Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2019, 14:10
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Michal Truban: Firmu predal za viac než 10 miliónov eur, ale na peniazoch mu nezáleží (Rozhovor)

Michal Truban: Firmu predal za viac než 10 miliónov eur, ale na peniazoch mu nezáleží (Rozhovor)
REFRESHER
Uložiť Uložené

Slovenský podnikateľ predal svoju firmu WebSupport a do budúcna má odvážne plány.

Príbeh Michala Trubana za posledných desať rokov pozorne sledovala časť slovenskej verejnosti. Mladík z dediny na Kysuciach sa postupne presťahoval až do Bratislavy a vybudoval najúspešnejšiu hostingovú firmu na Slovensku, ktorú dlho sám viedol, potom odovzdal do rúk nového riaditeľa a napokon pred pár týždňami predal.

Natočil video, kde vysvetlil, komu vlastne firma bude patriť, koľko za ňu približne zinkasoval peňazí a čo so zárobkom plánuje urobiť v budúcnosti, čím opäť naštartoval obrovský záujem o svoju osobu.

Okrem toho pravidelne cestuje po Slovensku, kde sa stretáva s mladými ľuďmi a snaží sa ich motivovať, aby svoje nápady pretavili do prvého podnikania tak, ako to kedysi urobil aj on. Napísal pravdepodobne najpredávanejšiu knihu o podnikaní v našej krajine a my sme ho vo svetle všetkých týchto udalostí vyspovedali o minulosti, súčasnosti, plánoch do budúcnosti, ale aj o peniazoch, ktoré zrejme zaujímajú veľké množstvo Slovákov.

V rozhovore sa dozvieš: 

  • Ako mu ovplyvnil život predaj WebSupportu
  • Kam reinvestoval časť peňazí z predaja firmy
  • Prečo neprijal ponuku vyššiu o nejaký ten milión
  • Koľko výtlačkov jeho knihy sa predalo
  • Koľko vlastne zarába
  • Ako fungujú kampane Matúša Valla a Zuzany Čaputovej
  • Akým spôsobom Slovensku s kolegami zachránili milióny eur
  • Ako by raz podľa neho mali vyzerať digitalizované slovenské úrady
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený (@truban),

V posledných mesiacoch si zažil veľké zmeny. Keby si ich mal charakterizovať niekoľkými vetami, ako by to vyzeralo?

Bol to pre mňa veľký stres, mal som veľmi veľa projektov, riešil som politiku, do toho všetkého som predal firmu a ešte aj rekonštruujem byt. Išlo o veľmi stresujúce obdobie. Našťastie som bol obklopený dobrými ľuďmi, aj vo WebSupporte ľudia po vyjednávaní o predaji doriešili detaily a predaj dotiahli do konca. Zároveň som pre firmu našiel vlastného šéfa už pred tromi rokmi, pomaličky som sa s firmou lúčil, takže ma to až tak nezobralo.

Zareagovali niektorí zamestnanci na predaj firmy aj negatívne?

Myslím, že je dodržaná kontinuita. Väčšina zamestnancov bola pozitívne prekvapená, rovnako aj veľa mojich fanúšikov môjmu rozhodnutiu tlieskalo, dopriali mi to.

Časť svojho podielu z predaja si sa rozhodol reinvestovať do Loopia Group, kde po novom spadá aj WebSupport. Aký tam budeš mať podiel?

Veľmi maličký. Ten holding vlastní niekoľko hostingových firiem, myslím, že švédsku jednotku, ale pôsobí aj v Čechách. Budem v ňom mať podiel približne 1 %. 

Keby však WebSupport neexistoval, čo by si považoval za svoju najlepšiu investíciu?

Ťažko povedať. WebSupportu som sa venoval od strednej školy, sústredil som sa na to, bola to moja najlepšia finančná investícia. Mám už len nejaké investície v startupoch ako InHiro či Nice Reply. 

V akej fáze sa momentálne tieto startupy nachádzajú?

Napríklad v Nice Reply je momentálne 8 ľudí, je to úspešná a zisková firma s obratmi v stovkách tisíc. 

Keď sa vrátiš späť do detstva, bol si mladý chalan, ktorý začal podnikať. Nemal si žiadnych investorov, finančne ti pomohli len rodičia. Ako ti vlastne napadlo ponúkať hosting?

Už nejaké firmy ponúkajúce hosting existovali. My sme mali portál Blackhole, kde sme písali hackerské veci a o technológiách. Potrebovali sme doménu, nejaké maily. Uvedomili sme si, že keď chceš na internete niečo robiť, toto sú služby, ktoré potrebuješ, tak sme ich začali ponúkať aj ostatným ľuďom.

Svoj príbeh si opísal aj v knihe Support. Koľko sa z nej predalo výtlačkov?

Predalo sa z nej približne 12-tisíc výtlačkov. Za úspech v tejto kategórii o biznisových príbehoch sa považuje, keď predáš okolo 2 500 kusov. Niekde som videl, že je to dokonca najpredávanejšia kniha o podnikaní na Slovensku. Mne sa ale páči najmä to, že je strašne dobre hodnotená. Každý deň mi na Instagrame niekto napíše, že mu pomohla, motivovala ho, a to je najkrajšia spätná väzba.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený (@truban),

Aj vďaka knihe cestuješ po Slovensku, organizuješ prednášky pre mladých. Vnímaš, že ťa v posledných týždňoch spoznáva viac ľudí a tvoje meno začína rezonovať intenzívnejšie?

