Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2019, 16:16
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Prvý sex, hanba pred partnerom či predstieraný orgazmus. Sex Education sa týchto tém nebojí a ukáže ti viac (Recenzia)

Prvý sex, hanba pred partnerom či predstieraný orgazmus. Sex Education sa týchto tém nebojí a ukáže ti viac (Recenzia)
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY SEX EDUCATION
Uložiť Uložené

Novinka od Netflixu sa nehanbí ukázať explicitné scény a nahliadnuť do najosobnejších problémov dospievania.

Netflix si momentálne získava mladistvých divákov seriálom Sex Education, o ktorom si sa len nedávno mohol dozvedieť z nášho článku. Témy prvého sexu či stredoškolských vzťahov sú samé o sebe lákadlom a už úvodné explicitné scény prvej epizódy dávajú jasne najavo, že sa tvorcovia nebáli ukázať mladým viac.

Príbeh zachytáva život 16-ročného Otisa (Asa Butterfield) a jeho problémy s dospievaním. Nemá žiadne osobné sexuálne skúsenosti, no jeho matka paradoxne pôsobí ako sexuálny terapeut. Vďaka tomu sa veľa naučil a čoskoro začne pomáhať študentom, ktorí sa mu prichádzajú zverovať so svojimi osobnými a trápnymi tajomstvami.

Jeho talentu si všimne očarujúca Maeve (Emma Mackey) a nepotrvá dlho, kým spolu rozbehnú sexuálnu poradňu. Dvojica sa ale medzičasom snaží riešiť vlastné strasti a životné prekážky a nechýba tomu humor či emócie. Dokázal Netflix zabodovať aj po kvalitatívnej stránke?

Prvý sex, hanba pred partnerom či predstieraný orgazmus. Sex Education sa týchto tém nebojí a ukáže ti viac (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Streamovací gigant sa rozhodol vyrozprávať dej v ôsmich epizódach a zvyšok si nechal do budúcna. Sex Education ťa veľmi pravdepodobne zaujme už od samého začiatku a jeho sympatické postavy ti prirastú k srdcu. Každá je sama o sebe jedinečná a zatiaľ čo sa v prvej polovici série s nimi len zoznamujeme, v tej druhej dávka humoru ubúda a dbá sa viac na emócie.

Odporúčané
RECENZIA: Prečo je 4. séria Sex Education najdôležitejším seriálom od Netflixu? RECENZIA: Prečo je 4. séria Sex Education najdôležitejším seriálom od Netflixu? 27. septembra 2023, 13:00

Nájdeš tu tematiku prvého sexu, masturbácie, predstierania orgazmu či dokonca sexuálneho fantazírovania. Na druhú stranu seriál rieši aj témy potratu, homosexuality a vychádzania v rodine. Veselé príhody striedajú vážne i dramatické, a vďaka skvelej rovnováhe je Sex Education nevšednou zábavkou, pri ktorej vieš vypnúť mozog.

Scenár plný britského humoru podporuje podmanivý soundtrack a každá epizóda odsýpa veľmi svižne. Herci hrajú nadmieru dobre a poteší či už výkon samotného Asu Butterfielda alebo šarmantnej Gillian Anderson hrajúcej jeho matku. Nezaostáva ani Emma Mackey v role Maeve, zdanlivo pripomínajúca obľúbenú Margot Robbie.

Treba ale uznať, že cieľová skupina je určená najmä pre divákov podobného veku, aký má protagonista. Nič to však nemení na fakte, že si seriál užijú aj starší a skúsenejší diváci.

Prvý sex, hanba pred partnerom či predstieraný orgazmus. Sex Education sa týchto tém nebojí a ukáže ti viac (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Ide hlavne o uvoľnenú, miestami až retro minisériu pripomínajúcu počiny zo stredoškolského sveta ako 13 Reasons Why či Riverdale. Tak ak máš podobný vkus, novinku by si si rozhodne nemal nechať ujsť. Dosť pravdepodobne ju zhltneš aj za jeden deň.

Osobne som rád, že sa Sex Education snažilo o originalitu či už to v deji samotnom, alebo v spôsobe, ako pristupuje k jednotlivým postavám a hľadí do ich vnútra. Je pravdou, že divák veľmi rýchlo pochopí, akým smerom sa bude príbeh uberať, ale najmä finále dokazuje, že tomu nie je vždy tak.

Odporúčané
4. séria Sex Education sa začala výborne. Vďaka seriálu sa od Netflixu nebudeš vedieť odtrhnúť 4. séria Sex Education sa začala výborne. Vďaka seriálu sa od Netflixu nebudeš vedieť odtrhnúť 23. septembra 2023, 13:00

Druhá séria bude zrejme viac než istotou a osobne sa na ňu teším. Seriálu preto udeľujem slušných osem bodov z desiatich s tým, že som sa bavil, miestami zamyslel a celkovo mal z neho príjemný pocit. Potenciál rozšíriť dej ďalšími cestami tam je. Napokon, ostáva veľa nevyriešených situácií, ktoré nám budú zatiaľ ležať v hlave, kým sa dočkáme pokračovania.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia