Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2019, 21:00
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Vikinský konflikt medzi Ivarom a Bjornom je začarovaným kruhom plným nevýrazných vedľajších postáv (Recenzia)

Vikinský konflikt medzi Ivarom a Bjornom je začarovaným kruhom plným nevýrazných vedľajších postáv (Recenzia)
Zdroj: History
FILMY A SERIÁLY VIKINGS
Uložiť Uložené

Nové epizódy sa na prvé série s Ragnarom už vôbec nechytajú.

Text obsahuje menšie spoilery!

Koncom minulého mesiaca, presnejšie vo štvrtok 31. januára, mohli diváci vidieť poslednú časť 5. série Vikingov. Po jej zhliadnutí som si bol istý len jednou vecou – svojou nespokojnosťou. Pokiaľ by môj vtedajší stav mysle mala vystihnúť jediná veta, spýtal by som sa sám seba, či sme naozaj na toto museli čakať celých 10 častí.

Už v úvodnom hodnotení prvej epizódy druhej polovice 5. série som vyjadril svoje pochybnosti o najbližšom vývoji deja, ktoré sa bohužiaľ z veľkej časti potvrdili. Ako sa dalo očakávať, hlavná príbehová línia sa celý čas točila okolo toho, akým spôsobom sa hrdinovia pomstia novému kráľovi Kattegatu Ivarovi.

Dopracovanie sa k finálnemu boju o rodný dom bratov Lothbrokovcov bolo častokrát príliš zdĺhavé a záverečná bitka o Kattegat neuspokojivá. Nové časti vo svojej podstate priniesli skutočne minimálne oživenie a žiadna z nových postáv nemohla ani zďaleka dosiahnuť obľúbenosti kľúčových hrdinov.

Vikinský konflikt medzi Ivarom a Bjornom je začarovaným kruhom plným nevýrazných vedľajších postáv (Recenzia)
Zdroj: History

Bojovná Gunnhild, podivný Magnus, kráľ Olaf či do popredia vystupujúca Ivarova žena Freydis predstavovali iba akúsi nútený prídavok neopozeraných tvárí, ktoré hlavným hrdinom iba horko ťažko sekundovali.

Odporúčané
Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série 7. februára 2020, 11:29

Dianie týkajúce sa Flokiho zostalo počas desiatich epizód stále na rovnako nezaujímavej úrovni a modlím sa k Odinovi, aby posledná scéna v jaskyni s týmto kedysi mimoriadne zábavným bojovníkom ukončila jeho i naše dlhodobé trápenie (i keď takzvané zabitie „off-screen“ by bolo smutným odstránením kedysi populárnej postavy).

Od Flokiho sa priamo odpichnem k jeho bývalému sokovi, s ktorým neraz bojoval o Ragnarovu priazeň. Áno, reč je o Rollovi Lothbrokovi. Práve jeho postava podľa môjho názoru mohla do tohto stereotypného kolobehu priviesť čosi neočakávané.

Rollove správanie je aspoň z časti pomerne nepredvídateľné a už v prvej z desiatich epizód dokázal, že môže stále zamiešať kartami. Bohužiaľ, z nepochopiteľných dôvodov scenáristi práve Rollovu postavu odignorovali. Akceptoval by som, keby išlo o odstavenie na druhú koľaj, ale úplne vyradenie z celého diania mi jednoducho nedáva zmysel.

Vikinský konflikt medzi Ivarom a Bjornom je začarovaným kruhom plným nevýrazných vedľajších postáv (Recenzia)
Zdroj: History

Konflikty v Anglicku sa ukázali byť iba prechodnou zápletkou, ktorá okrem niekoľkých nevýznamných úmrtí nepredstavila nič podstatné. Inak povedané, ak by si zopár častí z novej desiatky vynechal, vedel by som ti ich zhrnúť v priebehu niekoľkých viet. A to je veru celkom nešťastné.

A tak sme sa viac-menej celú dobu dostávali k jednoznačne očakávanému záveru. Vo Hvitserkovi to poslednú dobu „vrelo“, v Bjornovi to vrelo neustále, no a ostatní bojaschopní Vikingovia sa do ich konfliktu už akosi pritrafili.

Odporúčané
Vikingovia čelia v krvavom traileri poslednej série invázii Rusov aj bratovražednej vojne. Prežije to Bjorn? Vikingovia čelia v krvavom traileri poslednej série invázii Rusov aj bratovražednej vojne. Prežije to Bjorn? 7. októbra 2019, 21:25

Ubbe sa so svojím racionálnym konaním čoraz viac približoval mladej podobe Ragnara, ale bohužiaľ ani jeho línia okrem usadenia sa v Anglicku neponúkla výraznejšie zvraty, ktoré by sa odklonili od hlavného konfliktu Ivar verzus všetci ostatní.

Z bojových sekvencií by som rád pochválil stret kráľa Haralda s Angličanmi, na ktorých strane stálo niekoľko Vikingov. Bitka medzi znepriatelenými stranami nepostrádala akčné tempo a jej výsledkom boli osudy hlavných postáv aspoň čiastočne ovplyvnené.

To sa ale naopak nedá povedať o záverečnom útoku na Kattegat. V nej si tvorcovia zo zoznamu odškrtli absolútne nevýznamnú osobu a stret s Ivarom sa bohužiaľ opäť odsunul dobu neurčitú.

Vikinský konflikt medzi Ivarom a Bjornom je začarovaným kruhom plným nevýrazných vedľajších postáv (Recenzia)
Zdroj: History

Dúfal som, že ma po dlhom čakaní tvorcovia odvaria aspoň záverečnou epickou bitkou, ale bohužiaľ, niečo takého sa nekonalo ani náhodou. Vikingov preto nedokážem ani s prižmúrením oboch očí hodnotiť lepšie ako piatimi bodmi z desiatich.

 

Kam sa ale posunieme teraz? Bude sa posledných 20 epizód záverečnej série znova pomalými krokmi iba približovať k Ivarovej odvete? Dočkáme sa počas nich aspoň zaujímavých a vyostrených situácií, alebo nás tvorcovia budú atakovať len nudnými dialógmi?

Naťahovanie Vikingov je čoraz neúnosnejšie a verím, že sa do sledovania finále odvážia skutočne už len skalní nadšenci. Na seriálovom trhu síce nájdeme omnoho horšie tituly, ale taktiež naopak výrazne kvalitnejšie.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia