Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2019, 17:27
Čas čítania 4:52
Jakub Paulík

Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia

Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia
Zdroj: FOTO TASR - Henrich Mišovič
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Kým boli zločinci právoplatne odsúdení, v priebehu súdneho procesu stihol zomrieť sudca, vyšetrovateľ aj riaditeľ vykradnutej pobočky.

S predponou superlatívu „naj“ sa môže spájať množstvo slov, ktoré často mieria na kladné pojmy. Najväčšia banková krádež na Slovensku je ale pravým opakom. 

Z lupu v hodnote 173 miliónov slovenských korún (zhruba 5,7 milióna €) sa kriminálnici netešili príliš dlho. O ich úspechu sa totiž dozvedel mafiánsky klan bossa Miroslava Sýkoru, ktorý si nárokoval svoj podiel.

Súdny proces so šesticou obžalovaných bol naozaj zdĺhavý a konečný rozsudok padol až viac ako 18 rokov od vykonania trestného činu. Zo šestice komplicov uznal Najvyšší súd Slovenskej republiky za iba vinných piatich.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako prebiehala takzvaná Slovenská lúpež storočia
  • Ako sa dostali zlodeji do problémov s mafiou
  • Prečo sa súdny proces naťahoval dlhých 18 rokov
  • Ako vo veci rozhodol Najvyšší súd Slovenskej republiky
  • Prečo bol Viliam Mišenka v prípade krádeže vo VÚB označený za nevinného
  • O Mišenkovom bombovom atentáte na švagrinú

Viliam Mišenka – jediný oslobodený v kauze najväčšej bankovej krádeže na Slovensku

Slovenská lúpež storočia: 173 miliónov korún, 18 rokov súdenia a konflikt s mafiou
Slovenská lúpež storočia: 173 miliónov korún, 18 rokov súdenia a konflikt s mafiou Zdroj: FOTO TASR - František Kolář

Miesto nitrianskej pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) sa stalo neslávne známym dejiskom gigantickej krádeže, ktorá sa odohrala v noci 6. januára 1996. Konečný rozsudok nad zločincami ale padol až po viac ako osemnástich rokov od krádeže, ktorá sa stala začiatkom konca niekdajšieho šéfa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru.

Odporúčané
Mafiána Juraja „Piťa“ Ondrejčáka muselo na súd dostať 350 policajtov. Zbraňový arzenál mohli gangu závidieť všetci konkurenti Mafiána Juraja „Piťa“ Ondrejčáka muselo na súd dostať 350 policajtov. Zbraňový arzenál mohli gangu závidieť všetci konkurenti 21. februára 2019, 13:30

V prípade rezonovali mená Bohuša Slobodu, jeho brata a policajta Igora Slobodu, Gustáva Ikera, Pavla Kováča, Júliusa Budaja a Viliama Mišenku. Všetci menovaní sa spoločnými silami začiatkom roku 1996 podieľali na vykradnutí nitrianskej VÚB.

Približne 3 pol roka nato prišiel Gustáv Iker na políciu s priznaním. Pred príslušníkmi zákona prehlásil, že už nezvláda nátlak telefonátov, v ktorých mu hrozia zavraždením rodiny. Písal sa 30. júl 1999 a vďaka výpovedi jedného z hlavných aktérov vieme, ako celá akcia prebiehala a akým spôsobom sa do nej zapojila slovenská mafia.

Pavol Kováč, ktorý spolu s Gustávom Ikerom otváral trezor

Slovenská lúpež storočia: 173 miliónov korún, 18 rokov súdenia a konflikt s mafiou
Slovenská lúpež storočia: 173 miliónov korún, 18 rokov súdenia a konflikt s mafiou Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian

Zlodeji mali dohodu so strážnikom v banke

Udalosť najväčšej bankovej krádeže v histórii Slovenska je všeobecne označovaná za slovenskú lúpež storočia, čo ale z právneho hľadiska vytvára určitú nezrovnalosť. Z pohľadu našich zákonov je totiž lúpež spájaná s použitím násilia či s hrozbou bezprostredného násilia, ku ktorému v tomto prípade nedošlo.

Plán krádeže začínal a padal na Bohušovi Slobodovi, ktorý bol v danom čase v banke zamestnaný ako ochranka. Z tejto pozície si mohol dovoliť vpustiť svojich komplicov dnu. K akcii Gustáva Ikera prizval Július Budaj. 

Zlodeji si spoločne viackrát prezreli trezor a premýšľali nad tým, ako ho otvoriť. Viliam Mišenka mal podľa výpovede Gustáva Ikera k otvoreniu trezoru prizvať ďalšie dve osoby z Česka. Tie ale v prípade otvorenia trezoru neuspeli.

Blížil sa deň D a strážnik Bohuš Sloboda sa postaral o vypnutie signalizačného zariadenia. Zatiaľ čo Július Budaj strážil okolie pred bankou, Gustáv Iker so svojím kamarátom z väzenia Pavlom Kováčom pomocou pravých kľúčov od trezoru otvoril trezor a postupne z neho vybrali peniaze. Tie následne odniesli v štyroch taškách, ktoré umiestnili Budajovi do kufra.

Odporúčané
Šéf košickej mafie si dovolil ubiť policajta na smrť. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka Šéf košickej mafie si dovolil ubiť policajta na smrť. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka 28. marca 2019, 18:58

Ilustračná fotografia

Slovenská lúpež storočia: 173 miliónov korún, 18 rokov súdenia a konflikt s mafiou
Slovenská lúpež storočia: 173 miliónov korún, 18 rokov súdenia a konflikt s mafiou Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko

Stret s mafiou, ktorá od zlodejov žiadala podiel

Odporúčané
V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy 8. júna 2019, 12:07

Ulúpené peniaze doviezli až na miesto stretnutia, za ktoré určili dom policajta Igora Slobodu v dedinke Krvavé Šenky. O ich stretnutí ale dostali echo aj muži Miroslava Sýkoru. Podľa Ikerovho tvrdenia za nimi prišili dvaja chlapi, pričom v jednom z nich rozpoznal Petra Križanoviča prezývaného Duran.

Mafiáni si zo zisku zlodejov nárokovali rovnú polovicu a keďže za nimi prišli sýkorovci so zbraňami, samozrejme nemohli odmietnuť. V tomto momente nastal rozkol medzi Miroslavom Sýkorom a Duranom, ktorému bývalý šéf podsvetia vyplatil iba malú sumu. Daný fakt potvrdil aj dnes už odsúdený mafián Mikuláš Černák.

Najväčší zlom vo vyšetrovaní Slovenskej lúpeže storočia nastal pri výpovedi Gustáva Ikera z roku 1999, ktorá viedla k obvineniu jeho kolegov. V neskoršom období ale svoje tvrdenia poprel a tvrdil, že pred políciou rozpovedal verziu, ktorú sa musel z donútenia dvojice neznámych mužov naučiť naspamäť.

Celý proces sa ale poriadne natiahol, a preto pri udeľovaní rozsudku dbal súd na to, že od spáchania trestného činu ubehli dlhé roky a všetci zúčastnení boli medzičasom označení ako bezúhonní.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62827 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký verdikt napokon Najvyšší súd SR vyriekol
  • Ako je možné, že jeden člen partie bol oslobodený
  • Čo mal na rováši oslobodený člen partie
  • Či boli ukradnuté peniaze vypátrané
Späť
Zdieľať
Diskusia