Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2019, 23:41
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Niektoré naše univerzity sú svetový štandard, no slovenské školstvo chátra, hovorí budúci rektor UK (Rozhovor)

Niektoré naše univerzity sú svetový štandard, no slovenské školstvo chátra, hovorí budúci rektor UK (Rozhovor)
Zdroj: UK BA
REFRESHER ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Oplatí sa študovať na slovenskej škole? Má to zmysel? V akom stave je slovenské školstvo? V exkluzívnom rozhovore sme sa aj na tieto otázky pýtali budúceho rektora Univerzity Komenského Mareka Števčeka.

Slovenské vysoké školy nemajú v spoločnosti najlepšie renomé. Mnohí mladí ich považujú za nekvalitné, veľa z nich sa preto rozhodne radšej študovať v zahraničí. Profesor Marek Števček si však nemyslí, že by sme v kvalite zaostávali. „Z môjho pohľadu máme na Slovensku veľmi kvalitné študijné programy a odbory,“  povedal v rozhovore pre Refresher.

Čo sa v rozhovore s profesorom Števčekom dozvieš:

  • Prečo sú naše školy porovnateľné s tými európskymi a čo im chýba
  • Či majú slovenské vysoké školy dostatočne prepojené štúdium s praxou
  • Čo by malo motivovať študentov, aby pri písaní záverečných prác nepodvádzali
  • Ako vidí dnešné školstvo a kam by sa malo uberať
  • Ako vníma nástup mladej generácie do dôležitých verejných funkcií


Niektoré naše univerzity sú svetový štandard, no slovenské školstvo chátra, hovorí budúci rektor UK (rozhovor)
Niektoré naše univerzity sú svetový štandard, no slovenské školstvo chátra, hovorí budúci rektor UK (rozhovor)

Oplatí sa študovať na vysokej škole na Slovensku?

Jednoznačne áno. Bol by som asi zlý budúci rektor, ak by som povedal čokoľvek iné. Viem, čo sa virálne šíri spoločnosťou, napríklad že sú české školy lepšie a podobne. Naozaj si nemyslím, že sú dramaticky kvalitnejšie a lepšie ako tie naše. Čo však treba priznať je, že nám chýba kvalitný marketing a komunikačná stratégia vo vzťahu k verejnosti. České univerzity sú v tomto veľmi silné, to treba povedať otvorene. Z môjho pohľadu máme na Slovensku veľmi kvalitné študijné programy a odbory. Naša univerzita má napríklad prepracovaný a kvalitný program Erasmus+. To znamená, že aj štúdium na slovenskej univerzite umožňuje študovať v zahraničí.

Ak by som bol študent, ktorý končí strednú školu a rozhoduje sa, kam pôjde na výšku, prečo by som sa mal rozhodnúť práve pre tú slovenskú?

Mladý človek dnes od štúdia na vysokej škole očakáva viac ako naša generácia. Prvoradé by pre mňa ako absolventa strednej školy bolo, akú kvalitu produktu mi tá-ktorá vysoká škola ponúka. Zaujímal by som tiež o sociálne vyžitie, voľnočasové aktivity, ubytovanie a všetky veci, ktoré sú s tým spojené. Viaceré slovenské vysoké školy v tomto ponúkajú európsky štandard. V mnohých našich odboroch sme dokonca, dovolím si povedať, svetový štandard.

Zlepšila sa kvalita slovenských vysokých škôl za posledných 15 rokov? Na Slovensku bol v minulosti veľký boom a školy vznikali naprieč celou krajinou.

Je veľmi ťažké odpovedať na túto otázku generalizovane či paušalizovane, dopustil by som sa niektorých argumentov, ktoré by neboli celkom korektné. Máme na Slovensku naozaj špičkové pracoviská, no máme aj také, ktoré sú priemerné až podpriemerné. Môj osobný názor je, že vysokých škôl je priveľa a nezodpovedá to potrebám a možnostiam slovenskej spoločnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia