Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2019, 8:40
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Black Panther sa stal najúspešnejšou oscarovou komiksovkou a opäť prepisoval historické tabuľky

Black Panther sa stal najúspešnejšou oscarovou komiksovkou a opäť prepisoval historické tabuľky
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Kráľovi Wakandy sa v noci podarilo získať tri zlaté sošky, čím prekonal snímky The Dark Knight a The Incredibles.

91. ročník udeľovania Oscarov je už v týchto chvíľach za nami a všetky zlaté sošky majú svojich majiteľov. Pokiaľ sa ti však slávnostný večer nechcelo sledovať naživo a dal si radšej prednosť spánku, výsledky nájdeš v tomto článku. Ako už určite vieš, do bojov o prestížne ocenenia sa zapojila aj úspešná komiksovka Black Panther, a to rovno v 7 kategóriách.

A aj keď mnohí tejto snímke neverili a nedávali jej práve najväčšie šance na úspech, nakoniec sme sa dočkali ďalšieho prepisovania historických tabuliek v rámci komiksového aj superhrdinského žánru. Prvá premenená nominácia teda prišla v kategórii Najlepšie kostýmy, ktorá znamenala vôbec prvého Oscara pre štúdio Marvel Studios. Krátko nato sa odovzdalo aj ocenenie za výpravu, no a opäť do rúk tvorcom Black Panthera.

Hannah Beachler, ktorá si sošku prevzala, bola navyše úplne prvou Afroameričankou nominovanou v tejto kategórii. Kráľ Wakandy mal na svojom konte už dvoch Oscarov, čím vyrovnal rekord komiksovky The Dark Knight (strih zvuku a herec vo vedľajšej úlohe - Heath Ledger) a superhrdinského animáku The Incredibles (strih zvuku a animovaný film).

Víťazstvom za kostýmy a výpravu navyše vyfúkol ocenenia historickej pecke The Favourite (10 nominácií), ktorú práve na týchto frontoch mnoho divákov favorizovalo.

To ale nebolo všetko, pretože Black Panthera čakal ešte jeden zárez. Dokázal totiž zvíťaziť aj v kategórii Najlepšia hudba a stal sa tak komiksovým či superhrdinským filmom s najvyšším počtom získaných Oscarov. Ocenenie za hudbu si prevzal švédsky skladateľ Ludwig Göransson, pre ktorého išlo o prvú oscarovú nomináciu. Z pätice uchádzačov o zlatú sošku v tejto kategórii som za svojho favorita považoval práve Göranssona, takže z tohto hľadiska ma výsledok potešil.

Čo sa zvyšných nominácií týka, Panther prehral súboj o najlepšiu pieseň s favorizovanou Lady Gaga, no a v snahe o zisk dvojice zvukových Oscarov ho zasa porazila hudobná biografia Bohemian Rhapsody. Nezvíťazil ani v kategórii Najlepší film, to ale neprekvapilo asi nikoho. Nič to však nemení na skutočnosti, že uchmatnutie troch zlatých sošiek je pre štúdio Marvel Studios nesmierne významným míľnikom.

Anketa:
Zaslúžil si podľa teba Black Panther viac Oscarov?
Určite nie, už 3 sú veľa
Rozhodne áno
Určite nie, už 3 sú veľa
72 %
240 Hlasov
Rozhodne áno
28 %
93 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia