Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2019, 15:41
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ľudia sa vytešujú z nového roztomilého lietadla Airbus Beluga XL. Naozaj na oblohe vyzerá ako milučký morský tvor

ZAUJÍMAVOSTI LIETADLO
Uložiť Uložené

Airbus zabodoval aj úsmevom, ktorý doprial svojmu lietadlu.

Výrobca lietadiel Airbus plánuje v roku 2020 vymeniť svoju súčasnú flotilu strojov Beluga za novšiu generáciu Beluga XL. V súčasnosti spoločnosť prevádzkuje 5 kusov lietadiel Beluga postavených na modeloch A300, avšak onedlho by mali do ostrej prevádzky naskočiť modernejšie stroje Beluga XL zostrojené na modeloch A330.

Budú môcť transportovať väčšie množstvo nákladu, o čom najlepšie svedčí fakt, že staršia Beluga dokáže odviezť iba jedno krídlo Airbusu A350, väčšia Beluga XL zvládne previezť obidve krídla, čo Airbus demonštroval pred dvomi týždňami aj vo videu.

Technické parametre a správy o predaji starších modelov súkromným prepravcom však bežného človeka až tak nezaujímajú. Aj keď nová Beluga XL absolvovala svoj prvý testovací let ešte minulý rok, v posledných dňoch sa jej dostáva viac pozornosti ako kedykoľvek predtým.

Všimlo si ju niekoľko webových stránok ako The Dodo, ktoré sa zaoberá zvieratami, a Belugu XL označilo za najroztomilejšie lietadlo, aké bolo kedy vyrobené. My nemôžeme tvrdiť opak.

Ako sme už vyššie spomínali, staršia Beluga bude Airbusom pravdepodobne predaná súkromným prepravcom. Týchto 5 strojov nahradia nové Belugy XL, ktoré podľa nedávnych informácií získavajú posledné potrebné certifikáty na to, aby mohli byť uvedené do prevádzky. Nanešťastie, ak ti to z videa nie je jasné, na dovolenku ťa Beluga XL nikdy neodvezie, pretože je to nákladné lietadlo.

Domov
Zdieľať
Diskusia