Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2019, 13:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Najväčšiu včelu na svete chytili výskumníci po dlhých 38 rokoch

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pri pohľade na veľkosť tejto včely ľudom nie je všetko jedno.

Naša planéta je taká obrovská, že na nej dodnes žijú tisíce živočíšnych druhov, o ktorých nemáme akúkoľvek zmienku. O obrovskej včele s latinským názvom Megachile pluto sme však záznamy mali. Prvýkrát ju v prírode spozoroval Alfred Russel Wallace na indonézskom ostrove v roku 1858, ale živočích sa stretnutiam s ľuďmi vo všeobecnosti vyhýbal.

Včela, ktorá môže dorastať až do dĺžky cez 4 centimetre, sa postupom rokov objavovala len zriedkavo a naposledy ju naživo pozoroval výskumník Adam Messer rovnako na indonézskych ostrovoch.


Vtedy svetovej biologickej obci porozprával o tom, ako si včela šikovným spôsobom vytvára úľ, do ktorého nedokážu preniknúť ani termity, a tak sa vie ukryť v relatívnom bezpečí. Napriek tomu ju od roku 1981 nikto nevidel. Odborníci si po čase mysleli, že obrovská včela jednoducho vyhynula, veď aj tak sa už vymykala štandardom, ale nádej zomierala posledná.

Na indonézskych ostrovoch v provincii North Maluku výskumníci na včelu narazili po dlhých 38 rokoch. Našli ju vo výške viac ako 2 metre a zhodou okolností priamo v hniezde termitov. Veľká včela vraj znie magicky, keď pri človeku lieta pomocou mohutných krídel.

Ako pri mnohých živočíšnych druhoch v Indonézii, aj vzácna včela rýchlo stráca prirodzené životné prostredie kvôli deforestácii. Výskumníci, ktorí ju po desaťročiach opäť objavili, si uvedomujú, že zverejnením existencie strateného druhu ho možno trochu ohrozili, ale skôr chcú z včely urobiť svetový symbol pre konzerváciu ohrozených živočíchov.


Domov
Zdieľať
Diskusia