Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2019, 16:56
Čas čítania 9:34
Karin Filkaszova

Bol policajt, pasák a teraz je bezdomovec v Pentagone. Prepustili ho z väzenia, no život mu ničí závislosť na heroíne (Rozhovor)

Bol policajt, pasák a teraz je bezdomovec v Pentagone. Prepustili ho z väzenia, no život mu ničí závislosť na heroíne (Rozhovor)
Zdroj: Karin Filkaszova/REFRESHER
REFRESHER BEZDOMOVECTVO
Uložiť Uložené

V Pentagone sme navštívili Marcela, ktorý sa s nami podelil o jeho životný príbeh a dlhoročný boj so závislosťou na drogách.

Marcel má 47 rokov, ale v živote zažil toľko, že by sa o ňom dal pokojne natočiť celovečerný film. Nebol by to však film, ktorý by divákov potešil, ale šokujúca dráma o životnej ceste mladého človeka, ktorému pár zlých rozhodnutí zničilo život. Toto je príbeh o mužovi, ktorý kvôli drogám stratil v živote úplne všetko, čo považuje za dôležité. Domov, rodinu, deti či roky na slobode. Jediné, čo mu ostalo, je on sám a jeho vôľa niečo na svojom živote zmeniť.

S Marcelom sme sa stretli dvakrát, pretože jeho príbeh bol taký fascinujúci, že sa do jedného rozhovoru nedal obsiahnuť. Pri druhom stretnutí sme mu priniesli keksy a čokoládu ako poďakovanie za jeho ochotu. Marcel bol za túto pozornosť vďačný a my sme boli svedkami toho, ako sa bez váhania rozdelil s hladným kamarátom

Odporúčané
Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby si mohla pichať heroín (Rozhovor) Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby si mohla pichať heroín (Rozhovor) 10. februára 2019, 12:47

Počas nášho rozhovoru sa pri nás zastavila aj správkyňa jednej bytovky v Pentagone a nevedela si Marcela vynachváliť. Je vždy ochotný pomôcť ľuďom na okolí, upratuje bytovky a keď mu správkyňa zverí peniaze, aby jej urobil láskavosť a niečo kúpil, vždy jej všetko do centu vráti. Hovorí, že keby mala dostatočne veľa peňazí a mohla by mu poskytnúť bývanie, urobila by to bez mihnutia oka. 

Marcelov príbeh je ďalší dôkaz toho, ako jedna mladícka nerozvážnosť môže človeka odsúdiť na život na okraji spoločnosti. Marcelove súčasné životné podmienky však nevypovedajú o jeho charaktere, ale o obyčajnej ľudskej slabosti, pri ktorej nedokázal odolať pokušeniu pichnúť si ešte aj tú ďalšiu dávku

V tomto rozhovore sa dozvieš:
  • Ako sa Marcel dostal k užívaniu drog
  • Ako mu závislosť poznačila rodinný život a kariéru
  • Ako slúžil v policajnom zbore s drogovou závislosťou
  • Čo všetko zažil počas svojho života v okolí Pentagonu
  • Či mu niekedy išlo o život
  • Ako chce so závislosťou bojovať a aké má plány do budúcnosti

Ahoj Marcel, môžeš mi povedať viac o svojom detstve a ako si vyrastal?

Možno ťa to prekvapí, ale pochádzam z úplnej, usporiadanej rodiny. Chodil som na základnú školu, potom strednú, ktorú som tiež dokončil. Išiel som aj na vojnu. Vrátil som sa a potom to prišlo. Štrnganie, demokracia a drogy.

To je dosť skrátená verzia. Ako si sa dostal k drogám prvýkrát?

Sám si na tú otázku neviem dať odpoveď. Keď nad tým tak spätne rozmýšľam, tak to asi bola tá zvedavosť. Zvedavosť, ktorá vypukla do závislosti. Heroín bol taký prvý veľký ošiaľ po revolúcii. Tá voľnosť, čo po nej prišla, otvárala toľko možností. Ja som bol mladý a hlúpy, tak som bol hlavne zvedavý.

Odporúčané
Navštívili sme bar, v ktorom nakupuje drogy celý Pentagon Navštívili sme bar, v ktorom nakupuje drogy celý Pentagon 24. februára 2019, 17:48

Kto ti ho prvýkrát ponúkol?

Dal mi ho takzvaný priateľ, kamarát z detstva. Povedal: „Marcel, daj si, je to eufória.“ Tak som to teda vyskúšal. Na druhý deň som mu už sám volal, či nemá viac. Mal som vtedy 18 rokov. Ja som však celý život pracoval. Nekradnem, nepijem, toto bol môj kríž.

Mama vošla dnu a videla všetko náradie, kelímok aj ihly. Vošla presne, ako som si to pichal. 

Bol si celý život závislý len na heroíne?

V podstate hej. Pervitín som spoznal až 5 či 6 rokov dozadu. Ten mi úplne zobral rozum.

Bol policajt, pasák a teraz je bezdomovec v Pentagone. Prepustili ho z väzenia, no život mu ničí závislosť na heroíne (Rozhovor)
Zdroj: Karin Filkaszova/REFRESHER

Hovoríš, že si celý život pracoval počas svojej závislosti. Aké zamestnania si mal?

Ja som toho robil naozaj veľa. Robil som napríklad na centrálnom príjme na Kramároch sanitára, robil som aj šoféra. Robil som dokonca aj mestského policajta. Bol som vlastne v zastúpení prvej mestskej polície v Bratislave.

Odporúčané
Domovníčka Pentagonu: Močili nám tu na chodbách, dnes narkomanom do drog primiešavajú výživové doplnky (Rozhovor) Domovníčka Pentagonu: Močili nám tu na chodbách, dnes narkomanom do drog primiešavajú výživové doplnky (Rozhovor) 4. februára 2019, 20:44

Policajta? Nemali ste pred nástupom žiadne drogové testy?

 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62326 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia