Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2019, 2:46
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vyhynul jediný cicavec z územia Veľkej koralovej bariéry. Príčinou sú klimatické zmeny

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Nikdy si o ňom nepočul, no pripomína nám veľmi nepríjemný trend.

Každým jedným vyhynutým živočíchom stráca Zem na diverzite. Žiaľ, v súčasnej dobe nie je vymieranie ničím výnimočné. Ba naopak, je až príliš časté. Najnovšie sa do nepekného zoznamu pridalo ďalšie zvieratko. Poďme však poporiadku.

Východne od austrálskej pevniny sa rozprestiera známa Veľká koralová bariéra. Prírodný kolos sa tiahne v dĺžke vyše 2 300 kilometrov od severu na juh. Je domovom stoviek druhov rýb a zároveň je pozoruhodným výtvorom prírody. Bohužiaľ, stúpajúca teploty i hladina oceánov mu spôsobuje nemalé ťažkosti, s ktorými sa len veľmi ťažko vyrovnáva.

Vyhynul jediný cicavec z územia Veľkej koralovej bariéry. Príčinou sú klimatické zmeny
Zdroj: State of Queensland

V najsevernejších končinách Austrálie však na území spomínanej bariéry žil jediný hlodavec, odborne nazývaný aj ako Melomys rubicola. Nebol veľký, meral len niečo okolo 15 centimetrov a vážil okolo 100 gramov. Píšeme o ňom v minulom čase, pretože už vyhynul. Ako príčina sa uvádzajú klimatické zmeny.

Domov
Zdieľať
Diskusia