Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2019, 12:47
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby si mohla pichať heroín (Rozhovor)

Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby si mohla pichať heroín (Rozhovor)
Zdroj: Karin Filkaszova/REFRESHER
REFRESHER SLOVNAFT
Uložiť Uložené

33-ročná prostitútka Monika celý svoj dospelý život šliape pri Slovnafte. Financuje tak svoju závislosť na heroíne, ktorý berie od 12 rokov.

Na prvý pohľad by si netipol, že Monika pracuje ako prostitútka. Toto malé žieňa sme stretli na Slovnaftskej ceste, známej vďaka svojim spoločenským pracovníčkam, ktoré obšťastňujú okoloidúcich šoférov. 

Keď sme ju prvýkrát zbadali, mysleli sme si, že je to len mladá školáčka, ktorá na niekoho čaká. Po chvíľkovom pozorovaní však bolo jasné, že Slovnaftská cesta je jej stálym pracoviskom. Monika sa s nami ochotne zarozprávala, keďže sme boli zvedaví, aký náročný je život prostitútky a prečo by mladý človek túto prácu dobrovoľne vykonával. Odpoveď bola neprekvapivá – robí to, aby sponzorovala svoju závislosť.

V rozhovore s Monikou teraz chceme poukázať na ľudskú stránku drogovej závislosti, ktorá je taká silná, že osoby núti ísť až za hranice ľudskej znášanlivosti. Za jej rozhodnutím stať sa prostitútkou je totiž tragický životný príbeh, o ktorom si môžeš prečítať v tomto rozhovore.

V rozhovore sa dozvieš:
  • Ako sa Monika dostala k drogám a prečo sa rozhodla stať sa prostitútkou
  • Akí klienti jej zastavujú a ako si nastavuje cenu
  • Čo si o tejto práci myslia jej rodičia
  • Do akých extrémnych situácií sa dostala
  • Či jej niekedy išlo o život
  • Či by v budúcnosti chcela zmeniť povolanie a niečo so závislosťou robiť

Ako si sa dostala k prostitúcii a ako dlho to robíš?

V podstate to robím celý svoj život, nič iné nepoznám. Šľapem už od 18 rokov, teraz mám 33 rokov. Vtedy som sa prvýkrát ocitla na ulici, keďže som už bola závislá na drogách. Dostala ma k tomu kamarátka, ktorá mi povedala, že to je ľahký spôsob ako si zarobiť rýchle peniaze. 

Takže ťa k prostitúcii dohnala závislosť. Kedy si prvýkrát skúsila drogy?

Prvýkrát som skúsila drogy, keď som mala 12 rokov v Petržalke. Odvtedy fetujem stále. Bola som vonku s kamarátmi, oni to skúšali, tak som si chcela dať aj ja. Heroín a pervitín hneď od začiatku, z toho sa nedá ľahko dostať. Rodičia to ale na mne hneď spoznali, videli zmenu v správaní.

Škola potom zavolala sociálku a tí sa rozhodli odobrať ma rodičom. Celý 6.ročník na základnej som sa v škole neukázala. Rodičia s tým nemohli nič robiť, lebo by ich zavreli. Tak som sa vlastne dostala do detského domova, kde som bola 4 roky.

Prostitútka Monika, ktorá šliape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby uživila závislosť (Rozhovor)
Prostitútka Monika, ktorá šliape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby uživila závislosť (Rozhovor) Zdroj: Karin Filkaszova/REFRESHER


Na koľko ťa zobrali preč od rodičov? Oni sa ti nesnažili nijak pomôcť?

Snažili, tak ale čo mali robiť. Ja som prestať nechcela. Nikdy som ani neprestala. Jasné, že sa to rodičom nepáčilo, ale ja som vždy našla spôsob, ako sa stretnúť s kamarátmi. Oni neboli zlí ľudia, tiež to boli len deti. Chceli sme sa zabávať a toto bol náš spôsob. Mne to okamžite zachutilo a nemala som dôvod s tým prestávať, bolo to zaujímavejšie ako byť triezva.

Otec mi hovorí, že sa mám radšej obesiť, ako v tom pokračovať. 

Čo sa s tebou stalo v detskom domove, tam si ako živila túto závislosť?

Nebolo to vôbec ťažké, zohnala som si to, keď som potrebovala. Veď vravím, od 12 som ešte nikdy neprestala. 

Nikto si to tam na tebe nevšimol?

Nie. Rodičia si to všimli, lebo ma poznali predtým. Keď som prišla do domova, už som bola závislá, tak si mysleli, že to je môj normálny stav. Nebola som ale nejak nafetovaná, bola som normálna ako teraz, to je už vlastne aká som stále.  

Čo sa stalo s tebou keď si vyšla z detského domova?

Vyšla som, keď som mala 18 rokov. Začala som fetovať vo veľkom, pokračovala som v tom. Nebola som obmedzená, mohla som sa dostať k hocičomu. Heroín, pervitín, hocičo. Len peniaze neboli, no...

Tak si sa rozhodla robiť prostitútku?

Hej. Nikdy som nič iné nerobila, nie je to také zlé. Robím to celý život, už som si zvykla. Zažila som tu už fakt všetko, asi ma už nič neprekvapí. 

Čo všetko sa ti prihodilo? 

Všetko. Ja neviem. Chodia tu hocijakí úchyláci, už som mala aj pištoľ pri hlave, znásilnili ma, vyviezli ma s autom do lesa a nechali ma tam. Fakt, že hocičo.

Prečo s tým potom pokračuješ?

Sú to rýchle prachy. Robím to, lebo stále fetujem. Aj keď som sa pokúšala ísť na metadón, tak to trvalo len chvíľku a aj tak som si pri tom stále dávala piko. U mňa nejde prestať.

Odporúčané
Domovníčka Pentagonu: Močili nám tu na chodbách, dnes narkomanom do drog primiešavajú výživové doplnky (Rozhovor) Domovníčka Pentagonu: Močili nám tu na chodbách, dnes narkomanom do drog primiešavajú výživové doplnky (Rozhovor) 4. februára 2019, 20:44

A čo na to rodičia, aký máš s nimi vzťah, vedia o tomto?

Teraz dobrý, ale nepáči sa im, čo robím. S otcom som sa nebavila 5 rokov, keď to zistil. Dnes je to už lepšie, ale stále mi hovorí, že sa mám radšej obesiť, ako v tom pokračovať. Hovorí mi, že som sprostá a hanbí sa za mňa. Má pravdu, ale tak čo s tým narobím. 

Prostitútka Monika, ktorá šliape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby uživila závislosť (Rozhovor)
Prostitútka Monika, ktorá šliape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby uživila závislosť (Rozhovor) Zdroj: Karin Filkaszova/REFRESHER

Keď si začala šľapať, necítila si odpor k tejto práci?

Samozrejme. Stále mám k tomu odpor, aj teraz. Vyberám si, že s kým pôjdem. Nešla by som len tak s hocikým. Nikdy by som nešla bez kondómu a aj keď ma presviedčajú, že sú zdraví, tak proste nie. Vždy sa ich opýtam, či si myslia, že ja som zdravá a to zaberie. Už sa mi ale stalo, že som sa na pár ľudí pozvracala, lebo strašne smrdeli. To je také, že rýchlo, rýchlo a hotovo. 

A ako súdiš tých, ku ktorým nasadneš a ku ktorým nie?

Tak poviem mu, že chcem ísť na moje miesto a keď nechce, tak proste s ním nejdem. Chcem byť len tu v blízkosti na parkovisku, keď je autom. Keď chce ísť ďalej, nejdem. Už sa mi stalo, že som aj vyskakovala počas jazdy, keď nezastavili na tom mieste, ktoré som chcela. 

Čo tí ľudia, ktorí tu zastavujú? Opakujú sa tí istí, či stále chodí niekto nový?

Mám aj ľudí, ktorí ma navštevujú často. Chodí sem fakt hocikto, tomu je aj ťažké uveriť. Dokonca sa tu zastavili aj veľmi známi ľudia, nejakí hokejisti. Asi hľadajú nejaké vzrušenie, ja neviem. Možno im manželka doma nedá, alebo si proste chcú vyskúšať, aké je to mať prostitútku. Ja im môžem zaručiť anonymitu, komu by som to ja hovorila. Kto by ma počúval.

Niektorí sa ale naozaj chcú len porozprávať a nič odo mňa nechcú, chcú sa len vyžalovať zo svojich problémov. Mám aj dobrých zákazníkov, nejde im ani o sex. Oni mi pomáhajú, dajú mi peniaze a neviem, je toho veľa, ja ani sama neviem. Sú aj takí ľudia, čo sa naozaj starajú, ako mi je. Iní si zas chcú splniť predstavy.

Splniť predstavy? Aké?

Napríklad už som mala pár zákazníkov, ktorí chceli, aby som ich bičovala so žihľavou. Najprv sa mi to zdalo divné, ale potom bolo viac ľudí, ktorí chceli to isté. Stále tomu nechápem, ale čo už. Fakt sa nájdu všelijakí ľudia. Oni to asi berú tak, že my im splníme všetko, čo chcú. Mne je to jedno, ja chcem dokončiť svoju fušku a dostať za to svoje peniaze. Nič iné o nich ma nezaujíma. 

Raz som šla s takým mladým a ten ma uspal chloroformom. Zobudila som sa až niekde v jarku a ani neviem, čo so mnou robil. 

Aký je tvoj cenník? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62838 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú ochranu pri sebe Monika nosí
  • Či má priateľa
  • Ako ju už v minulosti znásilnili
  • Ako reagovala na správy o vražde prostitútky
Domov
Zdieľať
Diskusia