Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2019, 0:28
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Turecko zaznamenalo 50-dňové zemetrasenie s magnitúdou 5,8. Až doteraz si ho však nikto nevšimol

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE TURECKO
Uložiť Uložené

Pri Istanbule trvalo zemetrasenie neuveriteľných 50 dní.

Turecko si prešlo rozsiahlym zemetrasením s magnitúdou 5,8, no nikto akoby nič necítil. A má to jednoduché vysvetlenie. Všetko sa totiž udialo v priebehu nevídaných päťdesiatich dní, a to rovno vedľa Instanbulu.

Pomalé zemetrasenie sa pritom udialo ešte v lete roku 2016, no geológovia mu začali venovať väčšiu pozornosť až teraz. Zemetrasenie trvajúce absurdných 50 dní totiž môže hroziť strašidelnými následkami.

Všetko má na svedomí takzvaný Severoanatolský zlom, teda ryha v tektonickej (litosférickej) platni, kde Turecko (a aj Slovensko) leží. Úsek tektonickej platne je k hlavnému zvyšku pripevnená len čiastočne a tieto dve časti sa teraz zrážajú. Presnejšie povediac, Ázia naráža do Európy. A nie je to prvýkrát.

V roku 1999 prebehlo zemetrasenie so silou 7,6 spôsobené tou istou príčinou a vyžiadalo si viac než 17 000 životov. Tentokrát to bolo tichšie, no šokujúce zemetrasenie trvajúce neuveriteľných 50 dní znamená, že sa môže blížiť poriadna katastrofa.

Turecko zaznamenalo 50-dňové zemetrasenie s magnitúdou 5,8. Až doteraz si ho však nikto nevšimol
Zdroj: pxhere
Domov
Zdieľať
Diskusia