Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2019, 9:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ilegálne hľadanie pozostatkov mamutov na Sibíri je plné alkoholu, peňazí a nebezpečenstva. Muži smrti unikajú o vlások

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Na Sibíri často bežné zákony neplatia.

Na Síbiri už dlhé roky prekvitá ilegálny biznis, ktorý láka mužov z každého kúta krajiny. V Rusku nedosahuje priemerná mzda závratné výšky, ale keby si náhodou narazil na pozostatky dávno vyhynutého mamuta, vedel by si domov priniesť tisíce dolárov.

Situácia na Sibíri je špecifická. Na väčšine miest našej planéty by si pozostatky mamutov hľadal len veľmi ťažko. Sibír však pod vrchnou vrstvou pôdy obsahuje permafrost, čiže permanentne zamrznutú vrstvu, vďaka ktorej sa na týchto miestach zachovali nielen časti mamutov, ale aj rôznych iných zvierat.

Ilegálne hľadanie pozostatkov mamutov na Sibíri je plné alkoholu, peňazí a nebezpečenstva. Muži smrti unikajú o vlások
Zdroj: Amos Chapple

Fotograf Amos Chapple z Radio Free Europe získal pred tromi rokmi vzácnu príležitosť nahliadnuť medzi mužov, ktorí na dlhé mesiace opúšťajú svoje rodiny, aby pomocou starých prístrojov a poriadnej dávky odvahy hľadali to, čo z mamutov zostal.

V prvom rade si treba pripomenúť, že tieto praktiky sú v Rusku zakázané. Muži preto žijú v neustálom strese z toho, či ich nenájdu policajti a neskončia s pokutami či dokonca trestom odňatia slobody. Ak človek príde na Sibír zarobiť tisíce dolárov, ale namiesto toho dostane vysokú pokutu, môže sa rozlúčiť s ružovejšou budúcnosťou.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Na druhej strane, muži žijú v provizórnych podmienkach. Nemajú k dispozícii širokú škálu potravín, a tak sa stravujú konzervami, zvieratami, ktoré ulovia, ale hlavnou súčasťou jedálnička sú samozrejme vodka a pivo.

Ilegálne hľadanie pozostatkov mamutov na Sibíri je plné alkoholu, peňazí a nebezpečenstva. Muži smrti unikajú o vlások
Zdroj: Amos Chapple

Aj preto Amos Chapple konštatuje, že medzi mužmi nie sú ničím výnimočným bitky a hádky v opitosti. Problémy vedia narobiť aj milióny komárov, ktoré ich pri hľadaní mamutov sprevádzajú.

Celý lov pritom spočíva v tom, že muži na Sibír dotiahnu staré hasičské čerpadlá aj hadice. Z blízkych riek a jazier potom čerpajú vodu, ktorú hadicami striekajú na permafrost a veria, že narazia na poklad. Niektorí muži dokonca kopú tunely a provizórne jaskyne.

Prírode sa však neodvďačujú, pretože zamrznutá pôda zmiešaná s vodou potom prúdi naspäť do riek, čím spôsobuje rozsiahle znečistenie týchto zdrojov.

Za všetko môže fakt, že na čiernom čínskom trhu sa kly z vyhynutého mamuta predávajú za viac ako 500 dolárov za jeden kilogram. Ak teda muži narazia na dostatočne veľký kúsok, vedia zarobiť aj 30-tisíc dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia