Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2019, 18:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Dajte mi 20 € na kávičku. Slovenský colník si pýtal úplatok na hranici s Ukrajinou, natočili ho skrytou kamerou

ZAUJÍMAVOSTI UKRAJINA
Uložiť Uložené

Slovensko-ukrajinská hranica skrýva mnohé praktiky.

Hraničný prechod medzi Slovenskom a Ukrajinou sa stal stredobodom pozornosti, keď sa do kín dostal film Čiara. Množstvo Slovákov malo pochybnosti o tom, či aj v súčasnosti funguje na hranici tak, ako podľa zákona má, a odpoveď na otázky im poskytol ukrajinský novinár Vitalij Glagola.

Na svoj Facebook nahral video, v ktorom zachytil slovenského colníka, ako si údajne pýta úplatky vo výške 10 a 20 € od ľudí, ktorí cez hranicu prechádzajú. Skrytou kamerou zachytil krátku konverzáciu, keď mu colník vysvetľuje, že úplatok vo výške 20 € je predsa tradíciou a on by ho chcel len tak na kávičku.

Systém podľa novinára funguje tak, že keď človek prechádzajúci cez hranicu colníkovi do pasu nevloží potrebný úplatok, jednoducho si ho prestanú všímať a začnú vybavovať ľudí stojacich za ním. Cestovné dokumenty odložia bokom a ľudia vraj väčšinou stratia trpezlivosť a peniaze zaplatia.

Keď sa pozrieš do komentárov pod videom, nájdeš tam príspevky mnohých ľudí, ktorí podobné praktiky zažili na vlastnej koži, a tak vedia s novinárom sympatizovať. Zrejme si však pýtanie úplatku nikdy nenatočili na kameru, a tak nemali žiadne dôkazy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia