Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2019, 11:42
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch

Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://pixabay.com/sk/zdravotn%C3%A1-sestra-strieka%C4%8Dka-lek%C3%A1r-527622/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">pixabay.com</a>
ZAUJÍMAVOSTI OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Nedal si zaočkovať dieťa? Hrozí ti pokuta.

Očkovanie je preventívne opatrenie verejného zdravotníctva a ochránilo pred nebezpečnými infekčnými chorobami už milióny ľudí. Funguje ako pomôcka pre imunitný systém, pomáha mu naučiť sa zareagovať v prípade, keby sa stretol so skutočne vážnou infekčnou chorobou. Obranný systém si takpovediac „cvične“ vyskúša, ako sa má brániť.

Neumierame bežne na čierny kašeľ vďaka vakcínam

Podľa odborníkov je očkovanie jedným z najúčinnejších výdobytkov medicíny, vďaka ktorému niektoré choroby prakticky vymizli. Ak by sme sa zo dňa na deň prestali očkovať, mohlo by to mať katastrofálne dôsledky. „Očkovanie v oblasti medicíny patrí k najkontroverznejším a najdiskutovanejším témam,“ hovorí lekár Svetozár Dluholucký.

Pred desiatkami rokov boli infekčné ochorenia najčastejšou príčinou úmrtia novonarodených detí, často zomierali aj dospelí. Podľa vyhlásenia WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) z roku 1994 má každé dieťa právo na ochranu proti infekčným chorobám imunizáciou a rodičia, lekári a štát sú povinní mu toto právo poskytnúť. 

Ak nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 eur. To, že sa bojíš autizmu a amerických jedov, neobstojí
Ak nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 eur. To, že sa bojíš autizmu a amerických jedov, neobstojí Zdroj: www.google.sk

Kedysi mohlo byť pre človeka očkovanie naozaj nebezpečné. Vakcíny sa totiž vyrábali z pôvodných celých infekčných mikroorganizmov a často zanechávali závažné nežiadúce účinky. Dnešné moderné vakcíny sa pripravujú inou metódou a komplikácie spôsobujú ojedinele. 

Neodborná diskusia na odborné témy. Vakcína spôsobuje autizmus!

Internet je dobrý pomocník, ale zlý pán. O očkovaní si ľudia pýtajú rady na sociálnych sieťach od diskutujúcich, ktorí napíšu najrôznejšie zážitky. Možno vymyslené, možno pravdivé. Dostávajú stovky lajkov, desiatky pritakávajúcich komentárov. Zrazu sa príbeh jedného „dôveryhodného“ človeka začne šíriť a stáva sa neodškriepiteľnou pravdou.

Často sú takéto príbehy zmesou emócií, faktov, vymyslených konštrukcií a náhod. Skvelým príkladom môže byť status známeho moderátora na Facebooku. Po medializovanom prípade, kedy mal pacient po očkovaní zdravotné problémy, sa nepriamo začal pohrávať s myšlienkou, že to bolo práve pre vpichnutie vakcíny.

Opýtal sa preto ľudí na sociálnej sieti, čo si o tom myslia. Našli sa aj rozumné komentáre, no tie boli prevažne v úzadí. „Ja som nesmierne šťastná, že ľudia otvárajú oči. Koľko nás tu je uvedomelých, že očkovanie je trestný čin páchaný na nás? A našich deťoch? Som zvedavá na odozvu, toto neostane len tak,“ napísala Kristína, ktorá mala na profile fotku so svojím dieťaťom.

„Mam 3 neočkované deti! Takže určite som za dobrovoľné očkovanie,“ napísala Adriana. „Mala som úplne zdravé dieťa, ktoré má po očkovaní autizmus. A môže mi vravieť kto chce aké argumenty. Môžeme sa o tom baviť, ak ste to tiež prežili,“ vyjadrila sa Vladimíra. Skutočne nám vakcíny škodia? Spôsobujú autizmus? 

Ako funguje očkovanie

Očkovanie má pomôcť telu naučiť sa brániť. Vakcína však pre telo neznamená nebezpečenstvo. Obsahuje antigény, ktoré predstierajú útok baktérií či vírusov na telo. Práve na tieto antigény, teda látky, ktoré vyvolávajú imunitnú reakciu tela, obrana zareaguje.

Imunitný systém vďaka fingovanému útoku vakcíny bude pripravený, keď príde skutočná hrozba pre organizmus. Ak si zaočkovaný, ochorenie pravdepodobne neprepukne, prípadne je choroba oveľa miernejšia. Z čoho sú vytvorené antigény? Zvyčajne je to zmes bielkovín, polysacharidov či časti baktérií.  

Na Slovensku sa deti očkujú proti desiatim ochoreniam. Okrem povinného očkovania môže rodič zaočkovať svoje dieťa aj ďalšími vakcínami, tie však už nehradí zdravotné poistenie. Na Slovensku sa povinne pichajú len vakcíny od renomovaných výrobcov overených na medzinárodnej úrovni.

