Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2019, 11:04
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ženy sú zaslepené! Stredoškoláčka vo virálnom videu odsudzuje zaslepené ženy, no nepozná ani základné fakty

Ženy sú zaslepené! Stredoškoláčka vo virálnom videu odsudzuje zaslepené ženy, no nepozná ani základné fakty
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Lívia z Ľudovej mládeže útočí znovu. Celé video však ani nedáva poriadny zmysel.

Určite si zachytil kontroverzné video o feminizme, ktoré sa aktuálne šíri slovenským internetom. V ňom sa stredoškoláčka Lívia o tomto hnutí vyjadruje urážlivým spôsobom a feministky označuje za zaslepené a samotnú myšlienku za rakovinu.

Keďže video získava až príliš veľa pozitívnych ohlasov, je našou povinnosťou vysvetliť, prečo by ho nikto nemal brať vážne.

„Feministky žijú vo vlastnom svete. V bubline s množstvom neznámych pojmov, ktorými označujú neexistujúce alebo nezmyselné fakty. Tvrdia, že feminizmus je pre ľudstvo tak dôležitý, že nikdy nebudeme vyspelou civilizáciou, ak nebude súčasťou našej kultúry,“  obviňuje Lívia feministky hneď prvými vetami videa.

Dievča je mimo už od začiatku 

Pokiaľ si nájdeš čas pozrieť celé video, zistíš, že Lívia v skutočnosti netuší, čo to feminizmus vlastne je. Aktuálne sa nachádzame v jeho štvrtej vlne, no podstata sa nemení. Ženy by mali byť rovnoprávne s mužmi, čo je filozofia, ktorej veríme aj v Refresheri.

Ešte raz to zvýrazníme. Základnou podstatou feminizmu je, že ženy by mali byť rovnoprávne mužom. Nechcú byť viac než oni. A nemyslia si, že sú viac než oni.
Samozrejme, niektoré feministky sú aktívnejšie než tie druhé.
Čítaj tiež: Kovačič Hanzelová: Muži ma obťažovali 10-krát denne, mali ma za hlúpu. Dnes si to už nedovolia (Rozhovor)

To si však Lívia očividne neuvedomuje. Celé video je totiž postavené na zlom mentálnom stave žien, ktoré si chorobne myslia, že sú viac ako muži – práve tie Lívia vykresľuje ako ikonické feministky. Je plné prestrihov ženy, ktorá tvrdí, že jediným riešením, ako ženy zvíťazia nad mužmi je zabíjanie chlapčenských bábätok. To je zvrátené. A má na kilometre ďaleko od feminizmu.

Feminizmus v našom videu vysvetľovala aj Veronika Ostrihoňová

Spliesť si pojmy nie je až také náročné

Dokážeme uznať, že by si Lívia len splietla pár faktov. Navyše, šialených pseudofeministiek je plný internet a každý, kto feminizmus neuznáva, ukazuje na nich. Ak však o tejto téme natáčam video určené pre širokú verejnosť, mal by som si zistiť fakty.

Lívia tu však prezentuje svoje vlastné fakty. Dovolíme si však tvrdiť, že nie sú z jej vlastnej hlavy. Lívia je totiž členkou Ľudovej mládeže, teda mládežníckeho hnutia blízkeho fašistickej ĽS NS. Ich názory sú na moderné problémy podobne neliberálne a všetko potvrdzuje aj fakt, že sa Lívia popri feministkách obula aj do islamu, imigrantov či LGBT.

17-ročná Lívia s vlajkou Ľudovej mládeže

Feminizmus je rakovina! Stredoškoláčka vo virálnom videu odsudzuje zaslepené ženy, no nepozná základné fakty
Feminizmus je rakovina! Stredoškoláčka vo virálnom videu odsudzuje zaslepené ženy, no nepozná základné fakty

Ťažko povedať, či sa Lívia stala len nástrojom pre šírenie dezinformácií a na podnecovanie nenávisti, alebo daným myšlienkam odjakživa verí, no kontext nasvedčuje prvej možnosti. Mysli teda na to, že Lívia je členkou fašistického združenia, ktorého blízki majú vytetované svastiky.

Feminizmus podľa stredoškoláčky vo fašistickom združení

Ženy sa vraj stávajú feministkami vraj preto, lebo nie sú spokojné samé so sebou. So svojím výzorom, zručnosťami či hodnotami. Preto podľa Lívie odmietajú tradičné ženské hodnoty – čo sú v prvom rade matka a partnerka. Z hnevu na svet a samé seba sa teda stávajú zákernými feministkami.

Následne túžia len po sile a majetku a bojujú proti mužom. Hlavnou motiváciou feministiek pritom majú byť úspechy iný žien. Ak sa jedna z nich dostane na miliardársku či inú mocnú pozíciu, je to pre nich vraj jediný dôvod na radosť. V Líviinej hlave zrejme úspech jednotlivca predstavuje výhru celej skupiny.

Dnes si svoju pravdu šíri ktokoľvek

Lívia natočila video, ktoré dodnes videlo vyše 30 000 ľudí. Celý čas má pritom pomýlený význam a úlohu feminizmu, nezmyselne uráža všetko od islamu až po homosexuálov, no jej video plné hlúpostí získava popularitu.

Je otázne, či by sociálne siete nemali pristupovať k regulovaniu podobných videí, pretože predstavujú vážne spoločenské riziko pre tolerantných ľudí.

...pretože ako určite vieš, Lívia je známa najmä vďaka jej predchádzajúcom videu.

Stredoškoláčka vie komunikovať relatívne dobre. Informácie podáva presvedčivo a jasne. Inými slovami, ak o danej téme ešte nemáš žiadne vedomosti, máš tendenciu jej veriť a neoveriť si kritické fakty. A presne na tomto princípe vyhrávajú aj dezinformácie nad skutočnou pravdou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia