Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Utorok 18. 6. 2019 meniny má Vratislav

hľadaj na refresheri

Odteraz si môžeš článok
uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Zaujímavosti
0
Denisa Bodková
16. február 2019, 12:52

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste (Rozhovor)

Ján mieša najlepšie drinky, ktoré sa učil pripravovať v Londýne. Originálny koncept sa však rozhodol otvoriť na Slovensku.

Denisa Bodková
16. február 2019, 12:52
Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste (Rozhovor)
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Ján Šprto sa rozhodol splniť si sen a zároveň priniesť na Slovensko niečo nevšedné a nové. Podarilo sa mu zhmotniť ideu pojazdného baru, v ktorom ti namieša tie najlepšie drinky, avšak nikdy ho nezastihneš na jednom mieste. Sputnik Caravan má za sebou svoju prvú sezónu a my sme Jána vyspovedali, kam sa chystá ísť s karavanom v roku 2019.

 

V rozhovore sa dozvieš:

  • Prečo sa Ján rozhodol presedlať z informatiky na barmanstvo
  • O práci v koktejl bare v Londýne
  • Ako vznikol nápad pojazdného baru
  • Kde ho môžeš zastihnúť a akú ma ponuku
  • Čo chystá na rok 2019

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste (Rozhovor)

 

Vraj si študoval informatiku. Ako sa potom z teba stal barman? 

 

Študoval som manažérsku informatiku na UK v Bratislave. Avšak, už počas štúdia ma to ťahalo niekde mimo Slovenska. Chcel som spoznať nové veci v prostredí, ktoré mi nie je známe. Posledné semestre som už cestoval medzi Veľkou Britániou a Slovenskom. Vtedy som v Británii krátkodobo pracoval ako študent v rôznych skladoch a robil iné funny veci. Išlo mi hlavne o to, privyrobiť si a vylepšiť svoju angličtinu. 

 

Po skončení bakalára som sa rozhodol nepokračovať v externom štúdiu na Slovensku, ale rozhodol som sa ísť do sveta. Pôvodný plán bol, že prídem do Londýna, nájdem si dočasnú prácu, aby som pokryl náklady na bývanie s tým, že postupne si nájdem prácu spojenú s mojím pôvodným štúdiom a prípadne doštudujem magistra v UK. Avšak, život nám stavia do cesty rôzne iné príležitosti a naše plány sa môžu meniť. Tak som sa náhodou cez známeho zamestnal v londýnskom koktejl bare.

 

Najťažšie bolo naučiť sa fungovať dvanásť hodín denne na 110 %.

 

Prečo si si vybral práve Londýn?

 

V Londýne som už mal kopec známych zo študentských čias, a preto bola voľba miesta jasná. V Londýne sa žije úplne iný život ako u nás. Presne túto inakosť som vtedy hľadal. Zároveň to nie je až tak ďaleko od domova ako napríklad Ázia alebo Amerika, čo mi vyhovovalo.

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste

 

Mal si predtým nejakú skúsenosť s prácou v koktejl bare? 

 

Nemal som absolútne žiadnu relevantnú skúsenosť a všetko som sa musel učiť od začiatku. Skvelé je, že malé londýnske bary si väčšinou zakladajú na tom, aby si ľudia predovšetkým sadli ako tím, kým skúsenosti sú až na druhom mieste.

 

Nám v tíme ľudská chémia perfektne zafungovala a kolegovia ma postupne začali všetko učiť. Vlastne až neskôr som zistil, že náhodou robím práve v bare, ktorý je súčasťou celosvetovej siete koktejl barov. Hoci nás bolo v tíme dokopy len deväť, vyhrávali sme množstvo ocenení na svetovej úrovni. To bola pre mňa tá najlepšia škola.

 

Chodili k nám bežní ľudia i rôzne zahraničné celebrity.

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste (Rozhovor)

 

Asi ťa najprv bez skúseností nepustili pripravovať drinky, či áno? 

 

Prvých pár mesiacov bolo najťažších, pretože som robil prácu barbecka sám pre celý bar. Robil som všetko od začiatku, umývania pohárov, čistenia vecí, prípravy baru a v podstate skákania okolo bartenderov tak, aby sa oni mohli venovať výlučne svojej práci. Vtedy som si ešte myslel, aké to oni majú ľahké. 

 

Prísady sme si vyrábali sami. Tak som sa musel naučiť pripravovať všetky sirupy, infúzie, bylinné zmesi, ovocie, meniť chuť alkoholu a celý princíp ako funguje koktejlová mixológia na tej najvyššej svetovej úrovni. Najťažšie bolo naučiť sa fungovať na 110 % a to dvanásť hodín takmer každý deň a často do piatej hodiny ráno. Ale tak to skrátka v bare funguje.

