Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2019, 12:01
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Má TV JOJ na konte ďalšie fiasko? Súťažiacej uznali diskutabilnú odpoveď, vyhrala 60-tisíc eur

ZAUJÍMAVOSTI TV JOJ
Uložiť Uložené

Všetko však nasvedčuje tomu, že v skutočnosti išlo o ďalších amatérskych hercov, keďže Lucky Room zatiaľ veľa pozornosti neprilákala.

Aj keď po všetkých bizarnostiach z posledných dvanástich mesiacoch sme si už naozaj mysleli, že nás slovenské televízie prekvapiť nedokážu, opäť dokázali, že ich nemôžeme podceňovať. Je však treba uznať, že sa naozaj dokonale dopĺňajú a v symfónii kiksov hrá tentokrát prvé husle TV JOJ. 

Tá začala prednedávnom vysielať novú vedomostnú šou Lucky Room, ktorá sa však podľa portálu Trend aj očakávaní verejnosti vôbec neuchytila. Dokonca už televízia experimentuje aj s vysielacím časom, čo však nie je ani zďaleka všetko. Koncept je pri tom úplne jednoduchý a tak trochu pripomína hracie automaty. Vždy traja hlavní súťažiaci odpovedajú na vedomostné otázky a ich rodinní príslušníci následne naslepo vyberajú výšku výhry.

Včera sme boli svedkami odvysielania tretieho dielu, ktorý mal už od začiatku črty predošlých podobných relácií, kde boli účelovo nastrčení súťažiaci, aby do ďalších pokračovaní prilákali nezainteresovanú verejnosť. Za všetky pri tom môžeme spomenúť nedávnu spackanú Hypnoshow

Tentokrát sa do finále dostala súťažiaca Gabika, ktorá bojovala o 60 700 eur. Získať ich mohla v prípade, že správne odpovie na otázku, koľko má pijavica mozgov. Už na prvý pohľad išlo o chyták, ktorý niektorých divákov vrátane nás prinútil pozrieť sa, čo hovoria internetové zdroje. 

TV JOJ má na konte ďalšie fiasko. Súťažiacej uznali nesprávnu odpoveď, vyhrala 60 tisíc eur
TV JOJ má na konte ďalšie fiasko. Súťažiacej uznali nesprávnu odpoveď, vyhrala 60 tisíc eur

A spravili sme veľmi dobre. Gabika označila za správnu odpoveď, že pijavica má nula mozgov, moderátor Marcel Forgáč vyhlásil, že má pravdu a celej rodine pogratuloval k tučnej výhre, na ktorú by musel priemerný Slovák pracovať necelých 5 rokov. 

Pravdou však je, že pijavica má 32 mozgov. Tvrdia to všetky dostupné vedecké zdroje a veľmi veľa zahraničných stránok označuje túto skutočnosť za zaujímavý fakt, čo je v konečnom dôsledku pravda. Okrem Wikipédie a portálu Curiosity vysvetľuje veľmi zrozumiteľne odpoveď stránka QuoraAnatomicky má pijavica jeden mozog, ktorý je rozdelený na 32 častí po celom tele.

Fyziologicky, každá ganglia ovláda istý segment a spravidla funguje samostatne, takže môžeme hovoriť o 32 mozgoch. Pravdou však ostáva, že 0 nie je v tomto prípade správna odpoveď a súťažiacej tak viac ako 60 tisíc eur nepatrí. 

No a tu sa vynára ďalšia pochybnosť. Naozaj by bola ochotná televízia zaplatiť komukoľvek takú vysokú sumu peňazí bez toho, aby si prečítala aspoň prvých pár výsledkov Google? My sme televíziu JOJ oslovili na krátky rozhovor, takže sa možno v dohľadnej dobe dočkáme vysvetlenia. Ty nám do komentárov pokojne napíš, čo si o tejto situácii myslíš.  

EDIT: 6. marec, 15:06
Podarilo sa nám získať oficiálne stanovisko TV JOJ: 
"Odpoveď na túto súťažnú otázku sme overovali a konzultovali u docentov na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave a rovnako aj s mnohými veterinárnymi lekármi.  

Správna odpoveď na súťažnú otázku "Koľko mozgov má pijavica" znie správne 0. Pijavice majú rebríčkovú sústavu a v každom článku sa nachádza zhluk ganglií, čo však rozhodne nemôžeme nazývať mozgom. Môžeme udávať počet 32 článkov, avšak aj tam by sa dalo o tom diskutovať. V zdroji Wikipédia v anglickom jazyku sa slovo "brain" mechanicky prekladá do slovenčiny ako "mozog", čo nie je správne. 

Licencia programu a účasť odborníkov z rôznych oblastí ako konzultantov obsahu relácíe zaručuje jednak televízii JOJ, jednak spoločnosti Tipos, že v priebehu súťaže nenastanú žiadne klamlivé situácie, ktoré by ohrozili alebo spochybnili regulérny priebeh súťaže, ako je to zjavné aj v temto prípade." 

TV JOJ má na konte ďalšie fiasko. Súťažiacej uznali nesprávnu odpoveď, vyhrala 60 tisíc eur
TV JOJ má na konte ďalšie fiasko. Súťažiacej uznali nesprávnu odpoveď, vyhrala 60 tisíc eur
Anketa:
Myslíš si, že TV JOJ obsadila do súťaže Lucky Room „hercov“?
Áno
Nie
Áno
84 %
2571 Hlasov
Nie
16 %
487 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia