Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2019, 9:38
Čas čítania 1:16
Adam Novosad

Firma ponúka prácu s ročným platom 120 000 €, ale nikto ju nechce robiť. Nepotrebuješ na ňu ani zvláštne vzdelanie či prax

ZAUJÍMAVOSTI NOVÝ ZÉLAND PRÁCA
Uložiť Uložené

Situácia na Novom Zélande je kritická.

Keby ti zamestnávateľ ponúkol na tvojej pracovnej pozícii priemerný plat nad 140-tisíc eur, zrejme by si neváhal. Aj bežné slovenské zamestnania obsahujú množstvo stresujúcich situácií, lenže leteckí dispečeri sa v tomto ohľade ťažko prirovnávajú ku komukoľvek.

Ako letecký dispečer si zodpovedný za to, aby lietadlá v tvojej oblasti bezpečne vzlietli, pristáli, komunikovali a v prípadný stav núdze vyriešili bez akejkoľvek tragédie. Nejde preto o jednoduchú prácu a musíš si veľmi rýchlo vybudovať silnú obranu proti stresu, pretože inak vyhoríš a budeš chcieť z práce odísť sám.

Uvedomujú si to aj spoločnosti, ktoré leteckých dispečerov zamestnávajú. Na druhom konci sveta, v Austrálii a na Novom Zélande, momentálne zažívajú kritickú situáciu, pretože leteckých dispečerov skrátka nemajú dostatok.

Firma ponúka ročný plat 120 000 € za prácu, ktorú však nikto nechce robiť.
Firma ponúka ročný plat 120 000 € za prácu, ktorú však nikto nechce robiť. Zdroj: Pixabay

Leteckým dispečerom sa tam pritom môžeš stať vďaka tomu, že prejdeš náročným testom, ale akékoľvek predchádzajúce skúsenosti či vzdelanie nie sú požadované.

Už v tvojom prvom roku by si mohol zarobiť dohromady skoro 100-tisíc eur, priemerný plat dispečera sa tam pohybuje okolo 140-tisíc eur ročne, vďaka čomu sa už v Austrálii toto zamestnanie dostalo do prvej desiatky najlepšie zarábajúcich profesií. Avšak, takmer nikto ho nechce vykonávať.

Každý rok sa na pozíciu leteckého dispečera v Austrálii aj na Novom Zélande prihlási len pár stoviek ľudí, z ktorých približne 3 percentá prejdú všetkými testami.

Svedčí o tom fakt, že v roku 2018 sa v rámci spoločnosti Airservices Australia prihlásilo 1180 ľudí na pozíciu leteckého dispečera, ale len 30 z nich nakoniec prácu získalo, čo je extrémne malé množstvo. Letiská po krajine preto zažívajú nedostatok dispečerov, kvôli čomu už viackrát meškali odlety či prílety.

Ako zhodnotil jeden zástupca spoločnosti, ak máš záujem o prácu, kde neustále robíš rovnakú činnosť, pozícia leteckého dispečera nie je pre teba. Keby si však chcel odísť do Austrálie či na Nový Zéland za rozprávkovým platom, musíme ťa schladiť. Nielenže by si musel zvládnuť spomínaný test, ktorý nájdeš na tomto odkaze, ale potreboval by si aj povolenie na pobyt či štátne občianstvo týchto krajín.

Domov
Zdieľať
Diskusia