Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2019, 15:29
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Lady Gaga najskôr vo filme A Star is Born vôbec nemusela byť. Bradley nevedel pred natáčaním ani spievať

Lady Gaga najskôr vo filme A Star is Born vôbec nemusela byť. Bradley nevedel pred natáčaním ani spievať
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY BRADLEY COOPER
Uložiť Uložené

Populárny herec a debutujúci režisér prezradil, ako prebiehal proces tvorby úspešnej snímky Zrodila sa hviezda, ktorá získala 8 nominácií na Oscara.

S blížiacim sa oscarovým večerom, ktorý prebehne v noci 24. februára (únor), sa na internete logicky častejšie rozoberajú jednotlivé nominované snímky. Jednou z nich je aj hudobná dráma A Star Is Born, režírovaná hercom Bradleym Cooperom. Tá vďaka svojim nemalým kvalitám a ohromnému diváckemu úspechu zabojuje o zlaté sošky rovno v 8 kategóriách. Hoci bez nominácie za najlepšiu réžiu pre Coopera, ktorý sa po tomto zistení cítil v rozpakoch

Úspešný herec a debutujúci režisér sa však ohľadom svojej snímky rozpovedal opäť, pričom nám tentokrát dovolil nahliadnuť do jej výroby a trochu nás zasvätiť do celého toho vývojového procesu. Ako už totiž možno vieš, minuloročná verzia A Star Is Born rozhodne nie je tou jedinou. Pred Bradleyho filmom sme sa dočkali hneď troch ďalších, a to v rokoch 1937, 1954 a 1976.

O svoju vlastnú verziu tohto príbehu sa v roku 2011 dokonca pokúšal aj Clint Eastwood, nakoniec to však vzdal. No Bradleymu, ktorý vždy túžil byť režisérom, prišla práve táto látka tou najideálnejšou. Nielen že sa mu podľa jeho slov dobre pracuje na filmoch s nižším rozpočtom či kratším natáčaním, on chcel vyrozprávať aj autentický príbeh o ľuďoch, ich strastiach aj úspechoch. A tak svoj návrh predniesol šéfovi produkcie Warner Bros. Gregovi Silvermanovi, ktorý súhlasil a nechal herca napísať scenár.

Bradley Cooper
Bradley Cooper Zdroj: Warner Bros.

Tak som teda napísal scenár s potenciálne veľmi nízkym rozpočtom. Pod hranicou 30 miliónov dolárov,“ prezradil Cooper a pokračoval. „Štúdio bolo ochotné pristúpiť k natáčaniu, no ako proces pokračoval, začali byť vystrašení. Ja som však projektu venoval všetok svoj čas.“ Herec si teda privzal na pomoc scenáristu Willa Fettersa, ktorý pracoval už na Eastwoodovej verzii filmu.

Odporúčané
RECENZIA: Maestro. Natočil Bradley Cooper s Netflixom jeden z najlepších filmov roka? RECENZIA: Maestro. Natočil Bradley Cooper s Netflixom jeden z najlepších filmov roka? 22. decembra 2023, 14:00

Pracovali sme ruka v ruke, písali sme to spolu celé dni. Poznal som ten film naspamäť,“ pokračoval. Bradley potom do príbehu zakomponoval kúsok zo svojho života, a to konkrétne problémy s alkoholom, ktoré má aj hlavná postava. Následne sa na popud štúdia do procesu zapojil aj oscarový scenárista Eric Roth (Forrest Gump), aby príbeh posunul na vyšší level.

Cooper tiež študoval predchádzajúce A Star Is Born filmy, pričom sa inšpiroval aj počinmi, ako Once, The Fabulous Baker Boys, All That Jazz, Chicago či kraťasom Life Lessons od Martina Scorseseho. Herec ďalej prezradil, že sa pri písaní príbehu snažili porušiť klasickú štruktúru scenára: „Chcel som, aby prvý akt snímky pripomínal skôr noc strávenú vonku. Mohli sme tak preskúmať hlavné postavy a zistiť, ako na ne svet reaguje a prečo sa vlastne navzájom vidia inak, než iné postavy vidia ich. Práve kvôli tomu sa totiž zamilujú.

Bradley Cooper
Bradley Cooper Zdroj: Warner Bros.

Cooper sa však vyjadril aj na adresu svojej hereckej a speváckej kolegyne Lady Gaga. Prezradil, že keď videl jej vystúpenie La Vie en Rose, okamžite si ju predstavil vo filme. Zavolal jej, navštívil ju doma a zahral jej pieseň. Zaspieval Midnight a Lady Gaga sa pripojila k projektu. „Keď som ju navrhol štúdiu, neboli príliš presvedčení,“ dodal herec. Podľa jeho slov si štúdio nevedelo predstaviť Coopera a Gagu ako pár a pôvodne nechceli ani kamerové testy.

