Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2019, 18:55
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu

ZAUJÍMAVOSTI VRAŽDA VRAŽDY SPÁCHANÉ DEŤMI
Uložiť Uložené

Dohromady zabil až 15 ľudí, medzi nimi boli aj matka, nevlastný otec a brat.

V roku 1995 sa vo Francúzsku odohral nevídaný masaker. Iba 16-ročný Eric Borel zastrelil 15 ľudí a nakoniec aj seba. Najskôr zabil svoju rodinu, na druhý deň vo svojom besnení pokračoval. Príbeh o Ericovi je jedným zo série článkov, ktoré nájdeš pod tagom Vraždy spáchané deťmi.

Eric Borel sa narodil 11. decembra v roku 1978 vo francúzskom mestečku Pau. Obaja rodičia pracovali v armáde, rodina však dlho po kope neostala. Eric vyrastal so svojou starou mamou z otcovej strany. Neskôr si ho vzala do svojej opatery mama.

Matka bola fanatická katolíčka

Tá bola silno veriaca katolíčka a svoje dieťa vychovávala veľmi prísne. Často ho bila a zneužívala, Erica považovala za hriešne dieťa. Začala žiť s priateľom Yvesom Bichetom, ktorý mal dvoch synov – Francka a Jean-Luca.

Eric Borel mal zo svojej matky strach. Keď si v 8 rokoch zlomil ruku, nešiel domov. Miesto toho sa radšej potuloval po meste, aby ho matka nepotrestala. Susedia ho opísali ako veľmi milého a tichého chlapca, poslušného a hanblivého. Mal cit pre zbrane a zbožňoval svojho nevlastného brata Francka, ktorý slúžil v armáde.

Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu
Zdroj: www.google.com

Detstvo sa podpísalo na psychickom stave Erica v puberte. Z pokojného a tichého žiaka sa stal záškolák. Na vyučovanie, keď už sa dostavil, chodil nepripravený a zo školy odišiel bez vysvetlenia, kedy sa mu zachcelo. Doma to vraj nemohol vydržať, doma mu ubližovali a zahlcovali ho prácou. Svojmu spolužiakovi povedal, že sa chce zabiť, no predtým ešte zavraždí pár ľudí.

Velebil Hitlera 

Borel bol fanúšikom Hitlera. V jeho izbe sa našli mnohé plagáty s jeho podobizňou, vlajky s hákovým krížom a mnoho kníh o druhej svetovej vojne. Maľoval graffiti s nacistickými motívmi po stenách budov.

Krátko pred besnením mu zomrel otec na rakovinu. Ľudia, ktorí s ním trávili čas, ho po smrti otca opisovali ako uzavretého a rozrušeného. V nedeľu 23. septembra sa vybral na prechádzku po meste Solliès-Pont. Keď sa vrátil, o šiestej večer vzal pušku vzor .22 LR a strelil s ňou nevlastného otca Yvesa Bicheta.

Následne ho ubil kladivom do hlavy. Po vražde Bicheta prišiel za svojím nevlastným bratom Jean-Yvesom, ktorý sledoval televíziu. Aj toho najskôr strelil, následne ho niekoľkými ranami do hlavy usmrtil kladivom. Čakal na matku, bola v tom čase v kostole.

Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu
Zdroj: www.google.com

Prišla približne pred deviatou. Doma ju už čakal Eric s nabitou zbraňou. Usmrtil ju výstrelom do hlavy. Po tom, ako zabil troch členov svojej rodiny, začal dom čistiť a upratovať. Telá zakryl novinami. Zbalil si jedlo, peniaze, mapu Limogese a pušku s niekoľkými zásobníkmi. Vzal otcove auto a chcel ujsť. To sa mu ale nepodarilo, onedlho narazil do steny. Šiel teda pešo, potuloval sa po okolí mesta.

Mŕtvoly svojej rodiny našiel druhý nevlastný brat Erica Jean-Luc, ktorý domov chodil cez víkendy. Zavolal políciu, tá ho spočiatku podozrievala z vraždy. Nesedelo však to, že bol Eric nezvestný.

Masaker pokračoval na druhý deň

Na ďalší deň ráno približne o 7:15 navštívil Borel svojho jediného kamaráta Alana Guillemette. V tom čase ešte spal, jeho matka ho šla zobudiť. Krátko sa rozprávali a keď od neho odchádzal, Eric ho strelil do chrbta. Chlapec na mieste podľahol zraneniam.

Odtiaľ, so zbraňou v ruke, odišiel do mesta Cuers. Nikomu v tom čase neprišlo podozrivé, že chlapec nosí so sebou pušku, bolo obdobie loveckej sezóny. Vstúpil do reštaurácie Café du Commerce, v ktorej začal skutočný masaker.

Najskôr zabil Ginettu Vialetta a Denisu Ottovú, obe boli na odchode z podniku. Potom udrel manžela Denisy Jeana do ramena a následne zaútočil na ženu, ktorá vstúpila do reštaurácie. Dvoma výstrelmi zabil Mohammeda Maarda a postrelil Rodolpa Incorvala, neskôr umrel v nemocnici.

Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu
Zdroj: www.google.com

Besnenie pokračovalo na ulici. Najskôr zastrelil predavača novín Maria Paganiho strelou do brucha a hlavy. Pokračoval smerom k škole. Tam zabil Erica André Toureta a Mariusa Boudona, osudné sa im stalo to, že si vyberali peniaze z bankomatu. Ďalšiu zastrelil Andrée Colettovú, venčila svojho psa. Poslednou obeťou bol Pascal Mostacchi, náhodný okoloidúci.

O 8:00 prišla na miesto polícia, Erica obkľúčili. Schoval sa za strom a spáchal samovraždu. Strelil sa do hlavy. Neskôr ešte zomreli dvaja zranení, dohromady tak Borel zabil 15 ľudí a troch zranil. Dohromady vystrelil približne 40-krát.

 Prečo vraždil? Už sa to nedozvieme

Ľudia, čo boli svedkom masakru, opisovali Borela ako veľmi dobrého strelca. Snažil sa triafať predovšetkým do hlavy. Keď sa mu to nepodarilo, nevzdal sa a zamieril opäť, až dokým netrafil. Podľa svedkov pôsobil pokojne a sústredene a strieľal po všetkom, čo sa pohlo. „Ľudia sú z incidentu traumatizovaní. Mesto je v šoku,“ vyjadril sa starosta mesta Cuers Guys Gigou.

„Bolo to, ako keby lovil vtáky,“ vyjadril sa Guys Sintes, majiteľ kaviarne na ulici, kde prebehol masaker. „Bol veľmi sústredený. Pripravil zbraň, zamieril a strieľal.“

Prečo Eric Borel vraždil? Čo bolo jeho motívom? To sa už nedozvieme. Svojho najlepšieho priateľa chladnokrvne zastrelil, s nikým iným sa nebavil. 

Domov
Zdieľať
Diskusia