Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2019, 10:34
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Tieto základné práva sú homosexuálom na Slovensku odopierané. Adopcia detí nie je ani zďaleka najväčším problémom

Tieto základné práva sú homosexuálom na Slovensku odopierané. Adopcia detí nie je ani zďaleka najväčším problémom
Zdroj: Karin Filkaszova/REFRESHER
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovensko je jednou z posledných krajín v Európskej únii, kde nie je registrované partnerstvo uznané. Čo to znamená?

Slovensko je aj naďalej jednou zo šiestich krajín v Európskej únii, kde sa registrované partnerstvo neuznáva. Sme na zozname spolu s Bulharskom, Lotyšskom, Litvou, Poľskom a Rumunskom. Veľkým kontrastom pre nás je Česká republika, kde sa registrované partnerstvo môže uzatvárať už od roku 2006. V roku 2008 bol na Slovensku návrh zákona o partnerstvách osôb rovnakého pohlavia zamietnutý a pri terajšej politickej reprezentácii to nevyzerá, že sa situácia čoskoro zmení.  

Teraz si predstav, že máš partnera, s ktorým žiješ dlhé roky v jednej domácnosti, máte harmonický vzťah, vybudovali ste si vzájomnú dôveru a ste si istí, že spolu chcete prežiť zvyšok svojich životov. Jeden z vás ochorie, nebodaj umrie a tam tvoje práva končia. Váš vzťah akoby nikdy neexistoval a z právneho pohľadu toto tvrdenie nie je ďaleko od pravdy.

Hovorí sa, že „sloboda jedného končí tam, kde sloboda druhého začína.“ Znamená to, že človek môže konať ako chce, kým sa nepriblíži k hranici, kde ohrozuje existenciu slobody niekoho iného. Je preto úplne jedno, aký máš názor na dúhové pochody a čo si myslíš o výchove dieťaťa v starostlivosti homosexuálov. Ide o základnú otázku ľudskej empatie a jediné, čo sa od teba očakáva, je rešpektovať existenciu druhých ľudí.  

V tomto článku si prečítaš, ktoré práva sú homosexuálnym partnerom na Slovensku odopierané a aký dopad to môže mať na ich vzťah. 

Adopcia detí nie je najväčším problémom homosexuálnych párov na Slovensku. Tieto základné práva sú im odopierané tiež
Adopcia detí nie je najväčším problémom homosexuálnych párov na Slovensku. Tieto základné práva sú im odopierané tiež Zdroj: Pixabay


Získavanie údajov o zdravotnom stave partnera 

Domov
Zdieľať
Diskusia