Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2019, 23:44
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovensko by mohlo zaviesť daň na cukor, tvrdia odborníci. Ročne vypijeme až 111 litrov sladených nápojov na osobu

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Naši obyvatelia konzumujú čoraz viac cukru.

Keď v Spojenom kráľovstve minulý rok zavádzali takzvanú „daň na cukor“, časť ľudí sa búrila. Daň v praxi znamenala, že výrobcovia sladených nápojov museli štátu odviesť viac peňazí, ak predávali produkty s vyšším obsahom cukru ako 5 gramov na 100 mililitrov, respektíve s obsahom cukru nad 8 gramov na rovnaké množstvo nápoja.

Množstvo spoločností tam už vopred znižovalo obsah cukru, aby sa dani vyhli, a vo veľkom sa spopularizovali nápoje bez cukru či bez kalórií, ktoré nepochybne majú svoje riziká a nástrahy, ale v obsahu cukru neprekračujú žiadne hranice.

Najnovšie sa odborníci z Inštitútu zdravotnej politiky domnievajú, že daň z cukru by sme mohli v budúcnosti zaviesť aj na Slovensku. Nešlo by pritom o rozmar vlády, ktorá by chcela od občanov vytiahnuť viac peňazí, ale skôr o nutný krok.

Slováci za posledných 25 rokov začalo konzumovať omnoho viac cukru, pričom v roku 1993 sme sa v rámci OECD nachádzali na posledných priečkach v tejto kategórii. Ako informujú WebNoviny, v súčasnosti sa situácia obrátila a Slovensko je v rebríčku už na 7. priečke.

Ročne skonzumujeme až 50 kilogramov cukru na osobu, za čo sú podľa analytika Martina Smatanu zodpovedné prevažne sladené nápoje, ktoré sme začali piť oveľa častejšie a ich spotreba sa zvýšila zo 42 litrov na 111 litrov na osobu.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Domnienky analytikov naberajú na váhe a dôležitosti najmä pri pohľade na najnovšie čísla zverejnené ministerstvom financií. Liečba obezity Slovensko stojí 2 až 7 % celkových nákladov na zdravotníctvo, pričom množstvo chorôb z tejto oblasti spôsobuje práve cukor.

Keby teda naša krajina zaviedla takúto daň, možno by to ľudí odradilo od konzumácie sladených nápojov, alebo minimálne prinútilo výrobcov predstaviť viac produktov bez cukru. Čo si o tejto možnosti myslíš ty?

Domov
Zdieľať
Diskusia