Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2019, 12:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Luxusné reštaurácie v Prahe vydávali poľské mäso z bitúnkov za exkluzívne steaky z Argentíny

ZAUJÍMAVOSTI MÄSO
Uložiť Uložené

O mäse na výbore porozprával český minister poľnohospodárstva.

Už viac ako týždeň čelia európske krajiny škandálu, ktorý sa začal v Poľsku. Tajná reportáž televízie TVN24 tam na bitúnku zachytila nočné porážanie chorého dobytka, ktorého mäso sa nikdy nemalo dostať na trh.

Škandál okamžite zasiahol aj Slovensko, pričom naši kontrolóri intenzívne pracujú na tom, aby boli vystopované všetky dotknuté zásielky, aj keď poľské úrady varujú, že mäso nepredstavuje žiadne riziko pre zdravie ani život človeka.

Zaujímavé informácie však pochádzajú z Českej republiky, kde sa na parlamentnom výbore objavil tamojší minister poľnohospodárstva Miroslav Toman a všetkým prítomným prezradil, že časť mäsa práve z poľských bitúnkov smerovala aj do luxusných pražských reštaurácií.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Snake River Farms (@snakeriverfarms),

Do Česka dorazilo približne 300 kilogramov tohto mäsa, 137 kíl z tohto množstva putovalo do obchodov pre spotrebiteľov či do reštaurácií. Kontrolóri aj v susednej krajine zisťujú, či v mäsa rozbory objavia nebezpečné látky, ale po preskúmaní tretiny dovezeného českého mäsa neboli nájdené žiadne zbytky liečiv.

Odporúčané
TEST: Ktoré mleté mäso je najlepšie? Expertka na výživu ti tiež povie, či má vôbec význam kupovať ho TEST: Ktoré mleté mäso je najlepšie? Expertka na výživu ti tiež povie, či má vôbec význam kupovať ho 22. októbra 2023, 9:30

Rezonujú však správy o pražských reštauráciách. Minister Toman vyhlásil, že mäso z Poľska neputovalo do žiadnych low-costových reštaurácií, ale do luxusných podnikov najmä v Prahe. Dodal, že tieto reštaurácie vydávajú poľské hovädzie mäso z bitúnkov za luxusné mäso z Argentíny, za ktoré sú ľudia ochotní zaplatiť oveľa vyššie ceny.

Za jednu porciu si podniky účtujú aj 1000 korún, čo je v prepočte takmer 40 €. Ba čo viac, minister povedal, že tieto luxusné reštaurácie majú ázijsky znejúce mená, ale nejde o čínske reštaurácie. Odmietol menovať konkrétne podniky.

Domov
Zdieľať
Diskusia