Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2019, 13:43
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Mikroplasty sú úplne všade, ukázal nový výskum. V riekach, podzemných vodách aj na tanieri

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odpad, ktorý sme zanechali v prírode, sa nám vracia späť vo forme mikroplastov.

Podľa poslednej štúdie nájdeme mikroplasty v podstate všade. Sú nimi kontaminované britské jazerá, podzemné vody v USA a našli sa aj pozdĺž čínskej rieky Jang-c’-ťiang či na pobreží Španielska. Znečistenie mikroplastami je globálny problém.

Nie je tajomstvom, že tento odpad denne prijímame konzumáciou rôznej potravy a hlavne vody. Podľa štúdie uskutočnenej v Singapure môžu mikroplasty v našom tele uchovávať škodlivé mikróby. Navyše, na 275 kusoch mikroplastov vedci našli 400 typov baktérií.

Odporúčané
Antarktída a Grónsko sa topia veľmi rýchlo, takýmto tempom bude musieť planéta čeliť fatálnym dôsledkom Antarktída a Grónsko sa topia veľmi rýchlo, takýmto tempom bude musieť planéta čeliť fatálnym dôsledkom 7. februára 2019, 23:30

V Spojenom kráľovstve bolo zistené, že všetkých 10 skúmaných jazier bolo znečistených, v jednom litri sa nachádzalo 1 000 malých kúskov plastov. Znečistené boli dokonca aj odľahlé prírodné vodné zdroje, našli sa v nich 3 kúsky plastov na liter.

Mikroplasty sú úplne všade, ukázal nový výskum. V riekach, podzemných vodách aj na tanieri
Zdroj: TASR

„Mikroplasty sa nachádzajú všade. Dnes poriadne nevieme, čo nám môžu spôsobiť. Je možné, že si o dvadsať rokov povieme, že ak by sme vtedy a vtedy urobili to a to, nebolo by to také hrozné,“ povedal Christian Dunn z waleskej Bangor University.

Dnes je už ale isté to, že mikroplasty škodia živočíchom žijúcim v mori. Mýlia si ich totiž s potravou. Ľudia zvieratá následne lovia a plastový odpad tak konzumujeme.

Mikroplasty sú úplne všade, ukázal nový výskum. V riekach, podzemných vodách aj na tanieri
Zdroj: TASR

Čo sú mikroplasty?

Ako mikroplasty sa označujú veľmi malé kúsky plastov, ktoré sú menšie ako päť milimetrov. Podľa ich pôvodu sa ďalej rozdeľujú do dvoch skupín – primárne a sekundárne. Primárne sa do prírody dostali už ako malé čiastočky. Predpokladá sa, že tvoria 15 až 31 percent všetkých mikroplastov v oceánoch. Sekundárne vznikajú rozpadom väčších kusov, ako sú napríklad platové tašky, fľaše alebo rybárske siete. Tvoria väčšinu mikroplastov v oceánoch, ich podiel sa odhaduje na 69 až 81 percent.

Hlavné zdroje mikroplastov
Pranie syntetického oblečenia
 – 35 percent primárnych mikroplastov

Opotrebovávanie pneumatík – 28 percent primárnych mikroplastov

Zámerné používanie mikroplastov v kozmetike (napríklad mikroperly v krémoch alebo abrazívne častice v peelingových prípravkoch) – 2 percentá

Zdroj: Európsky parlament

Domov
Zdieľať
Diskusia