Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2019, 13:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V USA je väčšia zima než na Antarktíde. Klimatické zmeny sa postarali o -51 °C

V USA je väčšia zima než na Antarktíde. Klimatické zmeny sa postarali o -51 °C
ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Katastrofálnu situáciu v USA má na svedomí situácia s podnebím.

Niektoré časti USA a Kanady sú už niekoľko dní skúšané vražedne nízkymi teplotami. Nefungujúce školy či zavreté letiská sužujú stredozápad USA, keďže teplota vo viac než dvanástich štátoch už stihla klesnúť pod -40 °C, čo je aktuálne väčšia zima než na Antarktíde.

Toto však nie sú žiadne hory ani ľadovce, -40 °C sa zaznamenalo aj v Chicagu, kde žije 2,7 milióna ľudí a je tretím najväčším mestom v USA. Zatiaľ najnižšou zaznamenanou teplotou je -51 °C, čo je rekord. Predchádzajúcim v Chicagu bolo -27 °C z roku 1985. Samozrejme, nikde už ani nesneží, všade sú len ľad a bolestivá zima.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Bert (@by.bert),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Craig Shimala (@cshimala),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Urbex / Portrait / Landscape (@jonburkey),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pure Detroit (@puredetroit313),

Arktická zima si v USA vyžiadala životy už ôsmich ľudí. Akýkoľvek vietor je pre človeka nebezpečný, keďže bola odborníkov prináša už päť minút v takejto zime boj o život.

O nezvyčajné počasie sa pritom nestará len hocijaký výkyv teplôt, no vážny meteorologický a klimatologický fenomén nazývaný polárny vortex. Ten aktuálne pozorne sleduje aj NASA. A keďže veľká zima prišla takmer znenazdajky, vedci sú zmätení a aktuálne ide o jednu z najhorúcejších tém na výskum.

V USA je väčšia zima než na Antarktíde. Klimatické zmeny sa postarali o -40 °C
V USA je väčšia zima než na Antarktíde. Klimatické zmeny sa postarali o -40 °C Zdroj: NASA

Polárny vortex je zhluk studených vetrov, ktoré dookola krúžia okolo severného a južného pólu. Držia studenú teplotu na póloch, vďaka čomu sa nerozptýli do iných častí planéty.

Vortex sa však môže čiastočne narušiť či potrhať alebo zablúdiť inde než sa má nachádzať. A to sa práve teraz deje. Severný polárny vortex skončil o niečo nižšie než by mal a práve teraz tyranizuje aj severné časti USA. Ako vidno aj na obrázku vyššie, časť polárneho vortexu sa pretrhla a cez Kanadu smeruje do Spojených štátov amerických.

Za všetko samozrejme môžu klimatické zmeny, aj keď presný dôvod nevieme. Najpravdepodobnejším vysvetlením je, že teplé prúdy vzduchu vplyvom otepľovania planéty spomaľujú. Pomalšie vetry majú vplyv na rotáciu vortexu a studený vzduch tak uniká preč.


Ďalším vysvetlením môžu byť topiace sa ľadovce, ktoré doteraz absorbovali teplo. Teraz ho však vstrebáva oceán. Vlny tepla následne smerujú do atmosféry, rozptyľujúc vetry, ktoré by mohli narušiť bežný stav polárneho vortexu.

Treba však povedať, že teploty sú vyhrotené na celej planéte. Kým Američania a Kanaďania mrznú v neopísateľnej zime, Austrália je už niekoľko dní v teplotách takmer 50 °C a oproti posledným rokom prežíva Európa o čosi chladnejšiu zimu než sme zvyknutí.

Dokedy potrvá zima v USA, nevieme. Predpokladá sa, že sa bude postupne otepľovať a vír studeného vzduchu sa rozdelí na menšie, ktoré budú smerovať na juh, až kým nezaniknú.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Manny's Deli (@mannysdeli),

Domov
Zdieľať
Diskusia