Medzipristátie v exotike s ubytovaním v luxusnom hoteli a zadarmo? Dá sa to

V dnešnej dobe je možné z medzipristátia spraviť plnohodnotnú časť dovolenky. V mojom prípade to bol dokonca jeden z najkrajších zážitkov vôbec a prakticky ma to nestálo nič naviac...

Asi všetci, ktorí sa z času na čas vydáme na nejakú cestu po svete, hľadáme možnosti, ako toho uvidieť čo najviac. Ja samozrejme nie som výnimkou a aj preto som sa rozhodol napísať tento blog.

Nikdy som nebol cestovateľom, ktorý sadne do lietadla a snaží sa prespať celú cestu. Už odmalička som celý čas pozeral von oknom a sledoval krajinu podo mnou. Veď napríklad aj bežný let Paríž - Bratislava sa môže zmeniť na prehliadku Álp a pritom nemusíte utrácať stovky eur za takýto prelet súkromným lietadlom (áno, asi by bol lepší ale chápeme sa :--))

Preto je pochopiteľné, že keď som mal prvýkrát možnosť letieť s medzipristátim, tak som si od šťastia aj zakričal. Hneď som si uvedomil, že musím zistiť o aké mesto sa jedná, aby som si ho mohol dopredu naštudovať a objavovať ho pripravený. Moje nadšenie bohužiaľ netrvalo dlho a hneď mi bolo vysvetlené, že celé medzipristátie síce trvá niekoľko hodín ale jediné čo sa dá robiť, je sedieť na letisku (lebo víza a blablabla) a čakať na ďalšie lietadlo. Takže som tam bol, ale vlastne nebol. Škoda...

Doba našťastie pokročila správnym smerom a niektoré letecké spoločnosti začali robiť program pre svojich pasažierov spojený s propagáciou ich domovského mesta. Napríklad Turkish Airlines vás zadarmo posprevádza po Istanbule.

Viac info nájdete tu.

Keďže som v Istanbule ešte nikdy nebol, hneď ma takáto ponuka zaujala. Už som aj začal pomaly hľadať, kam budem s Turkishom letieť ale v tom som našiel viacero leteckých spoločností, ktoré ponúkajú benefity pri prestupe. Jedna ponuka ma ale úplne očarila a prišla mi niekoľkonásobne zaujímavejšia ako všetky ostatné...

Bol to Katar! Miesto, kde masový turizmus ešte nedorazil.

Nepočul som o veľa ľuďoch, ktorí by išli na dovolenku do Kataru a to hneď z viacerých dôvodov. Prvým je to, že nie tak dávno túto krajinu tvorila prakticky len púšť a človek nemal veľmi dôvod o nej počuť. Ďalším dôvodom je určite aj to, že keď niekto navštívil túto oblasť sveta, tak išiel poväčšine do Spojených arabských emirátov.

Čas v Katare však plynie oveľa rýchlejšie ako vo zvyšku sveta a rast miestnej ekonomiky pôsobí priam raketovo (HDP v roku 2000 bolo na úrovni len 17 miliárd USD ale v roku 2014 to už bolo 206 miliárd USD).

V poslednom čase sa však tohto organizátora najbližších majstrovstiev sveta vo futbale snažia jeho susedia odstrihnúť od zvyšku sveta. Doslova.

Saudská Arábia sa totižto rozhodla, že z tohto poloostrova spraví ostrov a využije, že je jedinou krajinou, s ktorou má Katar pozemnú hranicu. Projekt zvaný Salwa canal je veľmi blízko k uskutočneniu, čo by znamenalo, že Saudská Arábia vykope desiatky kilometrov dlhý prieplav a odreže tak Katar od pevniny.

Za týchto okolností je jasné, že Katar sa nemôže spoliehať na turistov z okolitých krajín. Ak sa chcú ukázať svetu, tak ideálna príležitosť je zaujať pasažierov ich domácej spoločnosti Qatar Airways, ktorí prichádzajú z celého sveta a ponúknuť im niečo, čo ich prinúti opustiť letisko (slúži najmä ako prestupné letisko pre túto spoločnosť) a vystúpiť v ich (super)modernom hlavnom meste, v Dohe. V mojom prípade sa im to určite podarilo.

Qatar Airways nám všetkým ponúka službu +Qatar, ktorá hovorí o tom, že ak je váš prestup v katarskej Dohe dlhší ako 12 hodín (platí aj pre economy class), tak vám spoločnosť zaplatí noc v TOP 4 alebo 5 hviezdičkovom hoteli podľa vášho výberu (ja som mal v ponuke cca 15 hotelov). Môžete si teda vybrať, či dáte prednosť hotelu pri nejakej konkrétnom mieste alebo sa chcete vyvaľovať na pláži s úžasne teplým, v niektorých mesiacoch až horúcim, morom. Ja som dal prednosť moru a preto som si vybral hotel Hilton, ktorý má vlastnú pláž, pričom bežne tam pod 100 EUR na noc izbu asi nenájdete.

Všetky formality s hotelom riešil priamo Qatar Airways a keď som prišiel z letiska, tak ma izba na moje meno už čakala a naozaj som nemusel platiť vôbec nič.

Podmienky tejto akcie sa môžu meniť, tak šup-šup pozrieť aktuálny stav (akciu síce dávajú na presne ohraničené obdobie, avšak keď sa blíži čas naplnenia, tak ho zatiaľ vždy predĺžili).

Už len vybrať cieľovú destináciu a môžete začať hľadať, kam sa v Katare zatúlate.

Z nákupných stredísk určite odporúčam Mall of Qatar, ktorý je síce trošku ďalej od pobrežia, ale je to jedno nádherné moderné nákupné stredisko. Nemenej známym je Villagio Mall postavený v benátskom štýle, kde sa medzi obchodmi môžete dokonca plaviť na gondole.

Z iného súdka je zase Souq Waqif - tradičný katarský trh, ktorý je v kontraste s modernou časťou mesta. Pre milovníkov umenia a histórie je tu zase The Museum of Islamic Art.

Ak má niekto chuť na šialenú jazdu púšťou zakončenú pri mori, určite nevynechajte "Inland sea" trip, správne Khor Al Adaid. Jedná sa o prírodný unikát, ktorý neunikol pozornosti ani organizácií UNESCO. Je len pár miest na svete, kde sa more dostane takto hlboko do púšte a toto miesto, 60km od hlavného mesta, je jedným z nich.

Volám sa Martin Petriska a som predsedom mládežníckej organizácie Mladí pomáhajú (Sme Rodina - Boris Kollár). Našu prácu môžete sledovať tu.

Moje príspevky si na Facebooku môžete pozrieť tu, a na Instagrame tu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
18
Poslať správu
Som predsedom mládežníckej organizácie Mladí pomáhajú (Sme Rodina - Boris Kollár). Študujem na ČVUT v Prahe. Zaujímam sa o politiku a všetko s ňou spojené, milujem šport a cestovanie.

Chceš vedieť, keď Martin Petriska pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.