Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2019, 14:52
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Koľko nadávok sa nachádza na najznámejších slovenských rapových albumoch?

Koľko nadávok sa nachádza na najznámejších slovenských rapových albumoch?
Zdroj: @adamkowashere
HUDBA EGO MAJK SPIRIT PIL C RYTMUS SEPAR SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Vulgarizmy sú neodmysliteľnou súčasťou rapového žánru od prvého dňa. Bližšie sme sa pozreli na to, ako často ich používajú najznámejší interpreti.

Aj slovenský rap dokáže mať množstvo podôb a práve jeho rozmanitosť má do veľkej  miery zásluhu na tom, že dnes ide o najrozšírenejší žáner. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj vulgarizmy, čo pochopiteľne vychádza zo skutočnosti, že vznikol ako nástroj na reflektovanie všetkého, čo bežného človeka trápi. Aj Slováci niekedy intenzívne nadávali na spoločenské problémy, systém, svoju ekonomickú situáciu a celkový dojem pôsobil skôr negatívne. 

Dnes sa síce témy v rape do veľkej miery menia, no isté črty vrátane nadávok ostávajú, čo však v žiadnom prípade nemáme nikomu za zlé. Predsa len, keď sa potrebuje interpret vyjadriť aj týmto spôsobom, pravdepodobne má na to svoje dôvody a práve sloboda je obzvlášť v rape viac než žiadaná. 

Odporúčané
Kok*t, hov*o, jeb*ť alebo pi*a. Odkiaľ pochádzajú slovenské vulgarizmy a čo kedysi znamenali? Kok*t, hov*o, jeb*ť alebo pi*a. Odkiaľ pochádzajú slovenské vulgarizmy a čo kedysi znamenali? 17. marca 2019, 12:23

Expresívne výrazy môžu zároveň naberať mnoho pozitívnych aj negatívnych pôdob, no pravdou ostáva, že sa vždy nájdu aj takí, ktorí ich jednoducho nepotrebujú. My sme sa rozhodli pozrieť na to, ako sú na tom v tejto oblasti jednotliví známi hudobníci na Slovensku.

Postupne sa pozrieme na posledné sólové albumy najznámejších reprezentantov a pokúsime sa veľmi presne spočítať, koľko nadávok (tých, ktoré sú považované za skutočné vulgarizmy) použili. Rátať budeme aj nadávky od hostí a len tie, ktoré majú slovotvorný základ p*ča, k*kot, k*rva a j*ebať, čiže pre bežného Slováka najľubozvučnejšie vuglarizmy. 

Pre zaujímavosť ešte zavádzame rapový koeficient vulgarizmov, vďaka ktorému sa dozvieš frekvenciu nadávok za minútu, vzorec je jednoduchý:

Koeficient vulgarizmov = počet nadávok/dĺžka albumu

Rytmus - Krstný otec

Rytmus sa naposledy o slovo prihlásil sólovým albumom Krstný otec, ktorý mal za cieľ ukázať fanúšikom člena Kontrafaktu v dospeláckom svetle. Podľa očakávaní sa projekt tešil veľkému úspechu a my sa k nemu s radosťou vraciame aj dnes. Dohromady na ňom nájdeš 24 skladieb a keďže ide o veľmi špecifický projekt po stránke selekcie tém, je podstatne menej vulgárny ako tie predošlé. 

Väčšina trackov sa síce stále venuje typickým Rytmusovym témam, avšak z podstatne inej perspektívy ako kedysi. Aj napriek tomu si však zachoval všetky charakteristické črty a tento prístup je s ohľadom na jeho pozíciu pochopiteľný. Na multižánrovom Krstnom otcovi nájdeme aj skladby bez vulgarizmov, no v niektorých by sme sa bez nich nezaobišli. 

Dĺžka: 79 minút
Počet skladieb: 24
Počítadlo nadávok:  108

So základom slova: 
pi*a – 6
kok*t – 26
j*bať – 64
kur*a – 12

Najvulgárnejšia skladba: Stokára nemôžeš doj*bať

Koeficient vulgarizmov: 1,38 

 

Ego - Precedens

Egov debutový projekt síce predchádzala skoro celá dekáda sľubov, nakoniec sme sa však v roku 2017 naozaj dočkali. Ťažký pôrod podľa očakávaní stál za to a tretina Kontrafaktu predviedla to najlepšie, čo v sebe v tom čase mala. Už prvý singel Robím to čo chcem jasne naznačoval, že Ego bude chcieť dať zabrať svojmi rodnému jayku a okrem hry s písmenami, slabikami a slovami predviedol lyrické bláznovstvo, čo však berieme všetkými desiatimi. 

Aj keď je z počutia jasné, že má zjedenú pomyselnú novú vlnu, zároveň si uvedomujeme, že chcel spraviť projekt „pre všetkých“, ale zároveň bez kompromisov a podľa seba. Vyrovnaný Ego sa na svojom prvom sóle vyhol nadávkam v 100 percentách svojich textov a jedinú nájdeme na Gýzovej slohe.

Tá je však nahratá cez telefón z väzenia, čo je snáď už ani nemôže byť viac real. A aj napriek tomu ju ešte pred uverejnením cenzurovali, takže Precedens bol od začiatku pripravený aj do rádiového a televízneho prostredia. 

Dĺžka: 51 minút
Počet skladieb: 15
Počítadlo nadávok: 1

So základom slova:  
pi*a - 0
kok*t - 1
j*bať - 0
kur*a - 0

Najvulgárnejšia skladba: Vozíme

Koeficient vulgarizmov: 0,02

Majk Spirit - Nie som tu náhodou 

Speezyho tretí sólový projekt považujeme za taký malý návrat k Novému Človeku, aj keď v novom šate, s lepším zvukom a dospelejšími textami. Minimálne tematicky a atmosférou sa však svojmu debutu približuje najviac, čo jeho fanúšikovia bez akýchkoľvek pochýb určite oceňujú.

Dvorenie ženám, duchovné odkazy a občas pritvrdenie, no v prvom rade pozitívny odkaz sú pre Majka Spirita natoľko charakteristické, že projekt Nie som tu náhodou považujeme za stopercentný odraz jeho vnútra. Zaujímavosťou je, že si nepozval žiadnych rapových hostí, ktorých tentokrát nahradil netradične výhradne speváčkami a Rišom Müllerom, čo sa v konečnom dôsledku určite odráža aj na našom počítadle. 

Dĺžka: 73 minút
Počet skladieb: 18
Počítadlo nadávok: 0

So základom slova:  
pi*a - 0
kok*t - 0
j*bať - 0
kur*a - 0

Najvulgárnejšia skladba: –

Koeficient vulgarizmov: 0

 

Separ - Pancier

Aj keď Separa vnímame ako jedného z tých vulgárnejších interpretov, on sám sa nikdy netajil tým, že nadávky používa ako bežnú súčasť jazyka a sú to pre neho obyčajné výrazy ako pomenovanie predmetov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62990 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Aké albumy nájdeš po odomknutí?

  • Separ - Pancier
  • Pil C - V rádiu hral Elán, keď umrel Tupac
  • Dame - Selfmade
  • Kali - Dovi, dopo
  • Momo - Wlk
  • Strapo - 13. Poschodie
  • Sima - Podľa Seba

 

Domov
Zdieľať
Diskusia