Sedem krížikov Ozzyho Osbourna

...ukazuje smrtke "fucker" už 70 rokov!

"On stále žije?!"...taká bola spontánna reakcia môjho kamoša, keď som nedávno hodil reč o Ozzyho koncerte v Prahe.

Vzhľadom na rockerovu pestrú minulosť, veru niet logického podkladu, prečo ešte nevonia arómu pohrebných vencov zospodu. Z Ozzyho Osbourna jednoducho Zubatej riť stíska. Buďme za túto anomáliu radi. Práve vďaka nej môže totiž teraz oslavovať nádherné jubileum!

(John Michael Osbourne -* 3. december 1948, Birmingham)

Krstný otec heavy metalu začal svoju kariéru v bluesovej skupine Rare Breed. Jeho kvílenie alá flegmatický baran s pricviknutým penisom ihneď očarilo verejnosť. V laufe, s bielym nosom a inšpirovaný milovanými Beatles bol odhodlaný dobyť svet. Čoskoro však zistil, že bluesu chýbajú gule. A tak v roku 1967 spoluzaložil skupinu Black Sabbath. Kvázi prvú "metalovú" kapelu pod slnkom. Pokus o revolučný počin posunúť muziku do vôd doposiaľ neprebádaných bol počuť okamžite. Zmiešaný majstrovsky zemitý rhythm and blues s nastupujúcim hard rockom do podoby raného heavy metalu. Výsledkom boli fakt nadupané, no zároveň temné kompozície. V tej dobe niečo nevídané. Fanúšikov dostávala do extázy nielen hudba, ale tiež živé koncerty, na ktorých osobnosť Ozzyho vyčnievala nad všetkými ostatnými. Hypnotizoval divákov svojimi strnulými pózami, vypúlenými očami a šialeným maskovaním. Legenda, podľa ktorej Osbourna poznávajú i tí menej znalí sa udiala na jednom predstavení. Vtedy podgurážený spevák odhryzol hlavu netopierovi, ktorého mu hodil do rúk akýsi nezbedný fiškus spod pódia.

(Black Sabbath)

V roku 1979 z grupy nečakane odišiel. Do tej doby vydali so Sabbathmi dovedna osem albumov. Následne sa vypravil na úspešnú sólovú jazdu. Založil si skupinu Blizzard Of Oz a v 1980-tom vydal prvú desku. Po starej partičke sa mu však zunovalo. Preto sa v roku 1997 k Black Sabbath vrátil.

Z roku 1991 pochádza jeho veľký šláger Mama, I'm Comming Home. Úspešné sú jeho albumy Down To Earth z roku 2001, na ktorom je aj hitovica z rádia Dreamer či Ozzmosis z roku 2002. V júni 2010 potom vydal placku s názvom Scream.

(S kapelou Blizzard of Oz)

Objavil sa tiež na filmovom plátne. Aké je to byť manažérom kapely si vyskúšal v snímke The Jerky Boys (1995).

Nadmernej popularite sa teší aj jeho kniha I Am Ozzy (2009). Jej vysoký predaj zaskočil i samotného rockera.

(Úspešná kniha: I AM OZZY)

Brit môže ruky nohy bozkávať obzvlášť svojej manželke Sharon. Tá mu bola veľkou oporou v ťažkých časoch. Vtedy, keď okolo neho obchendoval chľast, drogy a Ozzy sa nám už pomaly skláňal nad hrobom. Hoci sa jej chodí dosť nepohodlne búchajúc si o strop obrovské parohy, čo jej v priebehu rokov narástli, stále pri svojom chlapovi verne stojí. Ba čo viac, každoročne mu pomáha organizovať nespútaný metalový žúr - Ozzfest.

(S manželkou Sharon)

Napriek tomu že dožitie spevákovej 70-ky možno prirovnať k ôsmemu divu sveta, dokonca i napriek faktu, že nosom mu prešlo viac koksu než sopľov... Ozzyho si budeme navždy pamätať najmä v pozitívnom svetle. Predovšetkým ako veľkú personu rockovej/metalovej scény. Muža, čo dokázal revolučné veci. To mu už nik nevezme. Nesporne patrí medzi generáciu hudobníkov, bez ktorých by dnes tvrdá hudba nebola tam, kde je. A za to mu právom patrí veľká vďaka a uznanie.

Ďakujeme, Ozzy!

Všetko najlepšie!

"

"Keby nebolo Ozzyho Osbourna, ešte stále roznášam noviny - Lars Ulrich (Metallica)

Zdroje: https://www.blacksabbath.com/, https://www.wikipedia.org/, https://www.metal-archives.com/bands/Ozzy_Osbourne/195, https://www.metal-archives.com/bands/Ozzy_Osbourne/195, https://www.youtube.com/

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Korčok pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.