 

Okrem týchto vecí som musel zvládnuť časť práce „na floore“ a pracovať so zákazníkmi, čo znamenalo vytvárať tú správnu atmosféru a veľa komunikovať. Chodili k nám bežní ľudia i rôzne zahraničné celebrity, niekedy zavítali aj z Česka a Slovenska. Každý človek si však prišiel v prvom rade oddýchnuť a vychutnať si svoj drink a atmosféru. Chceli sme aby návšteva baru zanechala v ľuďoch príjemnú spomienku a pritom aby sme si my uchovali čo najlepšie meno. Preto všetko muselo fungovať absolútne bez problémov. Časom som mal na starosti celú časť prevádzky.

 

Okrem praktickej časti som sa musel naučiť podrobnú históriu a pôvod všetkých možných alkoholov z celého sveta. 

 

To si ale stále nerobil za barom. Kedy sa to prelomilo?

 

Až po viac ako roku ma pustili prvýkrát za bar. Tam sa začala úplne nová etapa. Akoby som začal všetko odznovu. Okrem praktickej časti som sa napríklad musel naučiť podrobnú históriu a pôvod všetkých možných alkoholov z celého sveta. Postupom času som pracoval vo viacerých londýnskych baroch s úžasnými bartendermi.

 

Zažil som školenia a degustácie alkoholov z celého sveta, o ktorých som pred tým nemal ani najmenšieho tušenia. Bola to kopa driny ale aj osobného zlepšovania a napredovania. Odstupom času môžem ale povedať, že to bola tá najlepšia škola akú som mohol dostať.

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste

 

Lákala ma myšlienka byť každý víkend na inom mieste a zažiť niečo nové. To by sa s barom postaveným na jednom mieste nedalo.

 

Kedy ti prvýkrát napadla myšlienka, že by si si mohol otvoriť pojazdný bar?

 

Sputnik bol opäť dielom náhody. Dlhý čas som býval na londýnskej Brick Lane v štvrti Shoreditch, známej svojím tradičným víkendovým street marketom. Každú nedeľu som od piatej ráno počúval zvuk stánkarov a food truckov. Street food v Londýne funguje už roky na úplne inej úrovni ako zatiaľ u nás.

 

Nájsť v Londýne a špeciálne na Brick Lane food trucky s gastro ponukou z každého kúta sveta nebol žiadny problém. A práve jedného dňa som na street markete videl nablýskaný legendárny karavan Airstream, to je ten celostrieborný karavan zo 60. rokov z USA, ktorý často vidieť vo filmoch. Idea bola zrazu na svete.  

 

Sputnik Caravan je špeciálny tým, že sa s ním presúvaš. Nebavilo ťa byť stále na jednom mieste?

 

Keďže som sa chcel po pár rokoch strávených mimo domova posunúť niekam ďalej, vzniklo rozhodnutie pustiť sa do vlastného baru. Avšak, zároveň ma lákala myšlienka byť každý víkend na inom mieste, zažiť niečo nové, čo by sa s barom postaveným na jednom mieste čiastočne vylučovalo. A preto voľba bola jasná. Ide sa stavať karavan!

 

Na festivaloch a outdoorových akciách je väčšinou ponuka taká, ako pred 10 rokmi.

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste

 

Prečo ten názov? Má nejaký hlbší zmysel?

 

V dobe, keď vznikal akýsi duch celého budúceho baru, hľadal som inšpiráciu, kde sa len dalo. Práve v Británii som našiel jeden podobný projekt, ktorý už roky fungoval. Postavený v spomínanom Airstream caravane a bol koktejl bar so všetkým, čo k tomu patrí. A práve roky jeho výroby a pôvod v Amerike ovplyvnili aj jeho názov – Apollo 70.

 

Esprit obdobia 50. rokov som chcel zachovať aj ja. Keďže som so svojím karavanom a podnikaním chcel začať na Slovensku, hľadal som alternatívu názvu pre východnejšiu časť Európy. A čo bola najznámejšia udalosť vesmírnych pretekov tohto obdobia a predchodca a náprotivok úspechu misie Apollo na západe? Predsa sovietska sonda Sputnik.

 

Dizajn karavanu si navrhol sám?

