Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2019, 13:51
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najočakávanejších animovaných seriálov roka 2019, ktoré svojou hĺbkou a humorom zaujmú hlavne dospelých

10 najočakávanejších animovaných seriálov roka 2019, ktoré svojou hĺbkou a humorom zaujmú hlavne dospelých
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Animované seriály naberajú na popularite a tých kvalitných sa objavuje čoraz viac.

Sme vo veku, kedy nás klasické animované seriály až tak nebavia. Teda pokiaľ nejde o Simpsonovcov a im podobné počiny. Našťastie, za posledné roky sa začalo objavovať viacero ambicióznych projektov smerujúcich hlavne na dospelejšie publikum, na čo nadviazali ďalší talentovaní tvorcovia. Niektoré stanice (ako napríklad Adult Swim) takýchto ľudí radi zgrupujú, z čoho vznikol aj taký Rick a Morty.

V dnešnom článku sa pozrieme na 10 animovaných seriálov, na ktoré sa v roku 2019 tešíme najviac. Vo väčšine prípadov pritom ide o pokračujúce série. Ťažko totiž odhadnúť potenciál originálnych kúskov. Pevne však veríme, že sa nejaké klenoty objavia aj tohto roku. Hovoriť sa napríklad začína aj o WTF 101.

Vo výbere (nejde o rebríček) sa nezameriame na trvalky typu Simpsonovci, Family Guy či South Park.

1. BoJack Horseman

Začneme tým najlepším (sorry Rick a Morty). BoJack si naše srdcia získal už dávno. Nesmierne depresívna záležitosť až príliš častokrát odzrkadľujúca reálne životné momenty a útrapy všetkých z nás. A aj keď sa v nich nenájdeš, vďaka úžasným postavám a scenáru sa do nich dokážeš vžiť. Veľakrát sa po skončení epizódy pristihneš nemo pozerať na monitor a rozmýšľať o živote.

Nie je to však iba o daždi a búrke. Na BoJackovi sa vieš krásne pobaviť, keďže sa celý odohráva vo svete, kde ľudia žijú po boku personifikovaných zvierat, akoby to bolo úplne bežné. Tvorcovia tak naplno využívajú potenciál v spojení týchto svetov.

Užiješ si množstvo gagov, humorných situácií reflektujúcich súčasnú spoločnosť, no taktiež ti toho dosť ujde, keďže sa spomínajú celebrity a osobnosti, ktoré sú známejšie o čosi staršiemu publiku. BoJack je konzistentne na vysokej úrovni a zakaždým ponúkne niečo nové. Špička animovanej tvorby, ktorú nemôžeš ignorovať.

PS: BoJack ide na liečenie!


2. Rick and Morty

A teraz už k hláškujúcemu géniovi Rickovi a jeho vnukovi Mortymu. Táto dvojka si získala priazeň fanúšikov po celom svete prakticky okamžite. Nové epizódy na seba ale zakaždým nechávajú čakať, a tak aj na 4. sériu čakáme už od jesene 2017 (ani sa to nezdá, že?). Momentálne netušíme, o čom bude 4. séria, no špekuluje sa, že sa vráti Evil Rick.

Ak si nové epizódy (Adult Swim ich objednalo rovno 70!) udržia štandard tých predošlých, nebudeme sa musieť obávať vôbec ničoho. Tie ďalšie potom prídu už skôr, ako sľubujú Justin Roiland a Dan Harmon. Doteraz robili seriál po jednej sérii na objednávku, no teraz už vedia, že majú istú budúcnosť a výplatu, takže sa projektu môžu venovať naplno.


3. Castlevania

Castlevanii sme sa naposledy venovali v minulom roku. Netflix vydal vynikajúcu druhú sériu a zároveň potvrdil aj v poradí tretiu. Tá dostane rovno 10 epizód a je isté, že sa vrátia viac-menej všetky preživšie postavy. Ťažko povedať, či sa bude seriál venovať Trevorovi Belmontovi donekonečna, ale Castlevania skrýva mnoho očarujúcich príbehov, takže sa o kvalitu obsahu báť nemusíme.

