Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. januára 2019, 19:35
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Kapela Queen sa na Live Aid stala nesmrteľnou legendou, ktorá sa zapísala do análov rockovej hudby

Kapela Queen sa na Live Aid stala nesmrteľnou legendou, ktorá sa zapísala do análov rockovej hudby
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://sk.wikipedia.org/wiki/Live_Aid" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">wikipedia.org</a>
HUDBA
Uložiť Uložené

„Povedz tomu starému bu*íkovi, že to bude tá najväčšia vec na svete,“ odkázal usporiadateľ Live Aid Freddiemu. Kapela Queen bola jedným z hlavných ťahákov jedinečnej šou, ktorú sledoval celý svet.

Mnohí opisujú výkon kapely Queen na Live Aid ako nezabudnuteľný. V 17-minútovom vystúpení odzneli ich najväčšie hity ako jeden veľký celok, čo sa 13. júla 1985 nikomu tak dokonale nepodarilo.

Rozhodli sme sa priblížiť ti jedno z najväčších hudobných vystúpení všetkých čias z pohľadu kapely, ktorá si dnes opäť získava fanúšikov po celom svete.

Hľadali nový štart

„Jazdili sme stále po tej istej koľaji,“ povedal v tej dobe Freddie. „Chceli sme ukončiť rutinu z posledných 10 rokov. Bolo to len o tom, ako sme prišli do štúdia, spravili album, odišli a cestovali po svete až do vyčerpania síl. A následne spravili ďalší album,“ vysvetlil svojím typickým štýlom. Tvrdil, že Live Aid bolo presne to, čo potrebovali – zistiť, či napredujú alebo upadajú.

Podujatie organizovali Bob Geldof a Midge Ure s cieľom získať čo najviac peňazí na pomoc postihnutým hladomorom v Etiópii. Podujatie sa súčasne konalo na dvoch miestach, v Londýne na štadióne Wembley s kapacitou 72 000 divákov a v USA vo Philadelphii na štadióne s kapacitou 90 000 ľudí. Okrem týchto dvoch hlavných podujatí sa konali aj menšie neoficiálne podujatia napríklad v Nemecku či Austrálii.

Prenos koncertov, na ktorých sa vystriedali takmer všetky známe mená tej doby, sledovalo 1,5 miliardy ľudí. V Londýne vystupovali umelci ako Status Quo, Sting, Phil Collins (vystupoval zároveň aj v USA), U2, Dire Straits, Queen, David Bowie, The Who, Elton John a iní.

Vo Philadelphii sa predstavili Black Sabbath, Run D.M.C, The Beach Boys, Carlos Santana, Madonna, Eric Clapton, Led Zeppelin, Duran Duran, Mick Jagger a iní.

Deň, kedy hudba zmenila svet

Hovorilo sa, že Queeni v ten deň ukradli šou. Začali hneď zhurta, najskôr zahrali svoj megahit z roku 1975 Bohemian Rhpasody. Postupne hrali svoje najznámejšie pesničky ako Radio Ga Ga, Hammer To Fall, We Will Rock You a zaklincovali to hitom We Are The Champions.

Neskôr sa Freddie a gitarista Brian May vrátili a so špeciálnou akustickou verziou Is This The World We Created podčiarkli svoju jedinečnosť. „My sme tú pesničku nevytvorili pre Live Aid. Ale súhlasím, neskutočne sa k tomuto projektu hodí,“ poznamenal Freddie.

Výkon Queen pomohol pretvoriť komorný koncert na citlivý a nádherný zážitok. Počas ich vystúpenia vraj telefóny neprestali zvoniť, ľudia posielali peniaze ako zbláznení.

Zmeškali Band Aid, možno aj preto sa snažili väčšmi vyniknúť

Kapela nebola okolo roku 1984 najsúdržnejšia. Freddie to skúšal sám a o Queen bolo čoraz menej počuť. Zmeškali aj Band Aid, čo bola charitatívna superskupina, v ktorej účinkovali hlavne americkí, britskí a írski hudobníci.

„Mrzí ma, že som nebol súčasťou Band Aid. Započul som o projekte až keď som bol v Nemecku,“ uviedol neskôr Mercury. „Aj tak si myslím, že by nebolo najlepšie, ak by som sa zúčastnil. Som už trochu starý. Som len taká stará troska, ktorá ráno vstane a premýšľa, čo chce vyš*kať,“ dodal.

Možno práve preto boli Freddie a kapela Queen motivovaní vydať zo seba maximum na Live Aid. Chceli svetu ukázať, že na to stále majú. „Nešli sme na Live Aid, lebo sa cítime vinní. Chudoba tu bude vždy, len sa nad tým zamyslite. Ide o to, že všetko, čo môžeme urobiť na pomoc, je úžasné a potrebné. Robím to z hrdosti, som pyšný, že nás zavolali a môžem urobiť niečo takéto,“ vysvetlil Freddie. „Všetka tá tvrdá práca sa vyplatila.“

„Tell the old faggot itʼs going to be the biggest thing ever!“

„Povedz tomu starému bu*íkovi, že to bude tá najväčšia vec na svete,“ odkázal vraj hlavný organizátor Bob Geldof Freddiemu cez manažéra. Ponuka ho hneď zaujala. „Geldof spravil skvelú vec. Som si istý, že všetci máme na to, aby sme to zvládli. Budeme hrať len svoje najväčšie hity, s ktorými sa ľudia budú môcť stotožniť,“ povedal, keď ponuku prijal.

Geldof nakoniec nešetril chválou a Queen nazval najlepšou kapelou dňa. „Hrali najlepšie, mali najlepší zvuk. Využili svoj čas na plný výkon. Presne pochopili myšlienku, že ide o globálny jukebox. Na pódiu a pred celým svetom mohol Freddie zaspievať We Are The Champions. Aké dokonalé to preňho mohlo byť?“

Queen sa na Live Aid stala nesmrteľnou legendou, ktorá sa zapísala do análov rockovej hudby
Queen sa na Live Aid stala nesmrteľnou legendou, ktorá sa zapísala do análov rockovej hudby Zdroj: Youtube

Freddieho si po koncerte šupol dvojitú vodku

Vo svojej pamäti Freddie And Me milenec Jim Hutton spomína na Live Aid. Opísal svojimi slovami, ako vnímal veľkolepé vystúpenie z pohľadu blízkej osoby. „Po skončení Freddie hneď šiel do karavanu a bol celý vzrušený. Ďakujem, že toto môžem zažiť, povedal mi.“ 

„Ja som sa za ním škrabal ako také malé šteňa a pomáhal som mu prezliecť prepotené oblečenie. Kopol do seba dvojitú vodku, postupne sa utíšil a jeho tvár sa rozsvietila šťastím,“ opísal svoje spomienky. Keď spoločne vystúpili z karavanu, stretli tam Eltona Johna. „Vy bastardi,“ povedal Freddiemu s úsmevom ako poklonu pre kapelu za neskutočný výkon.

Queenomania bola pomaly na ústupe, no Live Aid fungoval pre kapelu ako liek. Opäť vypukol okolo kapely ošiaľ, tentokrát silnejší a mohutnejší ako kedykoľvek predtým. Queen začali po júli 1985 koncertovať po celom svete a tešili sa obrovskej popularite. Ak dovtedy niekto pochyboval, či sú Queeni legendou, po vystúpení na Live Aid boli podobné reči bezpredmetné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia