Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2019, 14:10
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

19-ročný Čech robil efekty pre úspešný fanúšikovský Star Wars film. Ako sa k nemu dostal a prečo odmietol výplatu? (Rozhovor)

19-ročný Čech robil efekty pre úspešný fanúšikovský Star Wars film. Ako sa k nemu dostal a prečo odmietol výplatu? (Rozhovor)
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY STAR WARS
Uložiť Uložené

Bez Vladislavovej pomoci by Vader v ruke držal iba hračkársku repliku.

Vladislav Macíček je 19-ročný študent strednej priemyselnej školy v Hodoníne, ktorý vo voľnom čase pracuje ako 3D VFX (Visual Effects) Artist. Najnovšie sa spolupodielal na úspešnom fanúšikovskom Star Wars projekte s názvom Vader: Shards of the Past. Ten si len na YouTube stihlo doposiaľ pozrieť 8,5 milióna užívateľov.

Tvorca projektu sa ale neskôr dostal do právneho sporu s Disney, ktorý vyriešilo až štúdio Lucasfilm. O celkovej práci na Vaderovi a samotnom právnom spore nám porozprával v nižšie priloženom rozhovore.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako sa Vladislav dostal k práci na známom Star Wars kraťasi
  • Na akých scénach pracoval
  • Prečo za prácu odmietol finančné ohodnotenie
  • Kedy sa dočkáme pokračovania a koľko bude mať séria približne častí
  • Ako vnímal právny spor s Disney
19-ročný Čech pracoval na úspešnom Star Wars projekte. Ako sa k nemu dostal a prečo odmietol ponúkanú výplatu?
19-ročný Čech pracoval na úspešnom Star Wars projekte. Ako sa k nemu dostal a prečo odmietol ponúkanú výplatu? Zdroj: Archív – Vladimír Macíček

Spomínaš si na svoje začiatky pri práci s vizuálnymi efektami?

Ani presne neviem, či bol nejaký moment, kedy som si povedal, že sa tomu začnem venovať. Myslím ale, že som mal približne 12 rokov, keď som v jednom počítačovom časopise našiel informáciu o Blenderi, čo je vlastne voľne šíriteľný (zdarma) program na modelovanie 3D počítačovej grafiky.

Odporúčané
Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) 21. novembra 2022, 9:30

Začal som teda testovať rôzne animácie a časom som prešiel aj na zložitejšie programy. Prakticky som ale stále vychádzal len z internetových návodov, takže by som sa mohol nazvať akýmsi „samoukom“.

Pracoval si na prvej časti Star Wars fanúšikovského projektu, ktorý si diváci veľmi pochvaľovali. Ako si sa k nemu dostal?

Užívateľa kanálu Star Wars Theory (ďalej len SWT), ktorý vlastne stojí za celým projektom, odoberám už dlhodobo. Keď som sa dopočul, že na niečom takom pracuje, tak som tajne začal dúfať, že časom budem môcť pomôcť. Čo sa neskôr aj potvrdilo.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62892 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia