Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2019, 10:26
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Keď máš na bruchu priveľa tuku, tvoj mozog je menší ako u bežného človeka, zistili vedci v štúdii

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Štúdia bola publikovaná v žurnále Neurology.

Výskumný tím z anglickej univerzity Loughborough University na čele s autorom Markom Hamerom sa nedávno zameral na to, ako spolu súvisia objem mozgu a obezita. Výsledky štúdie možno mnohých ľudí prekvapia, pretože analýza ukázala, že čím viac tuku v oblasti brucha máš na svojom tele, tým menší by mal byť objem tvojho mozgu.

Autori štúdie si obezitu definovali pomocou dvoch ukazovateľov. Prvým z nich bolo klasické BMI, ktoré sa zameriava na pomer váhy k tvojej výške, zatiaľ čo druhým ukazovateľom bol pomer pásu k tvojim bokom. Ak máš BMI vyššie ako 30, s najväčšou pravdepodobnosťou trpíš obezitou, pričom pri pomere pásu k bokom sú považovaní za obéznych muži s výsledkom nad 0,90 a ženy nad 0,85.

Výskumu sa zúčastnilo 9 652 ľudí, avšak pozvaných do nej bolo omnoho viac obyvateľov, a tak aj samotný autor Mark Hamer skonštatoval, že z neho nemožno vyvodzovať výsledky platné pre celú populáciu. Priemerný vek účastníkov bol 55 rokov a z ich celkového počtu bolo napokon 19 % označených za obéznych. Ľuďom nielenže zmerali jednotlivé pomery, ale porozprávali sa s každým aj o životnom štýle či stravovacích návykoch.

Keď máš na bruchu priveľa tuku, zmenšuje sa ti mozog, zistili vedci v štúdii
Keď máš na bruchu priveľa tuku, zmenšuje sa ti mozog, zistili vedci v štúdii Zdroj: tumblr

Pomocou magnetickej rezonancie následne zmerali objem bielej a sivej hmoty mozgu. Sivá hmota obsahuje množstvo nervových buniek a je zodpovedná za hlavné funkcie mozgu, na druhej strane biela hmota najmä prepája jednotlivé časti mozgu.

Po úspešnom absolvovaní testov nakoniec výskumníci zistili, že 1 291 účastníkov výskumu, u ktorých zaznamenali vysoké BMI aj vysoký pomer pásu k bokom malo najmenší priemerný objem sivej hmoty v mozgu so 786 centimetrami kubickými.

Účastníci považovaní za zdravých jedincov, ktorých bolo 3 025, zaznamenali priemerný objem sivej mozgovej hmoty 798 kubických centimetrov. Ľudia s vysokým BMI, ale bez privysokého pomeru pásu k bokom zase mali objem 793 kubických centimetrov.

Aj keď výsledky nepreukazujú príčinnosť medzi objemom mozgu a obezitou, rozhodne zdokumentovali súvislosť medzi týmito dvoma javmi. Z analýzy vyplýva aj to, že obezita vplýva na zmenšovanie konkrétnych mozgových oblastí. V budúcnosti preto bude treba vykonať nové štúdie zaoberajúce sa témou do hĺbky, zakončil Hamer.

Domov
Zdieľať
Diskusia