Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2019, 16:27
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Slováci ročne vyhodia do koša 600 miliónov kilogramov potravín

ZAUJÍMAVOSTI POTRAVINY
Uložiť Uložené

Situácia s plytvaním potravinami je u nás žalostná.

Planétu Zem máme len jednu a musíme k nej byť šetrní. To platí aj pri plytvaní potravinami a štáty si to začínajú uvedomovať. Prvé kroky v boji proti vyhadzovaniu jedla do koša spravilo Francúzsko.

Pred niekoľkými rokmi štát prijal zákon, ktorý zakazuje obchodom s rozlohou viac ako 400 štvorcových metrov vyhodiť potraviny. Obchody sú teda nútené pod hrozbou pokuty darovať poškodený tovar a potraviny po záruke charitám.

Francúzi chcú zákon presadiť v rámci celej únie pomocou smernice. Štáty však začínajú s podobnými riešeniami sami od seba, napríklad v takom Česku platí podobný zákaz od minulého roka. U nás to zatiaľ funguje na dobrovoľníckej báze – ak obchod chce, tak potraviny posunie charitatívnym organizáciám.

Bežný Slovák hodí do koša tretinu nákupu. Patríme medzi najhorších v EÚ v plytvaní potravinami
Bežný Slovák hodí do koša tretinu nákupu. Patríme medzi najhorších v EÚ v plytvaní potravinami Zdroj: TASR

Situácia na Slovensku sa z hľadiska darovania potravín zlepšuje, no v únii sme na smutnom a žalostnom ôsmom mieste v plytvaní potravinami. „Najmä nadnárodné spoločnosti, ktoré dominujú v predaji potravín, nielen v objemoch, ale aj v tržbách, sa zapojili veľmi aktívne a chápu, ako je to všade vo svete. Je to solidarita s chudobnými a v nej treba aktívne vystupovať,“ vysvetľuje analytik pre prieskum trhu spoločnosti Terno Ľubomír Drahovský pre TV Pravda.

Odporúčané
Antarktída a Grónsko sa topia veľmi rýchlo, takýmto tempom bude musieť planéta čeliť fatálnym dôsledkom Antarktída a Grónsko sa topia veľmi rýchlo, takýmto tempom bude musieť planéta čeliť fatálnym dôsledkom 7. februára 2019, 23:30

Charity upozorňujú, že nemajú dostatok ľudských zdrojov a ani financií. Problém je tiež so skladovaním potravín, taký veľký objem tovaru nemajú kde umiestniť. Celý systém darcovstva na Slovensku zároveň nefunguje ideálne.

„Myslím si, že mnohé organizácie by privítali pomoc, čo sa týka potravín. V čom však vidím zásadný problém je, že pri potravinovej pomoci dostávame aj tovar, ktorý by sme primárne, ak by sme mali na výber, nezobrali,“ upozornil Jozef Kákoš z charitatívnej organizácie Depaul pre Pravdu.

Domov
Zdieľať
Diskusia