Netflix je navyše spokojný so sledovanosťou, ktorá ich údajne milo prekvapila. Ak sa tento trend udrží, môžeme sa každoročne tešiť na množstvo krvi, hlášok, ohurujúcej akcie a zaujímavého príbehu. Nás Castlevania, príbeh o poslednom žijúcom zabijakovi monštier a upírov, nesmierne dostala. Prvé dve série majú dokopy len 12 epizód. Tie zhltneš behom jedného dňa, tak sa do toho ihneď pusti.


4. Devil May Cry

Tvorca Castlevanie Adi Shankar v minulom roku kúpil práva pre DMC (Devil May Cry). Milovaná herná séria, ktorá už v marci dostane regulérny piaty diel (po približne 11 rokoch od štvorky), sa dočká podobného spracovania ako príbeh Trevora Belmonta. Hovorilo sa aj o tom, že Shankar má pre Netflix vytvoriť aj animovaný Assassins Creed. Uvidíme, či sa ho nakoniec dočkáme.

Hlavnou postavou Devil May Cry je Dante, bojovník proti zlu a démonom, ktoré sa zaprisahal raz a navždy zničiť. Nie je v tom však sám, pomáhajú mu jeho priatelia, ale aj verné zbrane. Shankar bude mať značnú kreatívnu slobodu, keďže práva zakúpil z vlastného vrecka

„Zaobstaral som si tie práva, aby to tí lúzri z Hollywoodu zase celé nepokašľali.“ 


5. Disenchantment

Kolegu Adama novinka od tvorcu Simpsonovcov a Futuramy na zadok neposadila. A po práve. Disanchentment je fungujúcim a zábavným zlepencom jeho predošlej tvorby a okrem prostredia neponúka veľa nového, čím by diváka zaujal. Ak si nevidel jeho predošlé počiny, bude pre teba ideálny. V opačnom prípade ostaneš asi sklamaný. Netflix si však objednal ďalšie dve série a my dúfame, že sa tvorcovia z kritiky poučia a naplno využijú potenciál, ktorého tu je požehnane.


6. Attack on Titan

Na jeseň minulého roka som dal šancu ospevovanému Attack on Titan. A zamiloval som sa, asi ako každý, kto má rád anime a podobné príbehy. Attack on Titan sa nebojí riskovať, necháva za sebou krvavú spúšť a vo svojom svete neláme pravidlá či logiku. Snaží sa pôsobiť realistickým dojmom (ako to len na sci-fi anime ide) a postupne medzi tebou a zvyšnými postavami buduje silné puto.

3. séria skončila v polovici, a to so slušným cliffhangerom. Očakáva sa, že zvyšné epizódy dorazia už na jar. Sleduj nás a prvý trailer tu určite nájdeš hneď po jeho uverejnení.


7. Clone Wars

Ak ťa neláka detsky ladené Resistance (ani nás nie), máme pre teba potešujúcu správu. Disney tento rok uvedie pokračovanie Clone Wars, predčasne ukončeného animovaného seriálu od Davea Filoniho. Ten sa hneď na to vrhol na Rebels. No keďže tí oficiálne skončili (stále nevieme, čo sa stalo s Ezrom), Filoni začal pracovať na Resistance.

Každému je však jasné, že nejde o až tak ambiciózny projekt, a tak sme dúfali, že príde aj niečo iné. A aj sa tak stalo, keď Disney nečakane oznámilo, že Filoni bude pokračovať v príbehu Clone Wars s minimálne ďalšími 12 epizódami.


8. F is For Family

Tretia séria seriálu F is For Family dorazila na Netflix a kritici z celého sveta sa zhodujú, že kvalita šou rastie s každou sériou. Príbeh sa točí okolo Franka, typického otca rodiny v 70. rokoch v USA. Je o vyrastaní v ére, kedy niečo ako politická korektnosť prakticky neexistovalo.

