Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2019, 18:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie z Refresheru za uplynulý týždeň: Najväčšia slovenská lúpež, rozhovor s prostitútkou aj DJom EKG o drogách v kluboch

REFRESHER
Uložiť Uložené

Aj tento týždeň sme sa snažili priniesť čo najviac zaujímavého a vzácneho obsahu. Sleduj výber najlepších.

Rok 2019 sme začali predsavzatím týkajúcim sa ešte intenzívnejšieho zlepšovania obsahu po všetkých stránkach, čo si si už snáď mal možnosť všimnúť. V rámci všetkých kategórií od módy, cez hudbu a technológie až po filmy a lokálny obsah vzniká týždenne viacero komplikovaných článkov. A keďže je nám jasné, že ich nemusíš všetky počas pracovných dní zachytiť, pripravili sme aj výber tých, ktoré určite stoja za pozornosť

Zároveň by sme sa týmto chceli veľmi pekne poďakovať každému, kto nás už prostredníctvom Refresher Plus podporil. Aj vďaka tebe môže vznikať ešte viac kvalitných videí a článkov. Zároveň máš možnosť „kecať“ nám do toho, čo by si rád na Refresheri videl. Pokojne nám daj vedieť napríklad aj v komentároch pod týmto článkom. 


Rozhovor s prostitútkou, ktorá šľape pri Slovnafte

Nie každý Slovák žije bežný vyrovnaný život, má stabilnú prácu a teplú posteľ. Na veľmi otvorený rozhovor sme oslovili prostitútku, ktorá šľape pri Slovnafte, aby nám vyrozprávala svoj životný príbeh. Má za sebou znásilnenie a niekoľkokrát už bojovala o život, no aj napriek tomu sa nechystá prestať, keďže musí sponzorovať svoju závislosť na heroíne. 

V rozhovore nám porozprávala aj o tom, ako a kedy sa prvýkrát dostala ku drogám a čo ju doviedlo k tomu, aby sa stala prostitútkou. Priestor venovala aj opisu svojich klientov, cenotvorbe a zážitkom. V úplnom závere ešte rozobrala svoje plány do budúcnosti a jeden jediný cieľ. 


Rozhovor s DJom EKG o jeho práci aj drogách na akciách

Elektronický žáner získava na Slovensku čoraz viac priestoru a kluby okrem raperov plnia ak kvalitní DJ-i. My sme sa tentokrát porozprávali s naším blízkym kamarátom Mirom Eckerom, ktorého však lepšie poznáš pod pseudonymom DJ EKG. V prvom rade nás zaujímalo, ako celý tento vzostup vníma a čo všetko sa za ním skrýva.

Miro si však veľmi dobre uvedomuje, že ruka v ruke idú s tanečnou hudbou aj drogy a výnimkou nie sú ani domáce udalosti. Priblížil nám svoj názor a stotožňuje sa s myšlienkou, že by sa o tom malo začať verejne rozprávať. Dozvieš sa však aj zopár pikošiek a zaujímavostí, ktoré doteraz nikto otvorene neriešil. 

Odporúčané
DJ EKG: O drogách na akciách by sme mali začať verejne rozprávať (Rozhovor) DJ EKG: O drogách na akciách by sme mali začať verejne rozprávať (Rozhovor) 12. februára 2019, 15:17


Rozhovor so slovenským súkromným detektívom

Pôvodne sme si mysleli, že práca detektíva je skôr filmovou záležitosťou. Po krátkom prieskume sme však zistili, že sa nachádzajú aj v našom hlavnom meste, a tak sme jedného oslovili na rozsiahly rozhovor, aby sme sa dozvedeli, čo taká práca vlastne obnáša. Dozvieš sa, koľko služby súkromného očka stoja s čím ti vlastne dokáže pomôcť. 

Pán Vladimír Vlčák pre nás opísal, ako vlastne postupuje a aké prípady rieši najčastejšie. Odpovedal aj na otázku, či mu príchod sociálnych sietí skôr pomohol alebo uškodil a podľa očakávaní má aj množstvo vtipných zážitkov. A ako sa vlastne k takej práci človek dostane? 

Odporúčané
Milenky nechávajú sledovať manželky svojich milencov. Občas nahrádzam políciu, hovorí súkromný detektív (Rozhovor) Milenky nechávajú sledovať manželky svojich milencov. Občas nahrádzam políciu, hovorí súkromný detektív (Rozhovor) 16. februára 2019, 13:28


Slovenská lúpež storočia: Ukradnutých 173 miliónov korún

Deväťdesiate roky na Slovensku sú právom označované za veľmi divoké obdobie, počas ktorého sa toho stihlo udiať viac než dosť, no s úsmevom spomíname len na veľmi malú časť tohto obdobia. Prítomnosť mafie v našej krajine je už v dnešnej dobe nepopierateľná a pravdou ostáva, že títo ľudia položili základy súčasným zlodejom. 

V článku sme sa podrobnejšie pozreli na priebeh lúpeže storočia, v rámci ktorej bolo ukradnutých 173 miliónov. Prípad čakal na vyriešenie približne 18 rokov a zo šestice komplicov uznal Najvyšší súd Slovenskej republiky za iba vinných piatich. Kto bol do krádeže zapletený a akú rolu zohrávala v prípade mafia sa už dozvieš nižšie.  

Odporúčané
Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia 13. februára 2019, 17:27


Rozhovor s Dominikou, ktorá pomáha užívateľom drog a prostitútkam

Veronika Jašková sa už strednej školy venuje drogovej problematike, keďže chce pomáhať tým, ktorí s nimi majú vážny problém. Aktuálne je riaditeľkou občianskeho združenia Odyseus a snaží inovatívnou cestou uľahčiť život ľuďom, pred ktorými väčšina z nás obracia pohľad na druhú stranu. 

V rozhovore sa dozvieš, kto sú vlastne jej klienti a čo všetko pre nich robí. Dominikine nezvyčajné povolanie už zožalo aj vlnu kritiky, no ona aj napriek tomu bojuje aj s naozaj ťažkými prípadmi a zachraňuje ľudské životy. V rozhovore prezradila zopár rád pre sexuálne aktívnych ľudí. 

Odporúčané
Iba 24-ročná Dominika pomáha užívateľom drog aj sexuálnym pracovníčkam z ulice (Rozhovor) Iba 24-ročná Dominika pomáha užívateľom drog aj sexuálnym pracovníčkam z ulice (Rozhovor) 14. februára 2019, 16:59


Príbeh o pilotovi, ktorý si myslel, že ho uniesli mimozemštania  

Keď sa povie mimozemské únosy, väčšina ľudí si vybaví niekoľko sci-fi filmov a lekárske experimenty. V skutočnosti však máme k dispozícii omnoho viac prípadov o tomto zvláštnom fenoméne. Konkrétne máme na mysli príbeh 20-ročného pilota Fredericka Valenticha. Na základe jeho výpovedí ostalo veľa nezodpovedaných otázok a aspoň časť tejto problematiky sme zhrnuli v článku, ktorý je venovaný jednému z najznámejších prípadov.


Hra Apex Legends je novým hitom a láme všetky rekordy

Či už battle royale hry obľubuješ alebo zatracuješ, jedno je isté, hrajú ich milióny hráčov a ide o obľúbený formát, ktorý má ešte veľkú perspektívu. Herné spoločnosti preto nechcú ostať pozadu a každá vydáva svoju vlastnú, aby si odkrojila kúsok z koláča. Zamiešať kartami chce momentálne EA.

Pred týždňom uzrela svetlo sveta novinka Apex Legends, o ktorej toho herná komunita dopredu veľa nevedela. Žiadne promo, žiadne veľké šumy. Vedelo sa, že hra bude z Titanfall univerza, bude chcieť konkurovať veľkým hráčom a bude zadarmo. V článku sa dozvieš, prečo je táto novinka fenoménom, ktorý bez problémov môže konkurovať PUBG a Fortnite. 


