Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2019, 11:27
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Mal viac ako 30 pokusov o samovraždu, ale vždy vyviazol a napokon bez stopy zmizol. Český básnik je stále nezvestný

Mal viac ako 30 pokusov o samovraždu, ale vždy vyviazol a napokon bez stopy zmizol. Český básnik je stále nezvestný
Zdroj: Nedělní chvilka poezie/Wikimedia Commons
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Prekliaty básnik zmizol pred viac ako 20 rokmi. Je však možné, že stále žije?

Hovorí ti niečo slovné spojenie prekliaty básnik? Niekto len bezradne pokrčí plecami, iný možno z pamäti vydoluje najznámejších prekliatych básnikov ako Paul Verlaine či Arthur Rimbaud.

Charakteristickým znakom týchto (a iných) autorov bola rebélia voči ustrnulému poriadku, vzývanie slobody, neochota či neschopnosť prispôsobiť sa spoločenským normám a často deštruktívny životný štýl plný psychických chorôb, drog a alkoholu.

Nie je teda prekvapivé, že títo autori často páchali samovraždy, prípadne zomierali v mladom veku. Pocit prekliatosti však nie je viazaný výlučne na Francúzsko a obdobie Rimbauda.

Báseň Karla Šebka zo zbierky Probuď se anděli, peklo spí

Mal viac ako 30 pokusov o samovraždu, ale vždy vyviazol a napokon bez stopy zmizol. Český básnik je stále nezvestný
Zdroj: Karel Šebek/Tvar

V širšom slova zmysle sa dá povedať, že do tohto „okruhu“ môžeme zaradiť autorov, ktorí sa počas svojho života pohybovali na okraji spoločnosti aj literárneho diania a ktorí boli docenení až po svojej smrti (ak vôbec).

V tomto článku by sme ti chceli predstaviť asi jedného z najznámejších českých prekliatych básnikov. Jeho meno je Karel Šebek a svojím životným príbehom a dielom pôsobí priam neuveriteľne. Záver jeho života potom patrí k asi najväčším záhadám českého literárneho sveta.

70. roky

záhady: prekliaty básnik k. šebek
záhady: prekliaty básnik k. šebek Zdroj: Jana Stejskalová

Tento svojrázny surrealistický básnik sa narodil v roku 1941 ako Karel Štětka. Až po Karlovej maturite nechal jeho otec kvôli posmechu celú rodinu premenovať na Šebkovcov. Na Šebka malo veľký vplyv detstvo, ktoré prežil so svojou babičkou v Jilemnici. Doma ho totiž nečakala žiadna rodinná idylka.

Foter tak nadával matke do k**iev, že som si o pol tretej ráno vzal žiletku a podrezal som si krk," prezradil samotný básnik v rozhovore z roku 1994. Šebek našiel východisko z tejto neutešenej reality nielen u svojej babičky, ale aj v literatúre. O tú sa zaujímal v podstate od detstva. Učaroval mu hlavne surrealizmus a výrazne ho ovplyvnili viacerí svetoví a českí básnici tohto smeru.

Domov
Zdieľať
Diskusia