Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2019, 12:38
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Talianska dedinka ti zaplatí 9 000 €, ak sa do nej presťahuješ. Na úpätí Álp nájdeš malebný raj na Zemi

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Lákavé ponuky z Talianska sa len tak hrnú.

Určite si v polovici januára zachytil informáciu o tom, že jedna talianska dedinka predáva svoje nehnuteľnosti ľuďom zo zahraničia za 1 €, aby oživila svoju populáciu a priniesla nový život. V súčasnosti to však vyzerá, ako keby sa medzi sebou talianske dedinky predbiehali, pretože na internete rezonuje nová a možno ešte lákavejšia ponuka z dedinky Locana.

Dedinka leží v národnom parku Gran Paradiso obklopená nádhernou alpskou prírodou, lenže kedysi v nej žilo viac ako 7-tisíc obyvateľov, čo sa postupom rokov zmenilo a dnes by si tam našiel len 1,5-tisíca ľudí. Väčšina obyvateľov samozrejme odišla do väčších miest za lepšími pracovnými príležitosťami.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ufficio Turistico Locana (@ufficioturisticolocana),

Tamojší starosta Giovanni Bruno Mattiet preto vymyslel schému, ako do dedinky opäť pritiahnuť nových obyvateľov. Uvedomuje si, že dnes sa už dá jednoducho pracovať aj na diaľku priamo z domu, a tak ponúka rodinám rovných 9 000 € v priebehu troch rokov, ak sa do dedinky presťahujú.

Rodiny musia mať aspoň jedno dieťa a minimálny ročný plat 6 000 €, čo nie sú vôbec nesplniteľné podmienky. Starosta sa obáva, že postupom času budú musieť úrady zatvoriť školu v dedine kvôli nedostatku žiakov, a to by budúcnosť mestečka poškodilo natrvalo.

Ako hovoríme starosta, v dedinke dnes zostali desiatky zatvorených barov, reštaurácií či obchodov, ktoré len čakajú na to, kým sa k nim dostanú noví majitelia a znovu ich otvoria. Dedinka je pritom bohatá, pretože štátu predáva svoju hydroelektrickú energiu, z čoho profituje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VisitVco (@visit_vco),

Domov
Zdieľať
Diskusia