Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2019, 11:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Keď bola v Rusku kríza, učiteľov vyplácali fľašami vodky. Mohli prijať alkohol, alebo by odchádzali s prázdnymi rukami

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL RUSKO UČITELIA
Uložiť Uložené

Neboli peniaze na platy, tak sa učitelia museli uspokojiť s alkoholom

Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé činy. Aj keď nejde o žiadnu novú informáciu, väčšina z nás ju zrejme nikdy nepočula. Na populárnej facebookovej stránke Slavorum, kde sa môžeš zasmiať na stereotypoch zo sveta slovanských národov, sa pred pár dňami objavila fotografia učiteliek, ktoré sedeli v laviciach a mali pred sebou poukladané fľaše vodky.

Nad obrázkom bol umiestnený text o tom, ako počas finančnej krízy spred dvadsiatich rokov museli v Rusku vyplácať učiteľky práve vodkou namiesto peniazmi. Na prvý pohľad neuveriteľný príbeh sa však skutočne stal, o čom existujú záznamy rovno z britskej televízie BBC.

Na BBC sa 22. septembra 1998 objavil článok, ktorý stručným nadpisom čitateľom vysvetlil, že učitelia boli vyplatení pomocou vodky. Situácia sa odohrala na ruskom Sibíri v oblasti Maima z Altajskej republiky, kde v tom čase štátne úrady nemali takmer žiadne peniaze na to, aby zabezpečili plynulý chod viacerých inštitúcií a medzi nimi aj škôl.

Článok zo septembra popisoval, ako veľká časť učiteľov nedostala svoje výplaty od februára či marca, a tak sa protestovalo či štrajkovalo. Altajsko nakoniec v auguste zabezpečilo dodatočné peniaze od ruskej federálnej vlády, ale kým prišli na účet štátnych orgánov, ešte to chvíľu trvalo.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Učitelia preto boli namiesto peňazí odmenení 15 fľašami vodky. Každý z nich si mohol domov odniesť tento počet fliaš, pričom si uvedomili, že vodka je koniec koncov lepšia ako nič. Alkohol mohli aspoň predať susedom či známym. Pôvodné plány dokonca rátali s tým, že učitelia dostanú namiesto peňazí toaletný papier či doplnky z pohrebníctva.

Ako sa píše v článku, v septembri roku 1998 Altajsko dlhovalo svojim učiteľom dohromady viac ako 3,4 milióna dolárov. Ťažká finančná situácia neovplyvňovala len vzdelávacie inštitúcie, ale aj fabriky či štátne úrady. Vtipne, ale zároveň smutne vyznieva fakt, že ostatným pracovníkom boli v rámci výplaty ponúknuté bicykle, kapusta či podprsenky.

Domov
Zdieľať
Diskusia