 

Karavan vznikal úplne od začiatku. Ešte v Londýne sa kreslili prvotné návrhy, ktorých bolo neskutočne veľa a musel som vybrať ten pravý, ktorým sa celý bar mal uberať. Následne som hľadal spoločnosti, ktoré by mohli zrealizovať náčrt do skutočnej podoby. V čase keď som sa už natrvalo vrátil späť na Slovensko, začal som zháňať jednotlivé časti, aby všetko spolu zapadlo. Základ karavanu je na mieru postavený v zahraničí, avšak po privezení bol úplne holý a do jeho súčasnej podoby ho dávalo ďalších sedem rôznych spoločností.

 

Pre väčšinu z nich to bola vôbec prvá skúsenosť s karavanom na kolesách. Predsa len caravaning na Slovensku nie je až tak rozšírený. Bol to dlhý proces, všetko som si musel najskôr naštudovať sám, ale výsledok nakoniec vystrelil tým správnym smerom. Po roku intenzívnej práce bol caravan hotový a nadobudol súčasnú podobu. Sputnik však nestojí na mieste a to doslovne. Stále prichádzajú nové inšpirácie na zlepšenia a caravan sa neustále rozrastá a inovuje. Implementujeme nové nápady a dekorácie.

 

Sputnik chceme túto sezónu vyšperkovať, aby nás spoznalo a zažilo čo najviac ľudí.

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste

 

Čo všetko nájdeme v ponuke?

 

NAČÍTAŤ CELÝ ČLÁNOK BEZPLATNE
Podpor tvorbu kvalitného obsahu
Roky tvoríme kvalitné autorské články, ktoré nikde inde nenájdeš. Ak chceš viac takýchto článkov, predplať si REFRESHER+ a dostaneš ďalšie výhody.
CHCEM PODPORIŤ

Základom každej ponuky sú koktejly podľa londýnskych štandardov a inšpirácií, keďže práve Londýn je centrum koktejlovej kultúry na svete. Snažíme sa tvoriť koktejlové recepty tak, aby ľudia ochutnali vždy niečo nové, s čím sa stretávajú buď len málokedy alebo dokonca vôbec a zároveň kombinovať osobitné chute s tradičnými slovenskými príchuťami. Používame výber kvalitných alkoholov a hlavne vlastné sirupy, bylinky a korenia z celého sveta. Najväčším problémom nie je väčšinou vytvoriť niečo jedinečné, ale zohnať na Slovensku suroviny v požadovanom množstve. 

 

Zároveň sa vždy snažíme mať na menu aj klasické veci, na ktoré sú ľudia zvyknutí, prípadne ich čiastočne upravíme, tak aby si každý našiel to svoje. Fantázii sa v koktejlovom svete medze absolútne nekladú. Napriek tomu, všetko má svoje pravidlá, ktoré je treba dodržiavať prípadne s tvorivosťou dokonale skombinovať.

 

Ponuku meníme a šijeme na mieru každej jednej akcií tak, aby menu vystihovalo charakter daného eventu. Cieľom je, aby si ľudia vychutnali atmosféru spoločenskej akcie aj s naším drinkom v rukách. Samozrejme, ak má zákazník špeciálnu požiadavku a my máme všetko potrebné, dokážeme namiešať akýkoľvek classic kokatil na objednávku.

 

Kde všade s karavanom cestuješ? Iba po Slovensku alebo chodíš aj do zahraničia?

 

Karavan má za sebou zatiaľ prvú sezónu, presnejšie pól sezónu. Chceli sme si s tímom otestovať mnohé veci tak, aby sme práve na rok 2019 boli 100 % pripravení. Minulý rok sme sa snažili spoznať prostredie akcií a zákazníkov u nás na Slovensku. Túto sezónu sa však už určite ukážeme aj v susednom Česku a v štádiu riešenia máme už aj iné krajiny. Letná sezóna nie je až taká dlhá, tak sa snažíme zamerať na kvalitné akcie, kde sa môže Sputnik Bar predviesť naplno.

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste

 

Základ myšlienky je priniesť koktejlovú kultúru aj na miesta, kde teraz nič na podobnej úrovni nebolo. 

 

Navštevuješ aj festivaly alebo street foody?

 

Áno, zúčastnili sme sa aj festivalov aj street food akcií. Každý event je jedinečný. Zatiaľ čo na street foodoch je atmosféra pokojnejšia a ľudia chcú vyskúšať čo možno najrôznorodejšie chute, na festivaloch je to skôr o možno menej zložitých drinkoch, ale o to rýchlejšom servise. Za každých okolností však musí byť všetko tip top.

 

Čo by mal Sputnik Caravan priniesť nové do koktejlovej kultúry na Slovensku?

 

Základ myšlienky je priniesť koktejlovú kultúru aj na miesta, kde teraz nič na podobnej úrovni nebolo. Kvalitných koktejl barov vzniklo na Slovensku za posledné roky hneď niekoľko a tešia sa veľkej obľube, čo je veľmi pozitívne. Avšak na festivaloch a outdoorových akciách je väčšinou ponuka taká, ako bola aj pred 10 rokmi.

 

Čo sa jedál týka, slovenský street food išiel za posledné štyri roky míľovými krokmi dopredu. Práve v nápojovej časti vidím ešte veľký priestor. Myšlienka je teda taká, aby ľudia okrem svojej chute na akékoľvek jedlo mohli uspokojiť aj chuť na akýkoľvek nápoj, teda priniesť rôznorodosť ponuky nápojov na festivaly, street foody, súkromne akcie a podobne.

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste

 

Aká je nevýhoda tohto konceptu?

 

Tak, ako každá minca má dve strany, nájdu sa aj nevýhody. To, že sme mobilní, napríklad znamená, že každú akciu musíme pripraviť samostatne, priviesť všetky veci, rozbaliť, postaviť celý bar, pripevniť zakaždým našu Sputnik sondu na strechu a naopak, po akcii všetko previezť na iné miesto.

 

Veľakrát prichádzame na akciu prví a odchádzame poslední. Taktiež, v dobrom koktejl bare sa ponuka mení približne každé 3-4 mesiace, zatiaľ čo u nás sa ponuka pripravuje na každú akciu samostatne. To znamená zostaviť menu, vyskúšať ho a zohnať suroviny, všetko v priebehu pár dní. Ďalej napríklad cestovanie do iných krajín spojené s predajom alkoholu je vždy boj s byrokraciou. 

 

Nie sú ľudia niekedy sklamaní, že vás na jednom mieste viackrát nezastihnú?

 

Áno, veľmi veľa ľudí sa nás pýta, kde môže nájsť stály Sputnik Bar. Ten však zatiaľ ešte na pevnú stanicu nepriletel (smiech).

 

Kvalitne fungujúci tím je základom každého úspešného koktejl baru. Momentálne hľadáme nových ľudí. Ak máš rád výzvy a prácu za barom, ozvi sa.

 

Máš nejaký veľký sen, kam by si chcel s karavanom ísť?

 

Určite mám sen zúčastniť sa na veľkých festivaloch. Je to síce extrémne náročné na prípravu a prácu, ale tak ako je festival veľkým zážitkom pre ľudí, tak je to aj zážitok pre nás za barom. Tento rok sme už podali prihlášku napríklad na Sziget v Budapešti, čo je veľká výzva, avšak stále sme len v štádiu riešenia. V Európe je pre nás veľa vysnívaných festivalov, avšak rátame s tým, že všetko prichádza postupne.

 

Je potrebné, aby ste boli na bare viacerí?

 

Vždy sme na akcii minimálne dvaja. Boli akcie, kde sme piati na 12 metrov štvorcových karavanu mali čo robiť aby sme všetko stíhali. Mám veľmi dobrých známych bartenderov, ktorí keď vedeli, že Sputnik začína svoju púť, prišli z Londýna na pomoc, aby sme začali v čo najvyššom štandarde.

 

Bolo to skvelé, mať v tíme ľudí, na ktorých sa dá 100% spoľahnúť a svoje remeslo perfektne ovládajú. Postupne však potrebujeme naberať nových bartenderov. Dobrý a kvalitne fungujúci tím je základ každého úspešného koktejl baru. Preto aj momentálne hľadáme nových ľudí. Ak más rád výzvy a prácu za barom, ozvi sa.

 

Koktejl bar na kolesách chodí po celom Slovensku. Zastihneš ho na festivaloch, street foode a možno aj v tvojom meste

 

Kam sa chystá Sputnik najbližšie?

 

Na leto máme pripravené špeciálne eventy, kde bude okrem baru aj kvalitný kultúrny program. Vymýšľame spolupráce so zaujímavými hudobníkmi, keďže kvalitná hudba a dobrý alkohol idú jednoducho k sebe. Sputnik chceme túto sezónu úplne vyšperkovať, aby nás spoznalo a zažilo čo najviac ľudí.

 

Hlavne si to chceme s tímom a zákazníkmi užiť. Nápadov a nových idei je nespočetne. Mám rád nové výzvy, preto koncom roka plánujeme rozbehnúť k Sputnik Baru úplne nový projekt spojený aj s jedlom. Je sa na čo tešiť.

Pridaj sa k tým, ktorí nas podporili. Predplať si R+ VIAC
Ohodnoť článok
3
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie