Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2019, 9:38
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Fajčenie marihuany pred 18 rokom života zvyšuje riziko rozvoja depresie v dospelosti o 37 %

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA SAMOVRAŽDA
Uložiť Uložené

Výskum týkajúci sa zhruba 23 000 dospievajúcich priniesol zaujímavé zistenia.

Marihuanu možno určite označiť za drogu, ktorá vo veľkom polarizuje spoločnosť. A to nielen slovenskú, ale taktiež celosvetovú. V niektorých štátoch by ťa za držanie menšieho množstva čakali veľké problémy so zákonom, no iné štáty postupujú k legalizovaniu marihuany na rekreačné účely

Prvým štátom Európskej únie, ktorému by sa tento cieľ mohlo podariť zaviesť do zákonnej úpravy, je maličké Luxembursko. Aký má ale fajčenie marihuany vplyv na ľudskú psychiku, a to najmä v prípade užívania u maloletých? 

Práve na túto otázku sa zameral výskum JAMA Psychiatry, pri ktorom výskumníci pozorovali údaje spojené s 23 317 dospievajúcimi užívateľmi marihuany.

Odporúčané
Slovenka študovala účinky marihuany na schizofréniu a pracovala aj v ženskej väznici. Za výskumy dostala mnohé ocenenia (Rozhovor) Slovenka študovala účinky marihuany na schizofréniu a pracovala aj v ženskej väznici. Za výskumy dostala mnohé ocenenia (Rozhovor) 13. februára 2019, 13:10

Zistenia poukazujú na to, že fajčenie marihuany pred dosiahnutím veku dospelosti zvyšuje šancu na neskorší rozvoj depresie až o 37 %. Podľa prieskumu u maloletých užívateľov marihuany z USA sa v dospelosti prejavili príznaky depresie v približne 400 000 prípadoch.

V štúdii ďalej výskumníci poukazujú na individuálny negatívny dopad u každého jedinca. Inak povedané, spomínané psychické problémy sa niektorých maloletých užívateľov marihuany nemusia vôbec týkať. Výskum je navyše založený len na spojitostiach medzi fajčením marihuany a prejavoch depresie.

Nepredložili teda žiaden dôkaz, ktorý by potvrdil, že by samotné užívanie marihuany spôsobovalo depresiu. Výskumníci napriek tomu ale odporúčajú, aby sa dospievajúci jedinci kvôli spojitostiam medzi užívaním marihuany a zvýšením rizika vzniku depresie alebo samovrážd marihuane vyhýbali.

Domov
Zdieľať
Diskusia