Každý organizmus je iný, preto môže vakcína vyvolávať rôzne reakcie. Treba sa najskôr porozprávať s lekárom. Pokiaľ si napríklad alergický, môže sa objaviť nežiadúca reakcia. Tá spravidla zmizne do pár dní. „Deti s problémami po očkovaní stretávam vo svojej práci každý deň aj niekoľkokrát. Ozveny po očkovaní sa vyskytujú v rôznych orgánoch a systémoch organizmu,“ vysvetľuje lekár osteopat Sergej Malkov. 

„Napríklad očkovanie proti detskej obrne vedie k zníženiu spätnej resorpcie mozgovomiechovej tekutiny v choriových dutinách mozgu, čo zapríčiňuje zvýšenie množstva tekutiny v lebke a tým zvyšuje vnútrolebečný tlak.“

Ak nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 eur. To, že sa bojíš autizmu a amerických jedov, neobstojí
Ak nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 eur. To, že sa bojíš autizmu a amerických jedov, neobstojí Zdroj: www.flickr.com

Ak príznaky pretrvávajú, treba čo najskôr navštíviť lekára.  Pýtaš sa, prečo by si si mal nechať pichnúť niečo do tela, keď ti to môže uškodiť? Každý jeden liek má nežiadúce účinky. Dokonca aj kvapky do nosa či sirup proti kašľu.

Na svete neexistuje liek, ktorý nemá nežiadúce účinky. „Po očkovaní sa môžu vyskytnúť prechodné ťažkosti ako hypotonicko-hyporesponzívna epizóda, ktorá sa prejavuje náhlym poklesom tlaku, svalového tonusu, poruchou spánku, môže byť sprevádzaná dlhotrvajúcim plačom. Tieto príhody sú očakávané príhody, aj keď veľmi zriedkavé u predisponovaných jedincov, a súvisia so zmenou vegetatívneho nervového systému. Táto epizóda je však prechodná, nezanecháva následky a ani sa nezvykne opakovať po ďalších očkovaniach,“ povedala doktorka Ingrid Urbančíková.

Reakcie organizmu sú rôzne, podľa Dluhockého sa delia do troch skupín: alergické reakcie na zložku vakcíny, nežiadúce účinky spojené so zaobchádzaním s vakcínou, nežiadúca reakcia ako následok prirodzenej odpovede imunitného systému.

Môže sa stať, že po očkovaní vyskočí teplota, objaví sa začervenanie či opuch. Ako sme písali vyššie, môže to mať rôzne príčiny. Netreba však robiť paniku. Pokiaľ sa situácia nezhoršuje, príznaky po pár hodinách či dňoch zmiznú.

V minulosti infekcie kosili ľudstvo

Stačí sa pozrieť do nedávnej histórie a zistíme, že ľudstvo malo odjakživa problém s epidémiami. Vojny, premnožené hlodavce či znečistená voda boli dôvodom epidémií, ktoré za krátky čas vyústili do tisícok mŕtvych. Prvé pokusy s očkovaním boli v roku 1796 a odvtedy si prešli značným vývojom. Za objaviteľa očkovania sa oficiálne považuje anglický lekár Edward Jenner.

Úplne sa zatiaľ podarilo vyhubiť jednu infekciu – pravé kiahne, tzv. varioly (kedysi 8-20 % všetkých úmrtí). Oznámil to riaditeľ SZO – WHO Dr. Mahler v roku 1977. Na odstránenie bolo použitých 2,4 miliardy vakcín, spolu proti tejto chorobe zaočkovali 83 miliónov ľudí v 33 krajinách sveta. Druhou chorobou, ktorú sa darí úspešne odstraňovať, je detská obrna, tzv. poliomyelitída. 

Možno budeš prekvapený, no prvýkrát sa na území Slovenska očkovalo už v roku 1803. Vtedy bolo nariadené očkovanie proti pravým kiahňam. Povinne sa u nás začalo očkovať v roku 1958 za čias Československa. Očkovanosť dosiahla v krátkom čase 100 %. Po rozdelení krajín máme aj naďalej povinné očkovanie.

Čo sa u nás povinne očkuje? Odporúčané očkovania

Detská obrna

 Tuberkulóza

Záškrt

 Rotavírusové ochorenie

Ružienka

 Infekcie ľudskými papilomavírusmi
Tetanus   Vírusový zápal pečene typu A
Vírusový zápal pečene typu B  Chrípka

Invazívne hemofilové nákazy

 Kliešťová encefalitída

Pneumokokové invázne infekcie

 Kiahne – varcella

Osýpky

 Meningokokové ochorenia

Čierny kašeľ

 

Mumps

 

Na zaočkovanosť dohliada štát, presnejšie Ministerstvo zdravotníctva SR. Štatisticky ju sleduje na úrovni obvodov, okresov a krajov. Nakoniec vznikne sumár za celé Slovensko. Snahou je, aby na úrovni obvodov bola zaočkovanosť minimálne 90 %.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63192 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či očkovanie spôsobuje autizmus
  • Na čo je nám dobré očkovanie
  • Čo je kolektívna imunita
  • Či je očkovanie v súlade s ústavou
Domov
Zdieľať
Diskusia