Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2019, 17:37
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Sú menšie plemená psov hlúpejšie? Štúdia jasne ukázala, ktorí štvornohí miláčikovia sú inteligentnejší

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Výsledky sú jednoznačné.

Zamyslel si sa niekedy nad tým, či by si dokázal čivavu naučiť rovnaké triky, ako napríklad takého nemeckého ovčiaka? Je to vôbec možné?

Pri pohľade na menšieho psa nám hneď napadne, že je to určite agresívne stvorenie, ktoré len vrčí a nevie sa naučiť žiadny povel. Pri tých väčších zas máme pocit, že by sme ich naučili akýkoľvek trik. Vedci sa preto rozhodli, že nájdu odpoveď.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @_chihuahua__leo,

Sú väčšie plemená inteligetnejšie?

To bola otázka, ktorú si vedci položili. Štúdia uverejnená v časopise Animal Cognition tvrdí, že väčšie psy, resp. väčšie plemená psov majú lepšiu krátkodobú pamäť. Dokážu sa zároveň lepšie ovládať v porovnaní s menšími plemenami, ako sú napríklad vyššie spomínaná čivava alebo jack russell.

Pravdepodobne to súvisí s počtom neurónov a tým, že väčšie psy majú väčší mozog. Je to však len teória a vedci si nie sú celkom istí, prečo je to tak.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Storm The Siberian Husky (@husky.storm),

Ako na to prišli? Testovali ich pomocou hier

Testy prebiehali pomocou rôznorodých hier. Majitelia svojim psíkom skrývali potravu a čakali, ako dlho im bude trvať maškrtu nájsť. V drvivej väčšine prípadov sa darilo výrazne lepšie väčším psom. Podobne na tom boli aj v hrách, ktoré testovali sebakontrolu. Menšie plemená boli omnoho netrpezlivejšie. Takýchto úloh bolo dovedna desať.

Vedci spracovali až 7 000 testov čistokrvných psov. Údaje boli samozrejme starostlivo roztriedené podľa kategórií, a to nie len podľa plemena, ale aj podľa toho, koľko toho majú „odtrénované“, aby bol výskum dôveryhodnejší. Vyhodnotenie informácií však ani zďaleka nekončí, štúdia naďalej pokračuje a vedci sa snažia zistiť, ako to vlastne vo svete štvornohých miláčikov funguje.

Všetci sa však určite zhodneme na tom, že či je pes malý alebo veľký, zaslúži si od ľudí vždy maximum lásky. Aj keď občas vrčí a robí neplechu.

Domov
Zdieľať
Diskusia