Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2019, 17:01
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Sci-fi Kronika je netradičnou „komiksovkou“, ktorá svojou originalitou a spracovaním zatieni aj drahé blockbustery

Sci-fi Kronika je netradičnou „komiksovkou“, ktorá svojou originalitou a spracovaním zatieni aj drahé blockbustery
Zdroj: Fox Searchlight Pictures
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Aj tento víkend pre teba máme niekoľko skvelých tipov.

Vitaj pri ďalšej časti našej pravidelnej rubriky Tipy na filmy. V nej ti opäť raz odporučíme trojicu filmov, ktorým by si podľa nás určite mal dať šancu.

Oskar A. – Kronika (Chronicle, 2012, réžia: Josh Trank)

Ešte predtým, než režisér Josh Trank upadol do nemilosti vďaka nepodarenej Fantastickej štvorke, blysol sa výborným celovečerným debutom s názvom Kronika. Ten sa sústredí na troch študentov strednej školy, ktorí sú náhodou obdarení nadprirodzenými schopnosťami.

Ochrana obyvateľov a boj proti zločinu je však tým posledným, na čo myslia. Chlapci sa chcú v prvom rade zabávať, a tak všetok voľný čas trávia blbnutím. Postupom času im ale schopnosti začnú prerastať cez hlavu, no a keď začnú hazardovať s ľudskými životmi, uvedomia si, že svoju moc nemôžu brať na ľahkú váhu.

Ako prvé na Kronike zaujme asi veľmi šikovné a funkčné spojenie superhrdinského žánru s prístupom Found footage, vďaka ktorému si divák užije viacero skvelých nápadov. Snímke však nechýbajú sympatickí neopozeraní herci, humor, akcia, napätie ani myšlienka. Ide o skvelý príklad toho, že sa dá aj za malé peniaze natočiť skvelá záležitosť. 8,5/10

Dušan Š. – Can You Ever Forgive Me? (2018, réžia: Marielle Heller)

Pozoruhodný skutočný príbeh Can You Ever Forgive Me? to dokázal dotiahnuť až do oscarovej súťaže, a hoci z troch nominácií nepremenil ani jednu, mal by si ho vidieť.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Neúspešná spisovateľka Lee Israel (Melissa McCarthy) sa potýka s finančnými problémami, a tak sa rozhodne svoju situáciu vyriešiť veľmi netradične. Začne písať listy v mene slávnych umelcov a vydávať ich za autentické. Zberatelia následne začnú jej podvody kupovať za veľké peniaze.

Film je inteligentne napísaný a vynikajúco obsadený. Melissa McCarthy by mala dostávať viac podobných dramatických úloh, pretože je fantastická. O nič menej skvelý je aj Richard E. Grant. Jedinou menšou slabinou tak možno ostáva až príliš konzervatívna réžia, ktorá sa mohla predsa len trochu odviazať. Aj napriek tomu vysoký nadpriemer. 8/10

Peter P. – Zabudnúť na Paríž (Forget Paris, 1995, réžia: Billy Crystal)

U nás takmer neznáma romanca pojednáva o príbehu jedného páru, so všetkými jeho príjemnými aj nepríjemnými chvíľkami. Tieto momenty sú zachytené s obrovskou dávkou človečiny. Najviac pripomína kúsok Marley a ja, akurát bez psa. V mnohom tomu pomáha inteligentný scenár miešajúci humor aj sentiment v rozumnej miere a s príjemným nadhľadom.

Čerešničkou na torte je však skvelé ústredné duo. Billy Crystal aj Debra Winger sú mimoriadne sympatickí a majú výbornú chémiu. Zabudnúť na Paríž je hriešne zakopaný žánrový poklad, ktorý si dokážu užiť ako ženy, tak aj muži. 8,5/10

Domov
Zdieľať
Diskusia