Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2019, 10:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Plagiátor Andrej Danko je najhorším príkladom pre slovenských študentov. Ako sa z neho môžeme poučiť?

ZAUJÍMAVOSTI ANDREJ DANKO
Uložiť Uložené

Ostáva už len dúfať, že druhý najvyšší ústavný činiteľ nebude kandidovať na prezidenta.

Okolo predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka to žije prakticky od chvíle, keď nastúpil do svojej funkcie. Pochybný spôsob jeho jednania a rozhodovania, zásady, slovosled a v prvom rade chovanie v kľúčových situáciách ukázali, že si naša krajina vo voľbách nevybrala úplne ideálne.

Prípad okolo skopírovanej rigoróznej práce je tak už len čerešničkou na torte a dôkaz, že je čas na zmenu. Dnes už dokonca môžeme s čistým svedomím hovoriť o tom, že práca, vďaka ktorej môže Danko používať titul JUDr., je plagiát.

Potvrdila to komisia Univerzity Mateja Bela, ktorá tvrdí, že druhý najvyšší ústavný činiteľ Slovenskej republiky použil vo svojej univerzitnej práci príliš veľa cudzieho textu bez správneho citovania

Danko je najhorší príklad pre budúcich advokátov

Podľa šéfa komisie Janiša dokonca Danko preberá z použitých zdrojov celé odseky či kapitoly bez toho, aby ich aspoň parafrázoval. Ide tak o jednoducho zlepenú kompiláciu piatich zdrojov, ktorá v žiadnom prípade nie je reprezentatívnou záležitosťou a dobrým príkladom pre budúcich advokátov.

A práve v tejto fáze už ide o skutočný spoločenský problém, keďže Danko vytvára precedens, na základe ktorého sa môžeš brániť aj ty. Tvrdí, že v dobe, keď prácu odovzdával, ešte neboli vyvinuté systémy, ktoré by skontrolovali zhody s existujúcimi zdrojmi a ostatnými prácami. Na to však už veľmi trefne zareagovala Slovenská akadémia vied: 

„Nezáleží na tom, o aký druh práce pritom ide, či v čase jej vzniku existovali jednoduché softvérové prostriedky na overovanie originality diela, či bolo ich použitie vyžadované zákonom alebo inými predpismi, respektíve či plagiátorstvo bolo v danom čase bežnou praxou na niektorých pracoviskách alebo nie. Plagiát bol, je a vždy bude podvodom.“ 

Zdroje, zdroje, zdroje

Ak máš za sebou aspoň strednú školu a zopár semestrov vysokej, pravdepodobne veľmi dobre vieš, že učitelia, resp. profesori dbajú na to, aby tvoja práca mala správne použité zdroje. V skutočnosti dostávaš za úlohu tvoriť veľa semestrálnych prác práve kvôli tomu, aby si sa raz a navždy naučil, ako pracovať s informáciami, kde ich vyhľadávať a v neposlednom rade aj to, ako ich správne zaznamenať tak, aby boli spätne dohľadateľné a overiteľné

A potom príde nejaký Andrej, ktorého sme predtým dva roky počúvali, ako sa pokúša kodifikovať alternatívny slovosled, vymýšľa nové slovné tvary a skloňuje podľa svojich vzorov, aby všetkým demonštroval, že jeho plagiát je v úplnom poriadku. 

Nuž, ak nabudúce v škole povieš, že si namiesto harvardského systému zdrojovania využil Dankov systém zdrojovania, pravdepodobne sa nemáš čoho báť. Alebo, že by predsa áno? Mohli by sme sa skúsiť opýtať pani ministerky školstva.

Tá však podľa Denníka N tvrdí, že po dvadsiatich rokoch nemožno Danka sekírovať za to, že niekde zabudol dať úvodzovky. Nás by zaujímalo, kde je hranica medzi tým, kedy sa ešte môže sekírovať. A ešte jednoduchá úloha na zamyslenie na záver. Nominantkou akej strany je podľa teba pani ministerka? 

Plagiátor Andrej Danko je najhorším príkladom pre slovenských študentov. Poučiť sa môžeme všetci
Plagiátor Andrej Danko je najhorším príkladom pre slovenských študentov. Poučiť sa môžeme všetci Zdroj: Andrej Danko v čestnom vyhlásení podpísal, že prácu písal sám. Foto N – Daniel Vražda

Zapieraj, zapieraj, zapieraj

Netreba zabúdať na to, že Danko najprv prácu dlho skrýval, utajoval a jednoducho robil všetko pre to, aby získal čas. Bol historicky prvým absolventom, ktorému Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici umožnila utajiť rigoróznu prácu. Aspoň niečo o svojich právach sa teda pri ceste za doktorátom naučil.

Opäť je však na mieste otázka, či je dobrým príkladom pre súčasných študentov človek, ktorý nie je ochotný priznať si chybu ani po tomto článku Denníka N, kde sa jasne píše, aké strany sú okopírované z konkrétnych učebníc. Aj kapacity ako Peter Kováč z Katedry trestného práva a kriminológie Právnickej fakulty Trnavskej univerzity či odborník na písanie záverečných prác Dušan Katuščák sa zhodujú, že je Danko plagiátor. 

A nepriznal sa do dnešného dňa. Aj napriek oficiálnemu vyhláseniu a súhlasným reakciám všetkých relevantných slovenských univerzít z celej krajiny sme sa stále nedočkali vyjadrenia o tom, či bude predseda SNS používať titul JUDr. 

Čo robiť? 

Možno si zažil moment, kedy nebolo rady s niektorým tvojím problémovým spolužiakom na základnej škole a rodičia či učiteľ ti radili, aby si si ho jednoducho nevšímal. Práve tento spôsob by sa dal aplikovať aj v tomto prípade. Danko mal už príliš veľa priestoru na to, aby aspoň raz ukázal, že dokáže byť čestným človekom, obzvlášť ako doktor práv a držiteľ kapitánskej hodnosti. 

Netvrdíme, že máš ignorovať politické dianie na Slovensku. To v žiadnom prípade. Blížia sa prezidentské voľby a Danko môže stále prekvapiť kandidatúrou. Veľmi pozorne však filtruj jeho vyjadrenia, vystúpenia na tlačových konferenciách či v parlamente. Ak by sme totiž všetci pristupovali ku kľúčovým situáciám tak, ako tento človek, všetci by sme strácali čas bozkávaním nezmyslených predmetov a prepisovaním existujúcich kníh.

Len málokto by si dokázal tipnúť, že legendárny Janko Slota dokáže nájsť nástupcu, ktorý prevezme štafetu a dokáže ho v istých momentoch dokonca predbehnúť. 

Anketa:
Je podľa teba Andrej Danko zlým príkladom pre slovenských študentov?
Áno
Nie
Áno
90 %
717 Hlasov
Nie
10 %
77 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia