hollywood používať vo veľkom. Za to si Marvel Studios skutočne zaslúži veľkú pochvalu. 

Captain Marvel je klasickou marvelovkou s výbornými efektami a cool zábermi. Cení sa aj rozšírenie univerza v podobe skvelej rasy Skrull či omladený Nick Fury. Avšak, ten zvyšok je jednoducho priemerný. Snímka nevyčnieva príbehovo, postavami akciou a taktiež ani herecky. Navyše, čo sa vedľajších postáv týka, návrat Koratha a Ronana sú klasickým fan servicom. Deju nijako neslúžia a filmu či príbehu nič nepridávajú.

Captain Marvel je klasickou marvelovkou so všetkými silnými aj slabými stránkami. Pre fanúšikov MCU ide o povinnosť (Recenzia)
Zdroj: Marvel Studios

Rola Juda Lawa mu nedovolila predviesť svoj plný potenciál, na vedľajšie postavy zabudneš krátko po premiére a možno ti budú mierne vadiť aj klišé motivačné monológy o nevzdávaní sa či hrdinoch. V mojich očiach spĺňa Captain Marvel kritériá štandardnej marvelovky. Bohužiaľ, nič viac v tomto filme nenájdeš a ani by si to tu nemal hľadať. Nebyť toho príšerného konca Wonder Woman, Amazonka by mala dokonca aj lepší film. Takto si Gadot a Larson môžu podať ruky.

My dúfame, že bratia Russovci postavu v Endgame oživili. Režiséri Anna Boden a Ryan Fleck (písali aj scenár) sa totiž vôbec nepreviedli a natočili film na objednávku, z ktorého necítiť autorskú lásku a snahu povzniesť ho do vôd nadpriemeru. Od tvorcov It’s Kind of a Funny Story jednoducho čakáš niečo viac.

Aj preto jednoducho nemôžem dať štyridsiatejpiatej marvelovke viac ako šesť a pol boda z desiatich. Ak si však fanúšikom MCU a chceš sa dočkať maličkého prepojenia na Avengers: Endgame, určite zájdi do kina. Vyložene sklamaný nebudeš a možno sa aj zabavíš. Toho humoru je tam však málo a začína fungovať, až keď sa na scéne objaví Fury. Práve humor sa marvelovkám zvykne vyčítať, no v tomto prípade by sa ho skutočne hodilo viac. Spomenúť by som mal aj soundtrack, ale vôbec si ho nepamätám. Marvel ich jednoducho nevie.

PS: Cameo Stana Leeho sa jemne pretáčalo. Sme zvedaví, či uhádneš, v akej konkrétnej scéne. Napíš nám to potom do komentárov.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia