Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2019, 18:28
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na svetový vrchol a do večného zabudnutia

HUDBA 6IX9INE
Uložiť Uložené

Krátky príbeh kontroverzného dúhového rapera je pomaly na konci.

Príbeh mladého amerického interpreta Tekashiho je obzvlášť pre slovenské rapové publikum veľmi špecifický. Všetko sa to začalo v roku 2014 na debutovom albume košickej Haha Crew. Vtedy jeho sloha ostala do veľkej miery nepovšimnutá, rovnako ako aj nasledujúce videoklipy, ktoré uzreli svetlo sveta pod vydavateľstvom I Love Party Production. Tie dnes už, samozrejme, svoje milióny views nazbierali.

Začiatky na Slovensku

Pod svoje krídla si ho v tom čase zobral známy manažér Yaksha, ktorého ambíciou už vtedy bolo vydávať amerických interpretov. Dúhový Daniel nebol pre neho jediným želiezkom v ohni, no jeho tvorba bola suverénne najvýraznejšia. Postupom času sa na Slovensku objavoval častejšie a pridával aj na frekvencii v tvorbe, čo pomaly pretavoval v úspech. Stále však len v našich končinách. 

V Československu odohral svoje prvé klubové koncerty aj festivaly, kde sa prišli pozrieť tí zvedavší fanúšikovia pomyselnej novej vlny. Pri tomto všetkom sme mali možnosť byť aj my, a tak môžeme konštatovať, že práve členovia Haha Crew mu výrazne svojou prítomnosťou pomohli. 

V roku 2017 hral 6ix9ine prvýkrát na festivale. Išlo o populárny Hip Hop Kemp v Hradci Králové a my sme sa vtedy ako jediní zaujímali o rozhovor. Ten prebiehal na zemi pri plote blízko stanového mesta.

Peniaze, úspech, sláva...

Do povedomia širšieho publika sa dostal vďaka tracku Poles1469, skutočný ošiaľ však prinieslo Gummo. Tie si všimli uznávané lifestyle portály ako Highsnobiety, Complex alebo Hypebeast a v tom čase nám bolo všetkým jasné, že sa rodí hviezda. Tekashi 6ix9ine aj napriek exponenciálne rastúcej popularite zostal Yakshovi verný a ďalej vydával skladby pod FCK THEM. 

Už v roku 2017 bola na stole otázka, či dúhový raper neprejde pod väčšie vydavateľstvo, nakoniec skončil v do dnes veľmi pochybnom labeli, no podľa vlastných slov si prilepšil o približne 7,5 milióna dolárov, čo je jeden z najlepších dealov pre „nováčikov“. Prekonal ho len Lil Pump s 8 miliónmi a XXXTentacion s 10 miliónmi. 

V tom čase mu do cesty vošiel nový manažér Shotti, čo bolo osudové stretnutie, o ktorom už dnes vieme, že do veľkej miery Tekashiho stálo kariéru. Práve on bol totiž členom gangu Nine Trey, ku ktorému sa v roku 2017 pridal aj Daniel. 

Časť prepisu Tekashiho výpovede pred súdom 23. januára 2019, keď sa rozhodol priznať ku všetkým obvineniam. V tomto prípade hovorí, ako sa na jeseň 2017 pridal k nebezpečnému gangu, ktorého aktivity sa týkali streľby, lúpeží a dílovania drog. 

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.courthousenews.com

6ix9ine bol vždy výstredný, hlučný, priťahoval na seba množstvo pozornosti a sociálne siete využíval v prvom rade na vírenie vody, vyvolávanie konfliktov a šírenie povedomia o svojom mene aj bez toho, aby produkoval banger za bangrom.

Aj keď v tvorbe sa mu stále darilo triafať do čierneho. Dokonca sa mu podarila veľká vzácnosť, od vydania Gummo dostal na vysoké priečky rebríčka Billboardu 10 hitov v rade. A bolo pri tom jedno, či rapuje španielsky, sám alebo s Nicki Minaj

Špecifický marketing priniesol exkluzívne spolupráce

Konflikty s The Gameom, Chief Keefom, Trippie Reddom, YG a mnohými ďalšími v kombinácii s problémami so zákonom kvôli podozreniu zo znásilnenia maloletej znamenali pre 6ix9ine publicitu na celom svete dokonca bez toho, aby musel vydať seriózny hudobný projekt. Išiel pri tom veľmi tvrdo, obúval sa do legendárnych interpretov, zhadzoval ich pred celým svetom, dokonca si do postele zobral priateľku svojho nepriateľa. To všetko však už v čase, kedy bol členom krvilačnej skupiny. 

Jeho existenciu veľmi dobre vnímal napríklad aj Drake, aj keď ho skôr vysmieval po tom, čo mal pocit, že okopíroval jeho kíkí, du ju láv mí. Aby toho nebolo málo, s Tekashim chcel spolupracovať aj Kanye West, ktorý sa neraz vyjadril, že medzi sebou a dúhovým raperom vidí veľmi veľa podobností týkajúcich sa kontroverzie v hudbe aj mimo nej. Dokonca spolu strávili čas v štúdiu a my už teraz vieme, že vznikli minimálne tri skladby. 

Dve z nich nájdeme na debutovom albume Dummy Boy a tretia čaká na vydanie spoločne s projektom YANDHI, ktorý Yeezus vydá v tomto roku. Snáď. A tu prichádza prvý zlom, ktorý mal byť pre 6ix9ine výstrahou, že sa deje niečo zlé. Keď totiž spoločne s Nicki a Kanyem natáčali videoklip ku skladbe MAMA v luxusnej vile, niekto im venoval zopár výstrelov, pričom jeden náboj skončil v okne šatne známej raperky. 

Fotografia Kanyeho Westa a 6ix9ine, ktorá vznikla v deň, keď sa spoločne stretli v štúdiu. Pravdepodobne ide o záber z natáčania klipu, ktorý však zatiaľ neuzrel svetlo sveta.

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: instagram.com/fckthemcom

Rýchly vzostup, ešte rýchlejší pád

Ani nie dva týždne po tejto informácii sa dozvedáme, že Tekashimu hrozí doživotie vo väzení. Spoločne s manažérom Shottim a ďalšími členmi svojho tímu bol federálnou políciou uväznený v zariadení s extrémnou ostrahou a vtedy mu muselo byť jasné, že je zle.

Postupne začali na svetlo sveta vychádzať dôkazy a my sme sa dozvedeli, že streľba na vilu bola v skutočnosti cieleným útokom jeho vlastného tímu, ktorý ho chcel zlikvidovať. Väzenie mu teda zachránilo život.

Dôvodom pokusov o vraždu mali byť nezhody pri delení peňazí, keďže sa 6ix9ine rozhodol zrušiť niektoré koncerty, za ktoré však tím aj tak chcel provízie. Neskôr sme sa dozvedeli, že Tekashi zaplatil 30-tisíc za streľbu na Chief Keefovho bratranca a všetky ilúzie o tom, že ide o človeka, ktorý by neublížil ani muche, boli zrazu preč. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63171 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • 6ix9ine sa priznal. Čo všetko súdu a prokuratúre prezradil?
  • Ktorí legendárni raperi ho majú v zuboch?
  • Prečo mu kolegovia zo scény predpovedajú smrť do mesiaca od prepustenia?
  • Aké podrobnosti nájdeme v zápise zo súdu? 
  • Prečo je aktuálne jeho jedinou možnosťou na záchranu života program na ochranu svedkov?
  • Mohol by ešte naďalej tvoriť hudbu? 
Domov
Zdieľať
Diskusia