Muži určovali ženám, kde je ich miesto, rasizmus bol prítomný na každom rohu a dostať výprask opaskom od otca za príchod po večierke bolo v súlade so správnou výchovou. O dabing hlavnej postavy sa stará komik Bill Burr, ktorého dopĺňajú hviezdy, ako Laura Dern či Sam Rockwell. Najnovšie sa k projektu pridal aj známy herec Vince Vaughn.

Séria s poradovým číslom tri pokračuje v zaužívanom rytme, sústreďuje sa však viac na vedľajšie postavy, čo sa ukázalo ako plus. Prvé dve série boli skôr mimo hlavného záberu verejnosti, táto sa však radí k najlepším animovaným seriálom roka 2018. Ak si ešte o F is For Family nepočul, dávame ti do povedomia, že zhliadnutie stojí za to.


9. Harley Quinn

Bohužiaľ, o prvej sérii animovanej Harley Quinn veľa informácií nemáme. Pravdepodobne však dostaneme 26 polhodinových epizód. Okrem Harley by sa mala v projekte objaviť aj Poison Ivy a ďalší známi zloduchovia či hrdinovia. O scenár sa postarajú Justin Halpern, Patrick Schumacker a Dean Lorey.

S Harley by sme mali vhupnúť do deja v momente, keď sa konečne rozišla s Jokerom a sama sa pokúsi stať kráľovnou zločinu v Gotham City. Titulnej hrdinke prepožičia svoj hlas Kaley Cuoco. Zrejme si si teraz povedal (rovnako ako ja pri písaní popisu), že... meh. Skús si teda pustiť kratučký teaser, možno zmeníš názor (rovnako ako ja).


10. Final Space

Prvá séria dorazila na Netflix minulý rok a celkom nás potešila. Ak by som to chcel veľmi neférovo zjednodušiť, zrejme by som Final Space opísal ako downgradovaného Ricka a Mortyho. Final Space sa však venuje iným témam, predstaví úplne iné postavy, no určite s Rickom a Mortym zdieľa veľa spoločných divákov.

V centre diania stojí nie príliš šikovný Gary, na ktorého pleciach ostane osud ľudstva. Nebude na to však sám a práve zvyšné postavy tento počin posúvajú na úplne inú úroveň. Viac ti napovie trailer.


Bonus: The Dragon Prince

Nikto z nás ešte prvú sériu nevidel, ale ide o jeden z najlepšie hodnotených animovaných seriálov, trailer vyzerá naozaj dobre a druhej série sa fanúšikovia na Netflixe dočkajú už vo februári. Tento rok tomu asi dám šancu a možno prinesieme aj nejakú tú recenziu.

Honorable: Carmen Sandiego, Paradise PT, Archer, Infinity Train, Big Mouth, Hollow (prvá séria bola veľmi fajn, no Netflix ešte tej druhej zelenú nedal), Robot Chicken (možno), Young Justice (3. séria už začala).

Anketa:
Na ktorý animovaný seriál sa tešíš najviac?
BoJack Horseman
Rick and Morty
Castlevania
Devil May Cry
Disenchantment
F is For Family
Final Space
The Dragon Prince
Harley Quinn
Clone Wars
Attack on Titan
Iný (napíš do komentáru, o aký seriál ide)
BoJack Horseman
8 %
61 Hlasov
Rick and Morty
49 %
386 Hlasov
Castlevania
5 %
43 Hlasov
Devil May Cry
2 %
15 Hlasov
Disenchantment
6 %
49 Hlasov
F is For Family
1 %
9 Hlasov
Final Space
5 %
38 Hlasov
The Dragon Prince
2 %
19 Hlasov
Harley Quinn
3 %
25 Hlasov
Clone Wars
5 %
36 Hlasov
Attack on Titan
11 %
84 Hlasov
Iný (napíš do komentáru, o aký seriál ide)
3 %
23 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia