Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2019, 10:49
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Bugatti prinieslo do Ženevy obrovskú senzáciu, najdrahšie auto na svete

Bugatti prinieslo do Ženevy obrovskú senzáciu, najdrahšie auto na svete
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.bugatti.com/media/news/2019/bugatti-with-our-history-at-heart-and-our-eyes-on-the-future/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bugatti.com</a>
TECH BUGATTI
Uložiť Uložené

Model La Voiture Noire nadväzuje na slávnu minulosť.

Bugatti si pre potreby ženevského autosalónu pripravilo jednu veľkú senzáciu. Okrem vyšperkovaného Chirona sa nám pod žiarou reflektorov naskytol aj model, ktorý nesie názov La Voiture Noire. Čierne umelecké d(i)elo odkazuje na legendárny Type 57 SC Atlantic, ako základ pre tento počin pritom poslúžil Chiron i odvodené Divo.

Hneď v úvode pritom treba prízvukovať, že čierny klenot vznikol v rámci individuálneho programu ušitého na mieru zákazníka, inými slovami, pozeráš sa tak na unikát, ktorý vznikol len v jednom jedinom kuse. Od toho sa napokon odvíja aj cena. Majiteľ totiž za čierne Bugatti La Voiture Noire zaplatil 16,7 milióna €, čím bol prekonaný doterajší rekord. Inými slovami, ide o najdrahšie nové auto na svete. Na internete sa už pritom šepká, že majiteľom by mohol byť sám Ferdinand Piëch, teda niekdajšia hlava koncernu VW.

Bugatti prinieslo do Ženevy obrovskú senzáciu, najdrahšie nové auto na svete
Bugatti prinieslo do Ženevy obrovskú senzáciu, najdrahšie nové auto na svete Zdroj: www.bugatti.com

Bugatti tak dáva jasne najavo, že nemá absolútne problém postaviť exkluzivitku, ktorá je určená len pre tú najnáročnejšiu klientelu a nemá problém si za to vypýtať obrovský balík. I keď sa sprvoti očakávala akási replika pôvodného vozidla, novinka je očividne inšpirovaná jedným zo štyroch vyrobených Atlaticov. Karbónovú karosériu preto pokrýva lesklý čierny lak, akýmsi odkazom je ale aj silueta pri pohľade zhora. 

Zaujímavým detailom je tvar čelného okna, ktoré akoby plynulo prechádzalo do bočných okien, čim je docielená optická podobnosť s otvorom pretekárskej prilby. Do oči však padnú aj netypicky tvarované disky či predné i zadné svetlomety, v neposlednom rade však treba spomenúť aj až 6 impozantných koncoviek výfuku.

Technicky základ napovedá, čo slúži ako pohon. Pod zadným krytom sa nachádza 8-litrová W16-ka so štvoricou turboduchadiel a výkonom až 1 103 kW / 1 500 koní a 1 600 Nm. Presné rýchlostné parametre nepoznáme, je ale viac než jasné, že pôjde o veľmi podobné ak nie totožné údaje ako v prípade modelu Chiron, respektíve Divo.

Domov
Zdieľať
Diskusia