Na tých školách ani nie, tam je to stále rovnaké. Na sociálnych sieťach však áno, odozva bola obrovská. Ja tým študentom rozprávam svoj príbeh o WebSupporte, o tom, akí sme boli úplne neskúsení, do ničoho sme sa nevyznali, ale chceli sme podnikať. Snažím sa ich motivovať, aby aj oni začali podnikať rozumným spôsobom a skúšali realizovať svoje nápady. Oni sa ma zase pýtajú, kde majú zohnať spolupracovníkov, peniaze, zaujímajú ich manažérske či investičné rady.

A čo ty? Vidíš sa jedného dňa aj ako investor, ktorý by nemal problém podporiť stredoškolský projekt?

Záleží na konkrétnom projekte a číslach. Číslach o tom, ako rastie, aký má tím, aký dobrý je to nápad, exekúcia toho nápadu. Niečo takéto si viem predstaviť, ale teraz sa naplno venujem politike. Raz týždenne mi aj dnes príde nejaký biznis plán, ale žiaľ už ľuďom neviem pomôcť. Rýchlo ho prejdem, ak vidím nejakú vážnu chybu, tak ju opravím, ak poznám niekoho, kto by im vedel pomôcť, tak sprostredkujem kontakt. Kedysi som s ľuďmi chodieval na kávu a radil im, ale dnes už nestíham.

Nestíhaš, pretože vstupuješ do politiky. Odhovárali ťa od toho a odhovárajú aj dnes?

Odhovárali aj odhovárajú. Kedysi som napísal taký blog, že politika je strašne zlá vec. V súčasnosti som však skončil s podnikaním, robil som Slovensko.Digital a pochopil som, že síce zvonku vieme priniesť zlepšenie, ale systémové zmeny sa dajú urobiť len v politike. Mám dôvod aj motiváciu do politiky vstúpiť, je náročnejšia ako podnikanie, ale zatiaľ sa mi to páči. Veľmi veľa sa učím, veď už sa nám podarilo nejaké veci dosiahnuť, podporili sme Matúša Valla a teraz podporujeme Zuzanu Čaputovú, ktorá má podľa mňa veľkú šancu stať sa prezidentkou.

Čisto hypoteticky. Predal by si WebSupport, keby si nešiel do politiky?

Zrejme nie. Každý rok nám chodili ponuky, vždy o pár miliónov vyššie. Preto nám stačilo iba čakať. Minulú jeseň som rozmýšľal nad tým, čo by ma dokopalo k predaju a vtedy prišla dobrá ponuka aj dobrí kupcovia. Vtedy som už nemal dôvod váhať, rozhodol som sa firmu predať a priniesť do politiky čisté peniaze.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený (@truban),

Za firmu ti slovenský finančník ponúkal o nejaký ten milión viac. Prečo si lepšiu ponuku nevzal?

Tie peniaze za to nestáli. Až tak mi o peniaze aj tak nejde, nie sú to najhlavnejšie na svete. Chcel som, aby mal WebSupport medzinárodný príbeh a keby som ho predal takej slovenskej firme, nikto by mi nikdy neuveril, že ma cez ten predaj niekto nevyplatil a neskorumpoval. Vážim si to, že som firmu predal tak, aby som bol aj naďalej slobodný človek.

Ako sa podľa teba zmení človeku život, keď dosiahne finančnú nezávislosť? Kedy ju môže dosiahnuť bežný Slovák?

Ja ju mám dlhodobo, ale na peniazoch mi až tak nezáleží. Dlho som jazdil na staršej trojkovej Mazde, aj keď som mohol mať oveľa lepšie auto. Stále bývam na Dlhých dieloch v 1,5-izbovom byte.

Keby som chcel, už 5 rokov dozadu som nemusel nič robiť, firma a investície mi zabezpečovali slušný príjem. Mňa ale práca strašne baví, teraz ma baví politika, robím ju už 1,5 roka zadarmo. Pri bežnom Slovákovi záleží v otázke finančnej záležitosti na tom, v akej sociálnej skupine žije. Nedá sa to povedať takto genericky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený (@truban),

Nepotrpíš si na luxus? Máš nejaký koníček, do ktorého rád veľa investuješ?

Nemám nič také. Nikdy som nebol otrokom vecí. Môžem to vysvetliť na jednom príklade, milujem triatlon, ale mám len starší bicykel spred piatich rokov. Stál ma vtedy 1 400 € a keď prídem na preteky, tak sa mi kamaráti, čo vedia, že mám firmu, smejú, či chcem na takom bicykli pretekať.

Ja odpovedám, že aj keď je starší, aj tak ich na ňom rozbijem a tak sa aj stane. Vždy som bol taký, že mi na veciach veľmi nezáležalo. Nič som nezbieral, nijak extra ma nebaví ani cestovanie. Bavia ma skôr projekty, väčšinu svojich peňazí som postupne reinvestoval do rôznych startupov.

Aký je tvoj mesačný príjem? Nedostávaš žiadnu výplatu ako bežný zamestnanec, ale vedel by si ho odhadnúť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63292 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko Michal Truban zarába 
  • Aký má názor na investície do kryptomien
  • Ako ho ovplyvnil život v USA
  • Akým spôsobom štátu s kolegami zachránili stovky miliónov eur
  • Ako fungujú kampane Matúša Valla a Zuzany Čaputovej
  • Či ho ľudia zneužívajú, keď zistia, že má viac peňazí
  • Prečo by bežný Slovák nemal mať v peňaženke ani vodičák
Domov
Zdieľať
Diskusia