Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2019, 12:25
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Cross/phonez: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbili Ego, Dalyb aj tím Travisa Scotta či Kanye Westa

MÓDA DALYB EGO KANYE WEST TRAVIS SCOTT
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre teba rozhovor s človekom, ktorý má za následok nový trend. Ten sa pomaly dostáva do zahraničia a všetko nasvedčuje tomu, že o Crossphonez budeme ešte veľa počuť.

Možno si v posledných týždňoch zachytil fotografie známych Slovákov a Čechov, ktorí mali na krku zvláštny „držiak“ na smartfón. V skutočnosti ide o nový trend, ktorý bude s veľkou pravdepodobnosťou ovládať rok 2019. Netradičný módny doplnok  vznikol ako praktická záležitosť a podľa doterajších ohlasov užívateľov sa neminul účinku. 

Autorom módneho doplnku zvaného Cross/Phonez je Čech, ktorého sme sa rozhodli osloviť na rozhovor, aby nám o svojom nápade porozprával čosi viac. Dozvieš sa teda, ako myšlienka vznikla, aké prekážky musel na ceste k prototypu prekonať a čo bolo na celom tomto projekte najnáročnejšie.

Celý proces je v skutku bláznivý, no autora dostal napríklad k hviezde akou je Jaden Smith, blízky spolupracovník Travisa Scotta, na prestížny milánsky a parížsky fashion week alebo prehliadku Dior. Viac sa už ale dozvieš v samotnom rozhovore. 

Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity
Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity Zdroj: instagram.com

Poďme pekne po poriadku. Prezraď nám, ako tento nápad vlastne vznikol.

Nápad na Crossphonez vznikl zhruba na začátku srpna, kdy jsem přemýšlel o trendu toho, že vlastně všichni nosí ledvinky a tašky (crossbags) a v dnešní době je jediné, co potřebuješ telefon, jelikož tím obstaráš dneska už prakticky všechno včetně placení. Navíc tomu nahrával fakt, že jsem nonstop nemohl najít telefon.

Typ takovéhle věci ve světě už existoval, každý si pamatujeme, že se telefony nosily na provázku už od základní školy, ale já jsem chtěl tuhle ideu ještě vylepšit. Jelikož většina z nás má větší a větší telefony, které se nevejdou už pomalu ani do kapes. Navíc jsem chtěl přidat to, co je v dnešní době nejdůležitější součástí produktu, a to je bezpochyby výrazný branding.

Ako si teda začal?

Důležité bylo pro mě vytyčit si cílovou skupinu, na kterou se změříme. Začalo to několika desítkami neohrabaných prototypů, se kterými jsem zkoušel nespočet variant, než to splnilo moje očekávání ohledně funkčnosti a praktičnosti. Samozřejmě, s prvními vzorky jsem nebyl spokojen hlavně co se týče brandingu a celkového zpracování, všechno jsem vyráběl ručně.

Pak začal ten pravý boj, a to zorganizovat produkci všech součástí, které jsem si vymyslel, od vhodných krytů, přes potisk, branding koncovek na lana, nalezení vhodné firmy na výrobu lan, výrobu řetězů, lakování řetězů, spon, které drží lana pohromadě a dalších věci. Prakticky vše muselo být děláno na zakázku.

Predpokladám, že nájsť ochotné a k tomu ešte aj mysľou otvorené firmy takémuto projektu v Česku nebolo úplne jednoduché. 

Musel jsem obvolat desítky firem, vyrobit spoustu vzorků a všude se na mě samozřejmě dívali jako na blázna, když jsem například chtěl lana s přesností na desetiny milimetru, aby mi zapadla do spon tak, aby se lano příliš nepohybovalo a naopak šlo ideálně utahovat.

Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity
Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity Zdroj: instagram.com

Na aké konkrétne problémy si narazil?

Zjistil jsem třeba, že běžný rozdíl v délce lana, který nelze ovlivnit, je až 500 m. Samozřejmě ve všech továrnách vyrábějí věci na úplně jiné účely a trvalo mnohdy velmi dlouho, než se na mě přestali dívat jako na někoho, kdo je non stop otravuje s blbostmi a chce po nich něco, co nikdy nedělali.

Asi nie je jednoduché byť inovátorom.

Nicméně jsem hrdý na to, že se většina věcí vyrábí v České republice a produkci tak máme skvěle pod kontrolou.

Přinést nový produkt na trh, který lidé vlastně neznají, není nikdy jednoduché. Přece jenom neprodáváme trika nebo mikiny, o kterých každý přesně ví, jak je použít, ale musíme přesvědčit lidi, že je to fakt dobrá věc, která jim ulehčí život. To se týká hlavně verze s provazy, řetízkové verze mají sloužit hlavně jako fashion doplněk. Garantujeme, že se za tebou každý otočí.

Cross/phonez: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbili Ego, Dalyb, Jaden Smith aj tím Travisa Scotta a Kanye Westa
Cross/phonez: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbili Ego, Dalyb, Jaden Smith aj tím Travisa Scotta a Kanye Westa Zdroj: www.instagram.com

Predpokladám, že mať zastrešenú výrobu zďaleka neznamená, že máš vyhraté. Ako ste postupovali po stránke proma?

Z Česka a Slovenska to první podpořil Yaksha, Ego a Dalyb, se kterým jsme dali dohromady vlastně první focení.

Nejdůležitější věcí celého projektu je nakonec marketing. Došlo mi, že pokud chceme z Crossphonez udělat celosvětový trend, nejde to dělat z Česka nebo Slovenska. Jak víme, lidé u nás rádi všechno zpochybňují, dokud to nevidí ve světe.

A keď už to vidia vo svete, nájdu si iný dôvod, prečo ťa spochybňovať. 

Proto jsem se hned na začátku prosince 2018 vydal do Los Angeles, prostě jen tak na blind s nadějí toho, že se mi podaří produkty dostat k těm správným lidem. Samozřejmě jsem si předtím udělal research toho, ke komu bych to chtěl dostat, a dal jsem si prostě za cíl se k těm lidem dostat.

Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity
Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity Zdroj: instagram.com

Odvaha. A možno tak trochu bláznovstvo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia