Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2019, 19:00
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Lietadlo s mladým pilotom, ktoré z ničoho nič zmizlo uprostred letu. Uniesli ho mimozemšťania, ako si sám myslel?

Lietadlo s mladým pilotom, ktoré z ničoho nič zmizlo uprostred letu. Uniesli ho mimozemšťania, ako si sám myslel?
Zdroj: Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI UFO
Uložiť Uložené

Príbehov o údajných únosoch mimozemšťanmi máme veľa. Prípad Fredericka Valenticha však predstavuje zložitejšiu záhadu.

Keď sa povie mimozemské únosy, väčšina ľudí si vybaví niekoľko sci-fi filmov, nejaké tie nepríjemné lekárske experimenty či notoricky známy príbeh Barneyho a Betty Hillovcov, ktorý v podstate celú túto mániu odštartoval. V skutočnosti však máme k dispozícii omnoho viac prípadov o tomto zvláštnom fenoméne.

Niektoré tvrdenia sú očividné podvrhy (možno aj väčšina), iné však predstavujú trochu komplikovanejšiu záhadu. Do druhej kategórie patrí aj príbeh 20-ročného pilota Fredericka Valenticha.

Fakt, že by v tomto prípade mohlo ísť o únos mimozemšťanmi, sa opieral hlavne o posledné slová samotného pilota. Ten sa počas letu dokázal spojiť s rádiovou vežou Melbourne Flight Service a popísal nezvyčajné udalosti, ktorých bol svedkom.

Frederick Valentich

Lietadlo s mladým pilotom, ktoré z ničoho nič zmizlo uprostred letu. Uniesli ho mimozemšťania, ako si sám myslel?
Zdroj: Wikimedia Commons

Zmiznutie počas letu

Písal sa 21. október 1978 a austrálsky pilot Frederick Valentich letel vo svojom malom lietadle Cessna 182 smerom k Tasmánii. Valentich mal vtedy nalietaných zhruba 150 hodín a ako pilot ešte nemal veľa skúseností. Mohol teda lietať len v malom lietadle a počas jasného počasia, kedy mu nerobila problémy znížená viditeľnosť.

Odporúčané
Nie UFO ani „svetelný vlak“, ale satelity Starlink: Slováci nám poslali videá záhadných útvarov na oblohe Nie UFO ani „svetelný vlak“, ale satelity Starlink: Slováci nám poslali videá záhadných útvarov na oblohe 26. januára 2022, 16:30

V tomto prípade išlo o rutinný let a všetko prebiehalo hladko. Okolo 19:07 však nastali problémy. Valentich sa spojil s vežou a s úzkosťou v hlase oznámil dispečerom, že ho sleduje akýsi objekt. Pilot nebol schopný určiť jeho typ, ale tvrdil, že ide o veľké lietajúce teleso so štyrmi jasnými svetlami.

Povrch malo vraj železný a svietilo na zeleno. Frederick mal spočiatku dojem, že ide o iného pilota, ktorý sa s ním zahráva. Z veliteľstva však prišla odpoveď, že na radaroch nevidno žiadne iné lietadlá. Neznámy objekt podľa Valenticha preletel okolo jeho Cessny a napokon zakotvil tesne nad ňou.

Frederick Valentich so svojou Cessnou

Lietadlo s mladým pilotom, ktoré z ničoho nič zmizlo uprostred letu. Uniesli ho mimozemšťania, ako si sám myslel?
Zdroj: Daily Telegraph

V tomto momente začala Cessna vynechávať a Valentich hlásil problémy s motormi (pred odletom mal nádrž plnú na 5 hodín a motory fungovali bez problémov). Frederick nervózne oznámil, že má v pláne pokračovať v ceste na King Island, teda k svojmu pôvodnému cieľu.

Jeho posledné slová zneli: „Ten objekt sa vznáša nado mnou... Je nado mnou a nie je to lietadlo.“ Nasledovalo 17 sekúnd zvláštnych „kovových“ zvukov a spojenie sa prerušilo. Valentich na King Island nikdy nedorazil a jeho lietadlo ani samotného pilota už nikto nevidel.

Okamžite sa rozbehlo pátranie po troskách a celý prípad sa začal vyšetrovať. Vyšetrovatelia však neboli schopní určiť príčinu Valentichovho zmiznutia. Hľadanie stroskotanej Cessny neprinieslo žiadne výsledky a prípad bol napokon uzavretý s tým, že síce nie je známe, čo sa s pilotom stalo, ale následky boli zrejme smrteľné.

Možné vysvetlenia

V tomto momente sa do prípadu vložili ufológovia. Opierali sa o posledné pilotove slová a tvrdili, že ho (zrejme spolu s jeho Cessnou) unieslo plavidlo mimozemskej civilizácie. Okrem iného sa odvolávali na výpovede svedkov, ktorí v čase Frederickovho zmiznutia pozorovali na oblohe niekoľko zvláštnych objektov a svetelných úkazov.

Odporúčané
Ako je možné prežiť 85-metrový pád z vyhliadky UFO? Toto hovorí fyzika Ako je možné prežiť 85-metrový pád z vyhliadky UFO? Toto hovorí fyzika 28. mája 2019, 9:28

Títo svedkovia upozorňovali hlavne na pohybujúce sa zelené svetlo, čo si viacerí dali do súvisu so záhadným objektom tak, ako ho popísal Valentich. Kritici však pripomínajú, že svedkovia prišli s teóriami o zelenom svetle až po tom, čo boli zverejnené prepisy záznamov posledného Valentichovho dialógu s dispečerom. 

Nie je tiež bez zaujímavosti, že pred svojím zmiznutím sa sám Valentich živo zaujímal o fenomén UFO a lietajúcich tanierov. Podľa jeho otca Guida Valenticha pevne veril v existenciu týchto objektov, dokonca sa obával ich útoku.

Článok z denníka The Australian, ktorý informuje o celom incidente

Lietadlo s mladým pilotom, ktoré z ničoho nič zmizlo uprostred letu. Uniesli ho mimozemšťania, ako si sám myslel?
Zdroj: The Australian
Domov
Zdieľať
Diskusia