Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2019, 17:47
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Výrub 120-ročných stromov v chránenom území rozhorčil Bratislavčanov, mesto ho chce zastaviť

ZAUJÍMAVOSTI MATÚŠ VALLO PRÍRODA
Uložiť Uložené

Bratislavský primátor Matúš Vallo vyzýva štát, aby zastavil výrub stromov v chránenej oblasti.

Nepochopiteľné a nezodpovedné? Lesy SR podľa bratislavskej samosprávy vyrúbali desiatky zdravých stromov v chránenom území európskeho významu Devínska Kobyla v Bratislave. Krok štátneho podniku vyvolal vlnu nevôle na sociálnych sieťach a mesto situáciu ihneď začalo riešiť.

„Boli sme nemilo prekvapení, že štátny podnik porušil sľub z minulého roka a ťažba opäť prebieha. Chceli by sme vyzvať ministerstvá, aby si opäť sadli za stôl, začali spolupracovať a spolu s nami začali chrániť zelený pás Bratislavy,“ hovorí Vallo vo videu, ktoré dnes zverejnil na Facebooku. 

Hlavné mesto spolu s BSK a starostami bratislavských mestských častí od ministerstiev požadujú, aby obmedzili alebo úplne vylúčili ťažbu v najviac citlivých lokalitách v Malých Karpatoch, Dunajských luhoch a Devínskej Kobyle. 

Bratislava sa nevie postarať ani o chodníky, zaútočilo ministerstvo

Mesto by chcelo mať lesy pod svojou správou. Ministerstvo pôdohospodárstva ostro reagovalo. „Len nedávno preukázali neschopnosť zabezpečiť základné čistenie chodníkov a ciest od snehu a ľadu. Napriek tomu sa chcú starať o ďalšie stovky kilometrov lesných ciest a bezpečnosť návštevníkov na tisíckach hektárov lesa,“ uviedol rezort s tým, že sú pripravení s mestom rokovať.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? 8. februára 2024, 12:30

Štátny podnik už dávnejšie tvrdil, že v lokalitách Devínska Kobyla a Vydrica realizoval iba nevyhnutné kroky v rámci takzvanej obnovnej ťažby. Tá je dôležitá, aby bol les zdravý a plnil všetky svoje funkcie. „Plne si uvedomujeme, že lesy v okolí Bratislavy sú pre obyvateľov hlavného mesta dôležité,“ povedal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník.

Výruby 120-ročných stromov v chránenom území rozhorčili Bratislavčanov, padli desiatky dubov a bukov
Výruby 120-ročných stromov v chránenom území rozhorčili Bratislavčanov, padli desiatky dubov a bukov Zdroj: Matúš Vallo má rád Bratislavu

„Dôležitá však je aj nevyhnutná starostlivosť o les, aby bol zdravý a plnil všetky svoje funkcie.“ Podľa štátneho podniku je všetko v poriadku a v spomínaných lokalitách je všetko plne v súlade s Programom starostlivosti o chránený areál Devínska Kobyla na obdobie rokov 2018 – 2047, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody.

Domov
Zdieľať
Diskusia