Odporúčané
RECENZIA: Nightmare Alley RECENZIA: Nightmare Alley 7. februára 2022, 18:30

Bradley si bol ale istý, že Lady Gaga je tou pravou a film si už bez nej nevedel predstaviť. Dohodol si teda stretnutie so zástupcami štúdia a pustil im videoukážku. No keďže ani po nej neboli ešte úplne rozhodnutí, tak napísal a natočil scénu o desiatich stranách v scenári, čo bolo podľa jeho slov celkom zábavné. Technicky totiž predtým nikdy nič nezrežíroval. Producent Lynette Howell Taylor sa vyjadril, že „to bolo zo strany štúdia celé neuveriteľne riskantné“.

Bradley sa stal muzikantom a režíroval herečku, ktorá nikdy nebola v celovečernom filme,“ dodal Taylor. Herec síce dostal povolenie od vyššie spomínaného Silvermana, keď ale šéf Kevin Tsujihara odovzdal štúdiové oťaže Tobymu Emmerichovi, bolo rozhodnutie dať projektu zelenú aj na ňom. Cooper si tak musel celé ródeo s predstavovaním A Star Is Born zopakovať znova, no tentokrát už mal k dispozícii viacero skladieb, vrátane Maybe It’s Time. Toby však už s hudbou skúsenosti mal, takže akonáhle sa snímka pohla dopredu, bol vraj veľkým prínosom.

Bradley Cooper
Bradley Cooper Zdroj: Warner Bros.

Mnohí si tiež mysleli, že Bradley bol nadaným muzikantom od samotného začiatku, čo ale nie je pravda. Snímka sa pripravovala niekoľko rokov, počas ktorých herec nielen že písal scenár a pripravoval sa na natáčanie, ale aj tvrdo trénoval hru na hudobných nástrojoch, spev či skladanie piesní. Začal lekciami na klavíry a na jednotlivých skladbách pracoval s Lukasom Nelsonom, ktorý z Coopera pomohol vytvoriť aj presvedčivú pódiovú osobnosť.

Odporúčané
Keď Bradley Cooper bozkával Irinu, Lady Gaga akoby nechcela existovať. Internet sa zabáva na pomyselnom ľúbostnom trojuholníku Keď Bradley Cooper bozkával Irinu, Lady Gaga akoby nechcela existovať. Internet sa zabáva na pomyselnom ľúbostnom trojuholníku 25. februára 2019, 11:44

Museli sme divákovi predať, že Jackson Maine (Bradleyho postava vo filme, pozn. red.) je neuveriteľne úspešnou hudobnou hviezdou,“ nechal sa počuť Taylor. Predsa len, Cooper stvárňuje obrovskú ikonu, ktorá je na pódiu ako doma a pred návalmi fanúšikov s ľahkosťou odspieva aj odohrá svoje skladby. Ako sme ale mali možnosť vidieť v kinách, toto sa im rozhodne podarilo. Dokonca to mali oveľa náročnejšie než tvorcovia chváleného Bohemian Rhapsody.

Tí sa mohli spoľahnúť na slávne hity skupiny Queen, no snímka A Star Is Born obsahovala 17 originálnych piesní z celkovo 19 vytvorených, ktoré boli navyše starostlivo napojené na samotný príbeh. A to si vyžiadalo množstvo úsilia. Na skladbách pracovali dve oddelenia (v Nashville a Hollywoode) plné hudobných skladateľov a autorov. Vraj to občas vyzeralo, ako by tvorcovia makali na dvoch rôznych filmoch. Prejdime ale ešte k samotnému natáčaniu.

Bradley Cooper
Bradley Cooper Zdroj: Warner Bros.

Ako už asi vieš, kvôli nižšiemu rozpočtu si štáb nemohol dovoliť vybudovať vlastné koncertné miesta. Tvorcovia sa teda rozhodli využiť skutočné koncerty a natáčať naživo pred reálnymi davmi ľudí. Na festivale Coachella mali napríklad 8 minút na to, aby natočili scénu, ktorou mala snímka pôvodne začínať. Na Glastonbury to boli dokonca iba 4 minúty. Podľa Coopera to však bola jediná cesta, ako dosiahnuť tú pravú autentickosť.

Úvodom filmu sa stala nakoniec skladba Black Eyes, ktorú natáčali pred 20 000 divákmi na festivale Stagecoach. Pomohli aj koncerty Lady Gaga. „Bolo to ako sledovať zrod hviezdy,“ spomína Taylor na tú elektrizujúcu atmosféru, keď počul Shallow naživo po prvýkrát. Táto skladba bola neskôr presunutá aj do scény na parkovisku, kde si ju v podaní Ally (postava Lady Gaga) užijeme prvý raz.

Odporúčané
Lady Gaga a Bradley Cooper zaspievali na Oscaroch srdcervúci duet Shallow Lady Gaga a Bradley Cooper zaspievali na Oscaroch srdcervúci duet Shallow 25. februára 2019, 7:47

Na Oscara nominovaný strihač Jay Cassidy (Silver Linings Playbook, American Hustle) si následne zriadil strižňu v suteréne Bradleyho Coopera, kde na snímke v post-produkcii pracovali niekedy aj 12 hodín denne. No a pokiaľ si zašiel do kina, tak ten zvyšok už poznáš. Ako si teda A Star Is Born povedie so svojimi 8 nomináciami na Oscaroch, to sa dozvieme už o dva týždne.

Domov
Zdieľať
Diskusia