Rozhovor s lovkyňou, ktorá vyvracia teórie vegetariánov

Lov sprevádza človeka od nepamäti. Praveké kmene sa tak živili, zámockí páni sa tak bavili a dnešní poľovníci lovia, aby redukovali stav zveriny v lesoch. Existuje však ešte jeden druh lovu – lov komerčný. A aj keď sa odstrel vzácnych druhov zvierat na prvý pohľad javí ako škandalózny, v skutočnosti je nutný pre záchranu nielen africkej fauny.

O tom, prečo smrť jedného zvieraťa zachráni desiatky ďalších, sme sa sa porozprávali s loveckou celebritou Michaelou Fialovou. Prezradila nám, ako komerčný lov prebieha, koľko človek zaplatí za odstrel leva, ako toto majestátne zviera chutí alebo aj to, prečo by zákaz lovu nenávratne viedol do záhuby.


Móda zo slovenských ulíc

Neodmysliteľnou súčasťou Refresheru bola vždy aj móda, v rámci ktorej sa snažíme nielen informovať o aktuálnych trendoch, ale aj mapovať vkus Slovákov v uliciach. Tentokrát sme sa spoločne fotografkou Welin vybrali do bratislavských ulíc skontrolovať, ako obyvatelia hlavného mesta zvládajú toto zvláštne prechodné počasie, takže v článku nájdeš množstvo vkusných fotiek a odpovede na zopár otázok.

Okrem klasických otázok, aké sú ich obľúbené značky a či nakupujú aj v second-handoch sa Welin pýtala aj na najdrahší kúsok v ich šatníku. A aké odpovede zazneli? 

Odporúčané
Móda z ulíc: Mladí Slováci si idú swapy, lokálnych dizajnérov, ale nakupujú aj fast fashion Móda z ulíc: Mladí Slováci si idú swapy, lokálnych dizajnérov, ale nakupujú aj fast fashion 12. februára 2019, 14:45


Pokúsili sa nás okradnúť na slovenskom online bazári. Ako sa brániť?  

S predajom prostredníctvom online bazárov a inzercií prichádzajú aj rôzne riziká, pri ktorých je následne domáhanie sa spravodlivosti pomerne zložité a v niektorých prípadoch ti už nikto nepomôže. Či už ti nesadla veľkosť, alebo chceš produkt vrátiť z akýchkoľvek iných dôvodov, väčšinou tieto platformy nie sú práve vhodným riešením.

Okrem klasických podvodov, akým je napríklad zasielanie kameňov v krabici od elektroniky, ťa však môžu stretnúť aj iné. V poslednej dobe sa rozmohli Ukrajinci a na jedného takého sme dokonca narazili aj my sami. Ako to celé prebiehalo a dopadlo sa už dozvieš v článku na Refresheri. 

Odporúčané
Na slovenskom online bazári sa nás pokúsili okradnúť o peniaze ukrajinskí podvodníci. Ako ich odhaliť? Na slovenskom online bazári sa nás pokúsili okradnúť o peniaze ukrajinskí podvodníci. Ako ich odhaliť? 13. februára 2019, 11:34

Rozhovor so slovenskou vedkyňou, ktorá študovala účinky marihuany na schizofréniu

Nicol Bergou vyštudovala psychiatrický výskum na Inštitúte psychiatrie, psychológie a neurovedy na King’s College v Londýne, ktorý je najlepší svojho druhu v Európe a druhý najlepší po Harvarde. Získala veľa prestížnych ocenení, a tak ju považujeme za viac než povolanú na to, aby nám zodpovedala otázky týkajúce sa svojej práce, výskumov aj štúdia ako takého. Predsa len, je veľa ambicióznych Slovákov, ktorí by možno chceli kráčať v jej šľapajách. 

Odporúčané
Slovenka študovala účinky marihuany na schizofréniu a pracovala aj v ženskej väznici. Za výskumy dostala mnohé ocenenia (Rozhovor) Slovenka študovala účinky marihuany na schizofréniu a pracovala aj v ženskej väznici. Za výskumy dostala mnohé ocenenia (Rozhovor) 13. februára 2019, 13:10


Príbeh o podnikateľovi, ktorý zorganizoval festival za 100-miliónov na ostrove Pabla Escobara

Dokumentárny film o Billym sa na Netflixe teší obrovskej pozornosti. Ide o podnikateľa, ktorý svoj prvý biznis založil ešte na strednej škole, no v skutočnosti ho celý čas živili len klamstvá, sfalšované dokumenty a akési vzdušné zámky. Všetko sa verejnosť dozvedela vďaka festivalu Fyre, ktorý sa však v skutočnosti neudial. 

Malo ísť o najprestížnejšiu a najdrahšiu udalosť pod holým nebom na svete, na ktorej mali byť prítomné najznámejšie tváre zo sveta hudby aj modelingu. V skutočnosti to bola len fraška, ktorá nakoniec dostala chorobného klamára Billyho do väzenia. V článku na Refresheri si môžeš prečítať celý jeho životný príbeh. 


Rozhovor s Patrikom Hermanom o mafii a jeho práci

Moderátora Patrika Hermana snáď netreba špeciálne predstavovať. Ikona televízie Markíza začínala ako redaktor v televíznych správach, v ktorej sa venoval najmä kriminalite. Skúseností s nebezpečnými ľuďmi mal v tom čase požehnane a práve v našom rozhovore o nich prezradil čosi viac. V dnešnej dobe si už asi len málokto dokáže predstaviť, ako to na Slovensku v tom čase fungovalo, Patrik nám všetko ochotne priblížil. 

Ako sa dostal k žurnalistike, ako sa mu mafiáni vyhrážali a nechali mu pred dverami mačku bez hlavy a ako dnes fungujú mafiánske praktiky sa už dozvieš v samotnom článku. 

Odporúčané
Za Mečiara sa mi mafiáni v mraziarňach vyhrážali likvidáciou, dnes vládne ekonomická mafia, hovorí Patrik Herman (Rozhovor) Za Mečiara sa mi mafiáni v mraziarňach vyhrážali likvidáciou, dnes vládne ekonomická mafia, hovorí Patrik Herman (Rozhovor) 15. februára 2019, 11:49


Rozhovor s ufológom, ktorý verí na nadprirodzené javy

Miroslav Karlík sa venuje nezvyčajnej záľube. Je ufológom a pôsobí v trnavskom UFO klube. Počas posledných rokoch sa zaoberal stovkami prípadov u nás na Slovensku a o najlepších vydal aj knihu. Rozhodli sme sa ho osloviť, aby sme si priblížili „UFO situáciu“ na Slovensku. Aj keď sa to mnohým môže zdať smiešne, on túto problematiku v žiadnom prípade neberie na ľahkú váhu a ty sa tak máš možnosť dozvedieť veľa zaujímavostí, ktorým však možno nebudeš veriť. 

Porozprával aj o jednom konkrétnom prípade, keď slovenské stíhačky vzlietli k neznámemu telesu a kde na Slovensku pravdepodobne existuje medzi-dimenzionálna brána.

Odporúčané
Ufológ: Slovenské stíhačky už UFO naháňali, medzi-dimenzionálna brána je neďaleko atómky v Jaslovských Bohuniciach (Rozhovor) Ufológ: Slovenské stíhačky už UFO naháňali, medzi-dimenzionálna brána je neďaleko atómky v Jaslovských Bohuniciach (Rozhovor) 15. februára 2019, 12:42


Ako fungujú nízkonákladové aerolinky?

Zamýšľal si sa niekedy nad tým, ako je možné, že sa dokážeš v rámci európskych metropol prepravovať lietadlom za ceny nižšie ako iné dopravné prostriedky, aj keď vlastne ide o paradox? My sme sa na túto tému pozreli trochu bližšie a vďaka článku sa tak dozvieš, na čom všetkom low-budgetové aerolinky zarábajú, kde šetria a čo ich naopak stojí najviac peňazí. 

Odporúčané
Ryanair lieta za 4,99 € a ročne aj tak zarobí 1,5 miliardy eur. Ako fungujú nízkonákladové aerolinky? Ryanair lieta za 4,99 € a ročne aj tak zarobí 1,5 miliardy eur. Ako fungujú nízkonákladové aerolinky? 15. februára 2019, 17:29
Domov
Zdieľať
Diskusia